środa, 9 kwietnia 2014

Pyszna jabłkowa szarlotka z dodatkiem migdałów :)



Witam :) Jak tam u Was pogoda ?? U mnie dziś pada i to nieźle, aż się z domu nie chce wychodzić :( Ostatnio moim mężczyznom, fanom szarlotek zrobiłam właśnie takową :) Chyba każdy lubi ciasta z jabłkami, a my tą z ciastem kruchym to tak szczególnie jakoś. Tym razem dodałam do niej jeszcze płatki migdałowe i powiem Wam, że ciasto miało bardzo fajny, delikatny smak. Szkoda tylko, że już nie ma ani kawałeczka he ;) Miłego dzionka Wam życzę :))


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżka do białek
  • 5 jajek
  • 1 kostka masła (lub margaryny)
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon
  • płatki migdałowe

Żółtka oddzielamy od białek i ubijamy z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy utarte żółtka i zagniatamy ciasto. Jak by ciasto było za suche, to można dodać łyżkę lub dwie śmietany. Ciasto dzielimy na 3 części, zawijamy osobno w folię i wkładamy na chwile do lodówki. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Odciskamy z nich sok. Wyjmujemy jeden kawałek ciasta ( u mnie ten spodni jest zawsze większy). Rozwałkowujemy i wykładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. nakłuwamy po całości widelcem. Na ciasto wykładamy odciśnięte jabłka i posypujemy je cynamonem. Na jabłka ścieramy na tarce drugą część ciasta. Następnie ubijamy pianę z białek, jak będą ubite to dodajemy do nich 1 łyżkę cukru pudru. Ubitą pianę wykładamy na ciasto, posypujemy płatkami migdałów i na koniec ścieramy na tarce ostatnie ciasto. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut.


20 komentarzy:

  1. U mnie też od wczoraj pada, dziś na lepsza pogode się nie zanosi. :( Szarlotka wygląda pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna szarlotka:) wygląda na bardzo smaczną:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gorąco ,krótki rękaw i chceee twoją szarlotkę!!.

    OdpowiedzUsuń
  4. Migdałowej szarlotki jeszcze nie jadłam ;) Trzeba będzie ją upiec :D Wygląda obłędnie <3

    OdpowiedzUsuń
  5. moje kochane ciacho!:)i do tego z migdałami;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękne ciacho. śliczna zastawa. Właśnie dostałam od brata 0,5 kg migdałów na świąteczne wypieki będzie jak znalazł. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ooo, jaka zajebista łyżka!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie też zimno i pada, więc taka szarlotka dobrze by mi zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Szarlotka z migdałami to połączenie doskonałe. Bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  10. z takim ciastem może sobie padać!
    Moje smaki, totalnie odfrunęłam.. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Absolutnie pysznie wygląda. Na taka szarlotkę zawsze mam ochotę bez względu na pogodę :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie piekłam szarlotki, a jabłuszka w słoiczkach czekają...

    OdpowiedzUsuń
  13. Szarlotka z migdałami to coś dla mnie. Na pewno obłędna ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pysznie wygląda ta szarlotka. *.*
    Cudowny pomysł!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...