Polędwiczki wieprzowe z cydrem i karmelizowanymi jabłkami



Hej :) Powiem wam, że ciekawa byłam smaku takiego zestawienia, ale jest rewelacyjne. Miałam w domu polędwiczki i nie miałam pomysłu na nie he. Mój mózg ostatnio nie wiem czy wyjechał na jakie wakacje czy co, bo pomysłów zero, no nie wiem :((. Przepis znalazłam na blogu kwestia smaku, no to już. Do biedronki pobiegłam po cydr i zrobiłam. U mnie z ryżem i pasował jak ulał ;)) Polecam Wam wypróbować przepis, bo naprawdę warto :) Miłego weekendu wszystkim życzę :))


Składniki:

  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • 3 cebule szalotki
  • 1/3 szklanki cydru
  • 1/3 szklanki śmietanki 30%
  • natka pietruszki
  • troszkę oregano
  • sól
  • pieprz 
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • 3 jabłka (ja dałam większe)
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • ryż u mnie Halina



Polędwiczki oczyszczamy, kroimy w 1,5 cm plastry i rozgniatamy palcami. Oprószamy solą i pieprzem. Odkładamy na chwilę. Cebulki szalotki obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Następnie ja obrałam jabłka, pokroiłam w ósemki, usunęłam gniazda nasienne. Na patelni roztopiłam 1 łyżkę masła i roztopiłam. W międzyczasie jabłka ob tytłałam w cukrze. Wrzuciłam na rozgrzane masełko. Smażyłam na dużym ogniu do momentu, aż się nie zrumieniły. Na drugiej większej patelni roztopiłam drugą łyżkę masła i dodałam olej. Pokładłam polędwiczki i smażyłam z obu stron tak około 2 minut. Potem dodałam cebulkę i smażyłam dalej około 1 1/2 minuty. Następnie wlałam cydr, dalej dusiłam kilka minut, dolałam śmietankę i wrzuciłam natkę, oraz oregano. Na końcu dodałam wcześniej przygotowane jabłka :) Wymieszałam i gotowe. W międzyczasie ugotowałam także ryż :))




22 komentarze:

  1. Ale smakowicie wygląda... jestem bardzo ciekawa smaku, przepisik zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O mniami, to musi rozpływać się w ustach;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę nad połączeniem cydru i mięsa, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. szczerze ci się przyznam, że wow! Sama z wielką chęcią spróbowałabym tego dania, dla mnie zaskakujące i intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł, musi smakować fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Po ciąży chętnie wypróbuję Twój przepis. Mam ochotę na takie polędwiczki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z miłą chęcią sobie coś takiego przyrządzę - coś prostego a zarazem odmiennego:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wiem, jak smak, ale wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo lubię owocowe połączenie z mięsem. Udanego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo pyszne danie na obiadek :-) musi być smakowite :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Różnie robiłam polędwiczki ale na taki smak nie wpadłam. Apetycznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ooo, mięso i cydr??:D ciekawe jaki posmak daje...?

    OdpowiedzUsuń
  13. oj muszę wypróbować ten przepis, musi być pyszny, te jabłuszka.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wierzę na słowo, a i zdjęcia przekonują, to musiało być smaczne !

    OdpowiedzUsuń
  15. Taki obiadek bardzo mi odpowiada, wpadnę do Ciebie na porcję :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam podobne i faktycznie - świetnie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. bardzo ciekawa jestem tego dania - przepis zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zgadzam się - wygląda rewelacyjnie. Nigdy nie próbowałam takiego połączenia polędwiczek z jabłkami, ale muszę przetestować, bo zdjęcia naprawdę kusząco wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  19. le gram ma miec jedna poledwica ? Oraz jesli chce zrobic podwojna porcje to mam tez podwoic czas smazenia,gotowania ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja miała około 600 g, jeśli ma być podwójna porcja, to na pewno trzeba zwiększyć ilość dodatków, czas można troszeczkę wydłużyć, ale myślę, że nie będzie takiej potrzeby.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger