środa, 20 sierpnia 2014

Imbirowo - marchewkowy ryż i kurczak



Hej :) Ostatnimi czasy u mnie prawie w ogóle nie jada się ziemniaków. Zawsze to kasza, to ryże, to warzywa i tak się kręci. Jakoś nam to nie przeszkadza, a na pewno jest i zdrowiej trochę. Ty razem ryż ze świeżym imbirem, marchewką i do tego filet z kurczaka. Mało składników, niby tak zwyczajnie, a smaczne było bardzo. Miłego dnia :))

Składniki:
  • 1 torebka ryżu u mnie naturalny brązowy Halina
  • 1 filet z kurczaka
  • 2 marchewki
  • cebula
  • świeży imbir
  • sól 
  • olej kokosowy do smażenia
  • cukinia
  • świeże oregano

Ryż ugotowałam wcześniej, bo z racji tego, że jest naturalny brązowy, to gotuje się go około 30 minut. Marchewkę starłam na tarce, wrzuciłam na rozgrzany olej, dodałam pokrojonego kurczaka, cebulę i obrany, drobno pokrojony imbir. Wszystko troszkę podsmażyłam. Ryż przełożyłam do miski, dodałam podsmażone warzywa z kurczakiem, przyprawiłam solą i wymieszałam. Przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Na wierzch dała jeszcze pokrojoną cukinię i świeże listki oregano. Całość zapiekłam w 150 stopniach przez jakieś 15 minut.


10 komentarzy:

  1. Obiad świetny-jeszcze lato to lekko,ale imbir już rozgrzewa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W mojej kuchni ostatnio też próżno szukać ziemniaków. Stawiam na ciemny ryż i różne kasze. Bardzo zaciekawiłaś mnie użyciem imbiru. Ja dodałabym raczej natki pietruszki. Muszę spróbować z imbirem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, dodatek imbiru pewnie dodaje ciekawego smaku całemu daniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjne danie - jestem zdecydowanie na TAK! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, pięknie to wygląda, mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czasami warto zmienić coś w jadłospisie i okazuje się, że jednak jest zdrowiej, smaczniej i jakże pięknie podane. Pysznie wygląda Twoje danie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie dania to ja bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...