piątek, 12 września 2014

Papryka marynowana



Hej :) Trochę mnie nie było - komputer się zbuntował i trzeba kupić nowy. Zaległości się nazbierało, ale mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu już wszystko wróci do normy. Dzisiaj post zaległy oczywiście, ale może jeszcze komuś się przyda ;) Te papryczki robiłam po raz pierwszy i mam nadzieję, że wyjdą. Korzystałam z przepisu z bloga smaczna pyza. Wyszło mi jakieś 6 słoiczków.

Składniki:

  • ok 1,5 kg papryki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 większe cebule
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • gorczyca biała
  • pieprz ziarnisty


Na zalewę:

  • 1 litr wody
  • 400 ml octu spirytusowego 10%
  • 200 g zwykłego cukru
  • 15 g soli


Wodę do zalewy zagotowałam, dodałam resztę składników. Jeszcze raz zagotowałam i odstawiłam. 
Papryki umyłam, usunęłam gniazda i pokroiłam na mniejsze kawałki. Czosnek i cebulę obrałam, czosnek pokroiłam w cienkie plasterki a cebulę w piórka. do słoików wkładałam po 1 liściu laurowym, 5 ziarenek pieprzu, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1/3 łyżeczki gorczycy, po kilka piórek cebuli i plasterki czosnku. Potem wkładałam przygotowane wcześniej papryki. Do tak przygotowanych słoików wlewamy zalewę. Pasteryzujemy 10 minut.




13 komentarzy:

  1. noooo, proszę, uwielbiam paprykę w słoiku, bo o każdej porze roku mogę do niej wrócić:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Będą idealne na zimę :) Brakowało tu Ciebie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię taką papryczkę, jest pyszna i pasuje do wielu dań :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam papryki w słoikach,
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak marynowana papryka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Idealna,gdy sezon paprykowy mamy już za sobą:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, papryka marynowana to jest to ! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię taką paprykę, szczególnie w zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  9. taak! kocham marynowaną paprykę!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oj, tak. Ja też lubię paprykę ze słoiczka. Ale w tym roku nie zrobiłam, ponieważ mam jeszcze zapas. Ale, wiesz nie robiłam papryki kolorowej, raczej czerwoną. Wezmę to pod uwagę, bo pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ulubiona. Najlepsza na bułce z masłem i serem żółtym!

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam! Zawsze przywożę słoiki od mamy ;))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...