środa, 8 stycznia 2014

Polędwiczki wieprzowe po mojemu ;))



Witajcie :)) Ale mam leniwy dzień, wstawać mi się w ogóle nie chciało. Czasem tak mam, że spałabym do południa jak by się dało he. U mnie dzisiaj polędwiczki wieprzowe z ryżem Britta, takie po mojemu smażone z dodatkiem wina, musztardy francuskiej i miodu. Do tego por, papryka, jabłko, kukurydza i czerwona cebula. Wszystko zniknęło więc chyba dobre było he he :)) 

Składniki:
  • polędwiczki wieprzowe (u mnie jedna większa)
  • 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 łyżki miodu
  • kawałek pora
  • 1 większe jabłko
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 cebula czerwona
  • kukurydza
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • sól
  • olej kokosowy do smażenia
  • ryż brązowy Britta
  • ser mozzarella do posypania ( nie musi być)

Polędwiczki pokroić na porcje, troszkę rozbić i podsmażyć na oleju. Pora, paprykę i cebule pokroić i wrzucić do polędwiczek. Wlać wino. Jabłko pokroić w ćwiartki i również dorzucić do reszty.  Dusić na małym ogniu. Jak mięso i warzywa będą miękkie dodajemy musztardę, miód i kukurydzę. Dokładnie mieszamy. W międzyczasie gotujemy ryż. Polędwiczki z warzywami doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem. Posypujemy mozzarellą.


6 komentarzy:

  1. Po mojemu też,bardzo fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejna fantastyczna propozycja obiadowa w Twoim wykonaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie miałam okazji jeść polędwiczek, aż żałuję! :(
    pysznie podane, z kukurydzą-boskość ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Musiało być dobre ,super przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny przepis, bardzo lubię polędwiczki :) Ciekawa jestem połączenia polędwiczki z kukurydzą, koniecznie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...