piątek, 30 sierpnia 2013

Penne z tuńczykiem i fetą



Hej wszystkim :)) Dawno nie było u mnie makaronu he he he :) Dziś z tuńczykiem, cukinia póki jest to muszę ją wykorzystać ile się da :)), ser feta, troszkę śmietanki natka pietruszki i gotowe. A zapomniałam jeszcze o pomidorach. To miłego weekendu wszystkim życzę :))

Składniki:
  • makaron penne
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 pomidory
  • mała cukinia
  • natka pietruszki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ser feta
  • kukurydz a z puszki (kilka łyżek)
  • olej kokosowy do smażenia
  • śmietana 18%
  • sól
  • pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebulę obrać i zeszklić na oleju, dodać cukinię pokrojoną w paseczki, czosnek. Jak cukinia zacznie robić się miękka dodać kukurydzę, tuńczyka, natkę pietruszki i kukurydzę. Dokładnie wymieszać, dodać troszkę śmietany, pomidory, przyprawić i dodać fetę. Na koniec makaron i dokładnie wymieszać.


czwartek, 29 sierpnia 2013

Ryż, fasolka szparagowa i curry



Coś na szybko dzisiaj :)) Od rana w biegu, oj jak to wszystko ogarnę to będzie super :)) Tak to jest jak człowiek pracuje, to potem jak ma dzień wolny to nie wiadomo w co ręce włożyć, ale damy radę ;)) Słoneczka dziś w Rzeszowie nie ma na razie, ale całkiem przyjemnie na zewnątrz :)) Widać już trochę jesień. Pozdrowionka dla wszystkich i miłego dnia :))

Składniki:
  • fasolka szparagowa
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • natka pietruszki
  • mała cukinia
  • ser mozzarella lub inny wedle uznania
  • olej rzepakowy do smażenie
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • ryż

Fasolkę ugotować w osolonej wodzie.  Ryż również ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę obrać pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić i zeszklić na oleju, dodać marchewkę, czosnek przepuszczony przez praskę i pokrojoną cukinię. Jak warzywa zaczną robić się miękkie dodać ugotowaną fasolkę szparagową, ryż, natkę pietruszki, doprawić, dodać starty ser, cały czas mieszać. jak ser się troszkę roztopi przekładamy do miseczek.


środa, 28 sierpnia 2013

Pizzowo :)))



Witajcie :) U mnie dzisiaj pizzowo :)) Lubie taką domową pizzę z własnymi składnikami. W sumie to co ma się w lodówce i wychodzi mega pyszna :) Ja miałam pomidora, kawałek oscypka, oliwki, kiełbaskę i takie tam :) Udało się tak, że wszyscy byliśmy w domu, a najlepsza na świeżo :) Ciasto na razie wypróbowane, ale dalej szukam tego najlepszego. Niedługo postaram się wypróbować to z książki, którą dostałam od Celebro. Na pewno podzielę się z Wami jak wyszło :) Życzę miłego i słonecznego dnia :))

Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
    40 g drożdży świeżych
    1 szklanka ciepłej (nie gorącej) wody
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyżki oliwy z oliwek
  • oscypek
  • kilka zielonych oliwek
  • kawałek kiełbasy ( wedle uznania)
  • kukurydza z puszki
  • papryka czerwona
  • pomidor
  • oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • starta mozzarella

Do kubka rozkruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i trochę ciepłej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę, żeby zaczyn ruszył.

Resztę mąki wsypać do wysokiego naczynia, dodać resztę wody wymieszanej z oliwą z oliwek, sól i zaczyn. Wszystko dokładnie miksujemy. Odkładamy, przykrywamy ściereczką i czekamy, aż ciasto urośnie.
Wyrośnięte ciasto wyjęłam na stolnicę obsypaną obficie mąką. Ciasto było mięciutkie i się kleiło, więc ja go jeszcze dodatkowo troszkę wyrobiłam (ma nadal pozostać miękkie) Z ciasta formujemy okrągły placek lub wykładamy go do blaszki  ( ja tym razem robiłam w takiej zwykłej do placków 23x33cm) Na ciasto przygotowałam taki niby sos (troszkę ketchupu, oregano, bazylia, wymieszałam i posmarowałam ciasto). Następnie wykładamy wedle uznania resztę składników (to co mamy pokroić to kroimy). Na końcu posypujemy startym serem i oregano. Piec w temp. 200 stopni około 25-30 minut.




wtorek, 27 sierpnia 2013

Kurczak zapiekany z warzywami i ...



