Ciasto z masą z serka mascarpone i michałkami :)
Witajcie w Nowym Roku :)) Wszystkiego najlepszego życzę, dużo radości, zdrowia i szczęścia na każdy dzień :)) Pierwszy post w tym roku zaczynam od ciasta, które sobie wymyśliłam i zrobiłam na święta. Lubię tak po swojemu coś robić, dodawać, zmieniać i wymyślać :) Biszkopt z dodatkiem budyniu czekoladowego, masa z serkiem mascarpone, śmietaną i michałkami, pomiędzy nią biszkopty z marmoladą i masą. Blaszka 24x38 cm.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 budyń czekoladowy
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier ciągle ubijając, następnie dodajemy ocet, po 1 żółtku. Pod koniec budyń, oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przełożyć do blaszki (ja posmarowałam ją margaryną i posypałam mąką), piec w 180 stopniach około 30 minut do tzw suchego patyczka. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Masa:
- 500 g serka mascarpone
- 300 ml śmietany 30%
- 6 sztuk michałków (ja miałam w białej czekoladzie)
- biszkopty nadziewane marmolada i kremem
- czekolada do roztopienia na polewę
Śmietanę ubić na sztywno, dodawać do ubitej stopniowo serek mascarpone, na końcu rozkruszone michałki. Na pierwsze ciasto wykładamy połowę masy, na nią układamy biszkopty, na biszkopty drugą połowę masy i przykrywamy drugim plackiem. U mnie na wierzchu polewa z roztopionej czekolady :)
Jeśli chcielibyście zakupić produkty na to danie przez internet, to polecam zapoznać się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl
Ależ rozpusta! Ciasto wygląda wybornie - wow!
OdpowiedzUsuńWszystkiego dobrego w Nowym Roku!
Ciekawy pomysł na pewno wypróbuję :) Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku
OdpowiedzUsuńJak ja kocham takie ciasta...zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńbardzo efektowne ciacho!:)
OdpowiedzUsuńrównież życzę Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
zazdroszczę Ci tej umiejętności dodawania, kombinowania...naprawdę;)
OdpowiedzUsuńNo jak ty takie ciacho wymyśliłaś,to ja nie wiem jakie wspaniałości pokażesz następnym razem,wzdycham do twojego ciacha.
OdpowiedzUsuńFenomenalne! Aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńPonieważ uwielbiam michałki i serek mascarpone zapisuję przepis. Ciasto wygląda smakowicie. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNajlepsze życzenia na nowy rok :)
OdpowiedzUsuńCudne ciasto sobie wymyśliłaś :)
Wow, ale słodka rozpusta, aż się trudno oprzeć:)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję ale nie wiem co to za biszkopty nadziewane marmoladą i kremem .Byłabym wdzięczna za informacje.Pozdrawiam Dana.
OdpowiedzUsuńZrobiłam wczoraj :) ciasto bardzo smaczne :) na pewno jeszcze zrobie, zamiast octu do biszkoptu dodałam 4 łyżki oleju
OdpowiedzUsuńProszę o informację co to za biszkopty
OdpowiedzUsuńBiszkopty te ja kupiłam w biedronce nazywają się Paryskie o ile dobrze pamiętam. Pomiędzy dwoma biszkoptami jest krem i marmoladka (albo morelowa, albo teraz widziałam truskawkową).
Usuńchciałam zapytac czy ma to byc zwykła smietana 30%czy smiatanka kremówka 30%???
OdpowiedzUsuńTen przepis na jaką wielkość blaszki bo są rożnej wielkości?
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaczki😎 SUPER ciacho, zapisuję ...Serdecznie pozdrawiam😘
OdpowiedzUsuńBiszkopty maja być poukładane gęsto? Ile ich potrzeba??
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto, biszkopt pięknie wyrósł oraz był naprawdę smaczny, masa ładnie nawilżyła biszkopt, zrezygnowałam z polewy czekoladowej bo samo ciasto prezentowało się pięknie
OdpowiedzUsuńpodsumowując ciasto pyszne