poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Schab pieczony w mleku



Witam :) Jak tam po weekendzie?? Pogoda wszystkim dopisała? Ja sobotę spędziłam w pracy, a wczoraj cały dzień odwiedziny :)) Mój dzisiejszy wis taki trochę zaległy, bo schabik był pieczony na Święta, ale wyszedł smaczny więc wpis jest :)) Byłam bardzo ciekawa jak będzie smakował taki schabik pieczony w mleku i powiem, że mile jestem zaskoczona ;). Mięso nie jest takie suche, ładnie pachnie i fajnie smakuje.

Składniki:
  • około 1,2 kg schabu
  • 1 litr mleka 3,2 %
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Schab nacieramy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Przyprawy wcieramy. Podsmażamy na patelni z obu stron, tak żeby mięso się nam ładnie zarumieniło. Ja od razu mięso przełożyłam do naczynia żaroodpornego, zalała, mlekiem ( ja piekłam w dużym naczyniu i mleka nalałam tak do połowy schabu). Pieczemy w 180 stopniach około 1,5 godziny. Ja od czasu do czasu podlewałam schab mlekiem w którym się piekł. Po upieczeniu przekładamy na deseczkę i zostawiamy do wystudzenia. Mięsko świetne do kanapek :)



13 komentarzy:

  1. Dobrze zrobiony schab nie ma sobie równych wędlin. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na schab. Bardzo lubie takie domowe szyneczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieczony domowy schab to jedna z moich ulubionych 'wędlin':) A ta Twoja propozycja naprawdę ciekawa...

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo, ale to bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. w mleku? Wow.. a ta skórka wygląda wprost jak z piekarnika! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Schab wygląda naprawdę pięknie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. to mięsko musi być bardzo delikatne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Prezentuje się doskonale, musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyszedł Ci fantastycznie! nie przesadzam, widać jaki jest mięsisty, wilgotny, zazdroszczę.......;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mleko fajnie zmiękcza mięso. Kiedyś robiłam kotleciki z polędwicy albo schaby mocząc wcześniej je w mleku. Super! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O kurcze w mleku jeszcze mięsa nie piekłam. Schabik wygląda bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam ten schab. Na mleku, które pozostało z pieczenia robię pyszny sos beszamelowy właśnie do schabu. Można wówczas podać schab pod beszamelem na obiad. A do chleba również, tak jak podajesz...pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  13. A czy w mleku można zrobić karczek .?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...