Witam :)) Kolejna potrawa z dodatkiem wina jako dodatek do marynaty i do obiadu :)) Filety zamarynowałam w oliwie z dodatkiem wina i słodkiej papryki. Następnie zapiekłam z warzywami i mozzarellą. Do takiego zestawu jak i marynaty proponuję Wam wino białe półwytrawne Celebro France, które idealnie pasuje do drobiu, sałatek oraz serów. Wino świetne, delikatne i fajnie orzeźwiające. Jak na razie mój faworyt :))) Mąż też był pod wrażeniem i dania i wina he he :)))
Zapraszam zainteresowanych do zapoznania z wszystkimi winami Celebro do klubu tej marki: https://www.facebook.com/KlubCelebro?fref=ts

Składniki:
  • 3 filety z kurczaka
  • papryka słodka w proszku
  • około 100 ml wina Celebro France
  • rozmaryn 
  • oliwa z oliwek
  • papryka świeża
  • mała cukinia
  • kukurydza z puszki
  • natka pietruszki
  • sól
  • ser mozzarella

Filety umyć, pokroić, przełożyć do miseczki. Dodać troszkę oliwy, wino, rozmaryn i słodką paprykę, wymieszać i odstawić na chwilę. W międzyczasie ja pokroiłam sobie cukinię, paprykę i przygotowałam resztę składników. Do naczynia żaroodpornego dałam na spód troszkę oliwy, pokrojoną cukinię i paprykę, na to wyłożyłam kurczaka, kukurydze i posypałam natką oraz startą mozzarellą. Zapiekłam w 180 stopniach 30-35 minut. U mnie z ziemniaczkami i sałata, pomidorki koktajlowe i olej z pestek dyni :))



poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Letnia sałatka z makaronem :)



Witam :)) Jak tam po weekendzie ?? U mnie ciekawie i miło :) W miłym towarzystwie odwiedziliśmy Kraków i Ikeę oczywiście he he. Zakupiłam kilka fajnych drobiazgów do kuchni, bo jakżeż mogło by być inaczej :))) 
Dziś proponuję Wam fajną i bardzo smaczną letnią sałatkę z makaronem muszelki Mamma Mia. Letnia według mnie dlatego, że w jej składzie są świeże ogórki i pomidory, a przecież w sezonie są najlepsze :)) Feta zrobiła mi tylko psikusa i praktycznie w sałatce się rozpuściła. Na tej sałatce kończę testowanie pysznych makaronów Mamma Mia. Szkoda, bo bardzo nam smakowały, ale czekam jak pojawią się w sklepach to na pewno kupię :)) Życzę wszystkim miłego dnia :))))

Składniki:
  • makaron muszelki Mamma Mia (ilość wedle uznania)
  • 1 większy świeży ogórek
  • ser feta
  • 2 duże pomidory
  • 1 puszka fasolki czerwonej (nie musi być cała)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 ugotowane jajka
  • szczypiorek
  • majonez (ja dałam 1 łyżkę)
  • sól
  • pieprz

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupki i pokroić. Ogórek, pomidory również kroimy. Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy kukurydzę, fasolkę, pokrojoną fetę, szczypiorek, ugotowany makaron i majonez. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe :)


piątek, 23 sierpnia 2013

Orzeźwiająca kawa z lodami i bananem :)



Hej wszystkim :)) Słoneczko dzisiaj zawitało do Rzeszowa i znowu robi się cieplej :) Mam nadzieję, że u Was też słonecznie :) U mnie dziś pyszniutka kawa z lodami, bananem. Taka na zimno i dla orzeźwienia. Bardzo lubię takie kawusie na zimno w lecie wręcz mogę je pić codziennie :) Ogólnie bardzo lubię kawę. Zapraszam n do skosztowania :))

Składniki:
  • kawa Arabica Santos Brazylia u mnie z ekspresu
  • lody (ilość wedle uznania)
  • banan 
  • mleko 2%
  • starta czekolada mleczna

Kawę zaparzamy wcześniej i odstawiamy do przestudzenia. Do shakera wrzucamy lody, rozgniecionego banana i wlewamy mleko. Mieszamy chwilę. Składniki nam się połączą i zrobi się fajna pianka. Do wysokich szklanek wlewamy kawę i resztę wypełniamy mieszanką z shakera :) Posypujemy startą czekoladą i się delektujemy he :)))



czwartek, 22 sierpnia 2013

Placuszki z malinami i czarnym bzem :)



Witam wszystkich :)) W końcu jest czym pooddychać :)) troszkę popadało, troszkę chłodniej, miła odmiana po tym gorącu :) Moja propozycja na dziś to placuszki z malinami i czarnym bzem od Luks Pomada :) Fajny ten bez powiem Wam :) Doskonale skomponował się z malinami i jedzonko było bardzo smaczne :)) Bardzo polubiłam robić te placuszki, bo są pyszne i puszyste. Można dodać i owoce, dżemy, serki, jogurty i smakują rewelacyjnie. Idealne na śniadanie, obiad i kolacyjkę :)) Życzę miłego dnia :))

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 50 g rozpuszczonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • czarny bez Luks Pomada
  • maliny
  • cukier do wymieszania z malinami (około 1 łyżka)
  • cukier puder do posypania placuszków 

Masło roztopić i przestudzić. Do miski wlać mleko, dodać roztrzepane jajka i zmiksować.Dodać cukier, sól, masło. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty. Miksujemy do momentu połączenia się składników. Ma powstać gładka masa. Ciasto smażymy na patelni bez dodatku tłuszczu. Maliny wymieszałam z cukrem. Na placuszki nakładamy czarny bez i maliny. Pyszności :))



środa, 21 sierpnia 2013

Łosoś pod pierzynką z cukinii, mozzarelli, pomidora i na dodatek natka pietruszki :)



Zapraszam na łososia pod pyszną pierzynką z cukinii, mozzarelli, pomidora i natki pietruszki :)) , jako dodatek wino Celebro. Bardzo lubię wina, jako dodatek do dań, lampkę do obiadu, czy po prostu wypić lampkę tak z okazji bez okazji :)) Łosoś najlepiej smakuje z winem Celebro Spain . Jest to wino Semi Dry White, które specjalnie zalecane jest do ryb i owoców morza. Wino jest delikatne, nie jest cierpkie i super pasuje do ryby. Fajną sprawą są zdjęcia na butelkach, które podpowiadają nam do czego dane wino pasuje i jest zalecane :)) Dzisiejsze danie szybkie, ale i bardzo smaczne.  Ja łososia wprost uwielbiam za szybkość z jaka można go przyrządzić i za smak. Polecam :))


Zapraszam do zapoznania się z winami Celebro do klubu na Facebooku: https://www.facebook.com/KlubCelebro 


Składniki:
  • 400 g fileta z łososia   
  • mała cukinia
  • pomidor
  • ser mozzarella
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek 
  • wino Celebro Spain

Rybę myjemy, obieramy ze skóry (jak jest), oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy winem. Na wierzch układamy pokrojoną w plasterki cukinię, posypujemy startą mozzarellą,dajemy plasterek lub kilka pomidora i posypujemy  pokrojoną natką pietruszki. Przekładamy do naczynia ceramicznego, do którego na dno wylewamy troszkę oliwy z oliwek i zapiekamy w piekarniku. Pieczemy w 160-180 stopni około 20 -25 minut. U mnie łosoś na szybko podany z frytkami :))



Winka od Celebro :)))



