Ciasto z masłem orzechowym i bananem :)
Witajcie :)) Dziś szybciutko, bo pędzę do pracy :) Na razie ziąb :( W Rzeszowie tylko 2 stopnie na plusie, aż mi się wychodzić nie chce :(( No cóż trzeba, nie ma wyjścia ;)) U mnie dziś ciacho, które sama wymyśliłam. Miało być połączenie smaków, które akurat przyszły nam do głowy he i wyszło bardzo pyszne ciasto. Delikatne z bananami i druga warstwa z śmietaną i masłem orzechowym :) Blaszka 29x36 Polecam i życzę miłego dnia :))
Składniki biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka wody
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Żółtka sól i olej wymieszać, dodać do białek i wymieszać, następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i ze sobą, na końcu kakao i łyżkę wody. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.
Masa bananowa:
- 2 galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe
- 1,5 kg bananów
- 200 g masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 opakowania ciastek petitki
Galaretki rozpuścić w 500 ml wody (obie razem) i ostudzić. Banany obrać, zgnieść widelcem lub zbindować na gładką masę. Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, dodać banany i tężejące galaretki. Wymieszać i wyłożyć na ciasto. Na masę bananową wykładamy ciastka petitki.
Masa z masłem orzechowym:
- 500 ml śmietany 30%
- masło orzechowe
- 2 łyżki żelatyny
Żelatynę rozpuścić. Śmietanę ubić na sztywno, dodać masło orzechowe (ilość wedle uznania) i rozpuszczoną żelatynę. Masę wyłożyć na petitki i przykryć drugim ciastem. Na wierch polałam rozpuszczoną czekoladą mleczną. Wstawić na około 2 godziny do lodówki.