piątek, 20 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami i galaretką





Hej :)) Jak tam Wasze zdrówko ?? Bo my dalej zakichani. Nic nie chce przechodzić, a najgorszy ten kaszel i gardło :( Już mam dość :(. Dzisiaj proponuję Wam ciast, które od kiedy pamiętam w sezonie truskawkowym robi moja mama. Jest w miarę szybkie i łatwe do przygotowania, bo to tylko biszkopt, masa budyniowa i galaretka z truskawkami. Smakuje bardzo fajnie, także polecam :)) Blaszka 23x33.

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ocet i żółtka. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać. Wylać na formę i piec w temp. 160-180 stopni około 30-40 minut. Do tzw "suchego patyczka".

Składniki masa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 500 ml mleka ( w tym mleko do rozpuszczenia budyniu)
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru

Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki

Mleko przelać do rondelka (odlewamy ilość potrzebną do rozpuszczenia budyniu). Zagotować z dodatkiem cukru, do gotującego się wlałam rozpuszczone budynie, ciągle mieszała, do momentu, aż budynie zgęstniały. Ugotowane odstawiłam do przestudzenia. Masło ubijałam do momentu, aż zrobił się z niego biały puch, dodawałam wtedy po trochu przestudzonego budyniu. Na przestudzony biszkopt wykładamy gotową masę. Wcześniej przygotowujemy 2 galaretki, które rozpuszczamy w ilości wody tak jak na jedną. Truskawki przekrawamy na pół i układamy na masie, troszkę możemy je w masę wcisnąć. Jak galaretki zaczną tężeć to zalewamy nimi truskawki. Wstawiamy na jakieś dwie godziny do lodówki.


17 komentarzy:

  1. U mnie w domu też robi się prawie identyczny <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie robiłam takiego ciasta z masą budyniową. Ale widzę , że to bardzo musi smakować. Świetne.
    Moje przeziębienie już przeszło (uff). Wam też życzę zdrówka

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takie połączenie:) Wygląda doskonale.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo kuszące, lubię ciasta z truskawkami :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja właśnie zajadam bardzo podobne - tylko z bitą śmietaną zamiast masy budyniowej. Twoje ciasto wygląda znakomicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Beti ale cacuszko zrobiłaś. Bardzo lubię i zawsze podziwiam połączenie truskawek z białym spodem.

    OdpowiedzUsuń
  7. heheheh, akurat wczoraj gadałyśmy z koleżanką, że zjadłybyśmy właśnie takie<3

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie :) Truskawki i galaretka to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie ciacho zawsze smakuje, a w sezonie truskawkowym najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. zdrowiej:)
    a ciacho pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie letnie ciasta z galaretką i owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  12. A czy można do niego użyć mrożonych truskawek? Jeśli tak to czy trzeba je wcześniej rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno nie będzie juz takiego efektu, ale myślę, że można. No rozmrozić trzeba :)

      Usuń
  13. Ciasto wyszło super:) Świetny delikatny śmietankowy krem, Dziękuję za przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...