Ciasto kakaowe z lekką pianką :)



Hej :) Mam dla Was dzisiaj przepis na ciasto kakaowe z lekką pianką z dodatkiem Nestea cytrynowej, kawałkami brzoskwiń i gorzkiej czekolady. Tak mnie naszło, na takie właśnie ;)) Jest szybkie, mało pracochłonne i smaczne :)) Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do Nestea. Blaszka 24x34 cm


Składniki na biszkopt:

  • 5 dużych jajek 
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 5 łyżek kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli



Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy. Jak białka będą  ubite, dodajemy cukier i łyżeczkę octu, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i cały czas miksujemy. W misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia stopniowo wsypujemy do reszty. Blaszkę smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach około 25 - 30 minut do tzw."suchego patyczka". Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.


Składniki na piankę:

  • 350 ml śmietany kremówki
  • 2 serki mascarpone (250 g)
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml nestea cytrynowej
  • 3 łyżki cukru pudru - można więcej




Dodatkowo:

  • 1 1/2 puszki brzoskwiń
  • 1 gorzka czekolada
  • 2 łyżeczki żelatyny



Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy, jak będzie ubita dodajemy serki mascarpone, cukier puder, nestea i żelatynę. Ja na chwilę wstawiłam do lodówki, żeby masa troszkę mi się zastygła. W międzyczasie pokroiłam w kostkę brzoskwinie (część zostawiłam do zmiksowania) i czekoladę. Dodałam do masy i wyłożyłam  masę na ciasto. Drugą część brzoskwiń zmiksowałam w blenderze, dodałam rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Całość wylałam na piankę. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.




26 komentarzy:

  1. Pięknie w barwach jesieni, bardzo mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciastko, jak chmurka. Fajnie zrobiłaś, że polałaś cytrynową galaretką To jeszcze bardziej dodało lekkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie nie ma mowy o galaretce cytrynowej

      Usuń
    2. Nie ma galaretki, na górze są zmiksowane brzoskwinie z dodatkiem żelatyny

      Usuń
  3. Takie ciacha to ja mogłabym jeść bez końca :) wygląda super i na pewno też tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciasto, bardzo mi się podoba, poczęstuję się kawałkiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jejku, po co ja tu wchodziłam tak wieczorem, kiedy już nie powinnam patrzeć na takie pyszności, bo w brzuchu burczy :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo ciekawe ciacho, pysznie wygląda :-) mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie! Wpraszam się na kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pysznie wygląda:) chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Prezentuje się wyśmienicie :) a i myślę, że podobnie smakuje ;););)

    OdpowiedzUsuń
  10. fajne ciacho, myślę, że obroni się na rodzinnych imprezach :-))

    OdpowiedzUsuń
  11. no bardzo bardzo smaczny placuszek :) połączenie składników idealne !
    z nesta jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam ile wody do rozpuszczenia żelatyny jeśli chodzi o składniki na piankę ile wody do żelatyny jeśli chodzi o dodatkowo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do pianki niepełna szklanka, a do reszty połowa

      Usuń
    2. Dziękuje bardzo za odp.

      Usuń
  13. Wygląda tak wesoło i pyszniutko :))

    OdpowiedzUsuń
  14. Lekkie, a zarazem pięknie prezentujące się ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajniusie:)muszę nadrobić zaległości w pieczeniu ciast:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ciasta z pianką:) Twoje wygląda przepysznie, aż zgłodniałam.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ile serka mascarpone

    OdpowiedzUsuń
  18. Ciekawe smaki i ich połączenie :) Wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger