środa, 29 października 2014

Kurczak duszony w cydrze





Hej :) Jak tam u Was, duże mgły ?? W Rzeszowie tak ze 3 dni to mało było widać. Takie mgły kojarzą mi się od razu z filmem The Fog - oj ;)) Dzisiaj za to pięknie świeci słoneczko, mrozik jest, ale przy słońcu jakoś nie przeszkadza. Dzisiaj mam dla Was taką oto propozycję. Z racji tego, że bardzo smakowały nam polędwiczki z cydrem, tym razem zrobiłam kurczaka. Trochę inaczej, ale smacznie wyszło, do tego ugotowana na wodzie kapusta włoska i pieczone w piekarniku ziemniaczki. Powiem Wam, że nawet teraz mam ślinotok, szczególnie jak widzę na zdjęciu ta kapustkę ;)


Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • 1/2 szklanki cydru
  • 1 cebula czerwona
  • 3 jabłka
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • masło klarowne do smażenia



Dodatkowo:

  • mała kapusta włoska
  • ziemniaki
  • 5 ząbków czosnku
  • oregano
  • oliwa
  • bułka tarta (niekoniecznie)



Ziemniaki obieram i kroję na ćwiartki, wrzucam na blaszkę, dodaję trochę oliwy, oregano i mieszam. Na wierzch rzucam nie obrany, tylko zgnieciony czosnek (kilka ząbków, po upieczeniu jest pyszny, oczywiście wtedy ściągamy skórki). Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 -200 stopniach jakieś 45-50 minut. Cebulę kroję w piórka i  wrzucam na patelnię na której wcześniej roztapiam masełko. Dodaję pokrojonego w paski kurczaka, dodaje czosnek i duszę. Jabłka obieram, kroję i dorzucam do reszty, dodaję suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i wlewam cydr. Dłuższą chwilę całość dusimy na wolnym ogniu. W rondelku gotuję wolę. Kapustę dzielę i daję do gotującej się wody. Do wody dodaje troszkę masła.  Jak kurczak będzie podduszony, dodaję śmietanę i mieszam. Jeszcze chwilę zostawiamy na ogniu. Całość trochę nam się zagęści. Ugotowaną kapustkę odcedzamy, ja dodaję już na talerzu bułkę tartą. Na talerz dajemy upieczone ziemniaczki, kurczaka i kapustkę, którą posypuję bułką tartą :)





14 komentarzy:

  1. Pyszny obiadek. Jestem ciekawa jak smakuje kurczak z cydrem, jeszcze nigdy nie próbowałam. Ale danie wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. sam cydr jakoś mnie nie zachwyca, ale kurczę..
    w mięsie?! To musi być coś! Spróbowałabym, szczególnie, że tak jak ty.. też dostałam ślinotoku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kurczak w cydrze? To musi być wspaniałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wcale, ale to wcale, nie dziwi mnie Twój ślinotok... u mnie również właśnie nastąpił jego atak! :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I u mnie też! I to atak straszny, taki, że jak nie zjem takiego obiadku to będę musiała na stałe nosić śliniak! ;))

      Usuń
  5. Idealna propozycja na smaczny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ooo wow... ale cudości na talerzu !! :D
    www.filizanka-smakow.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłaś smaczne danie. Smaku jabłkowego nie żałowałaś. Myślę, że kaczka też by się do tego nadawała :)

    OdpowiedzUsuń
  8. lubię cydr, więc myślę, że tak przygotowane mięso będzie po prostu pyszne :-))

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny obiadek i piękne zdjęcia :) chyba każdy ma ślinotok :D

    OdpowiedzUsuń
  10. kurczak, cydr i suszone pomidory - może być rewelacyjne! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Smakowicie wygląda ten obiadek, mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...