W zeszłym tygodniu dotarła do mnie paczuszka pełna win od Celebro :)) Dodatkowo kilka książek i korkociągów, oraz bluza. Wina prezentują się bardzo smakowicie :)) Już nawet jedno wypróbowane he he (kolejny post). Bardzo się cieszę z możliwości testowania win, bo jak mam okazję to dodaję je do dań, które przygotowuję, a teraz będę miała jeszcze większą motywację :)) Dobra to już nie nudzę i nie przedłużam :)) Poniżej jeszcze zdjęcia win i zapraszam na kolejny post i prezentację pierwszego winka :))



wtorek, 20 sierpnia 2013

Lody jagodowe :)



Jeszcze upały więc można robić domowe lody. Jagody już się kończą, ale na pewno znajdą się jakieś pyszne owoce i nie tylko. Te na które podaję przepis są pyszne słodziutkie i szybko znikają :) Inspiracją były dla mnie lody Ani, narobiła mi niezłego smaka na te, które ona proponuje u siebie na blogu, ale miałam borówki wiec teraz z nimi a na kawowe przyjdzie czas :) Polecam naprawdę dobre :) Moja porcja to połowa z tego co robiła koleżanka. :)

Składniki:
  • 500 ml śmietany 30%
  • 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego
  • jagody (ilość wedle uznania)

Śmietanę ubijamy, dolewamy drobnym strumieniem mleko skondensowane. Borówki miksujemy blenderem lub trochę zgniatamy i dodajemy do reszty. Miksujemy, żeby składniki się nam połączyły. Przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika na około 6 godzin. Po ich upływie można się zajadać już gotowymi lodzikami :))


poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Cukiniowe kotleciki :)


Hej witam :)) Jak tam po weekendzie?? U mnie jakoś słabo :( chyba przepracowana jestem :( ale nie narzekam już :) Dziś u mnie pyszne i szybkie kotleciki z cukinii. Póki jeszcze jest trzeba korzystać :) Do tego wszystkiego ryż, mizeria i pomidorki do dekoracji (które to została również zjedzona :)), a zapomniałabym do jajek dodana została jeszcze natka pietruszki. No to życzę miłego dnia i do jutra :))

Składniki:
  • cukinia
  • jajko
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ryż
  • olej do smażenia

Cukinię trochę wcześniej pociąć w plastry (jeśli jest w miarę młoda, to może być ze skórką, jeśli skórka jest twarda, to wtedy cukinię obieramy) oprószyć z każdy plaster z obu stron solą i pieprzem (żeby zmiękły). Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Jajka wybić, roztrzepać widelcem, dodać pokrojoną natkę pietruszki. Na osobny talerzyk wsypać bułkę tartą. Plastry cukinii panierujemy (moczymy najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smażymy. U mnie jajko dodatek po prostu mizeria :)


piątek, 16 sierpnia 2013

Kurczak z cukinią w pomidorach i makaron Mamma Mia :)



Dzisiaj kolejna propozycja z makaronem Mamma Mia . To danie zrobił mój mężulek i duże pochwały dla niego, bo było prze smaczne :) Razem z moją przyjaciółką, która nas wtedy odwiedziła jadłyśmy go po 21, aż wstyd się przyznawać, ale jak się późno wraca z pracy i ma się gości to czasem można sobie pofolgować :)) Makaron Mamma Mia warto wypróbować, bo rzeczywiście przez to, że jest z pszenicy durum ma fajny smak i jest dużo zdrowszy. Ja jestem takim makaronowym łasuchem he he uwielbiam go po prostu :) Życzę miłego dnia i weekendu. Ma być dużo słoneczka :))

Składniki na 4 porcje:
  • 3 większe filety z kurczaka
  • makaron kokardki Mamma Mia
  • pomidory z puszki
  • marchewka
  • 1 cebula
  • średnia cukinia
  • 2 świeże pomidory
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • mąka 
  • jajko olej do smażenia

Makaron gtujey według przepisu na opakowaniu. Fielty umyć, pokroić w większe kawałeczki, obtoczyć w jajku i w mące i podsmażyć. Dodać pomidory z puszki, pokrojoną cebulkę i dusić. Dodac pokrojoną cukinię i marchewkę. Wszystko razem dusimy przez chwilę (cukinia i marchewka musi zrobic sie miękka) Na koniec dodajemy jeszcze pokrojone pomidory, i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Można dodac inne przyprawy - wedle uznania. Wykładamy na makaron lub makaron dodajemy do wszystkiego na patelnię i mieszamy.



środa, 14 sierpnia 2013

Ogórki w zalewie musztardowej



Te ogórki strasznie lubi moje dziecko. Jak by go zostawił z pełnym słoikiem i nie przypilnował, to zjadłby wszystko. Nam również one bardzo smakują i robimy ich już od dłuższego czasu. Przepis kiedyś dała mi koleżanka. Z podanej zalewy wyszło mi sześć słoiczków jak na zdjęciu.

Składniki na zalewę:
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 litr wody
  • 3-4 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki soli

Dodatkowo:
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • ok. 2 kg. ogórków

Wodę gotujemy z cukrem, solą i octem. Jak się nam zagotuje odstawiamy do przestudzenia. Dodajemy musztardę i dokładnie mieszamy. Ogórki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki i ciasno wkładamy do słoiczków. Do każdego słoiczka dajemy 3 ziarenka ziela angielskiego i po 1 liściu laurowym. Zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 10 minut.


wtorek, 13 sierpnia 2013

Ogórasy w zalewie curry



Zrobiłam ostatnio kilka słoiczków ogórków na zimę. Jedne w zalewie właśnie curry, a drugie w zalewie musztardowej. Dziś te w zalewie curry. Widziałam wpisy po blogach i zachwalanie, że są pyszne. Nigdy jeszcze ich nie próbowałam, a curry lubię więc w końcu trzeba. Przepis pochodzi z bloga moje pasje . Mnie zalewy wystarczyło na cztery takie słoiczki jak na zdjęciu.

Składniki:
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 1/4 szkl. octu 10%
  • 1 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki curry
  • 2 łyżki gorczycy
  • 2 łyżki soli

Dodatkowo:
  • papryka czerwona
  • ogórki gruntowe
  • cebula

Ogórki umyć, obrać i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Składniki z zalewy zagotować. Do każdego słoiczka powkładać po 2-3 kawałeczki obranej papryki i  po kawałeczku cebuli. Następnie powkładać ciasno ogórki. Zalać zalewą i pasteryzować ok 5 min.


poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Mamma Mia ale makaron ....



W zeszłym tygodniu otrzymałam trzy nowe makarony od Kupca o świetnej nazwie Mamma Mia :) Już pierwszy wypróbowany :) Od Spaghetti ze zwykłej mąki pszennej różni się tym, że mniej rośnie w gotowaniu, ale jest za to dużo zdrowszy, ze względu na to, że jest w 100% wyprodukowany z pszenicy durum. Więcej informacji na stronie odmakaroniarzy.pl Ja uwielbiam makaron i przygotowywać z niego różne różności, bo można puścić wodze fantazji i czarować ile się da he he :)) Miłego dzionka :))

Składniki:
  • makaron spaghetti Mamma Mia
  • cukinia
  • oliwki zielone
  • rukola
  • pomidorki koktajlowe
  • kukurydza z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • oscypek ( niekoniecznie ja miałam to dodałam)
  • olej kokosowy do smażenia ( może być inny)
  • śmietana 18% 
  • sól

Makaron ugotować według przepisu  na opakowaniu. Cukinię pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju kokosowym, dodać do niej czosnek przepuszczony przez praskę. Ja później dodałam pokrojone pomidorki koktajlowe, oliwki, kukurydzę, oscypka i na końcu rukolę. Doprawiłam i dałam troszkę śmietany. Wymieszać i gotowe :) Nie pisałam ilości poszczególnych składników, bo każdy doda ile lubi :))



piątek, 9 sierpnia 2013

Czy to deser, czy kolacja ...



Czy to deser, czy kolacja oj i to i to :)) U mnie jako kolacja wczorajsza, bo te upały dają w kość, jeść się nie chce, szuka się tylko czegoś chłodnego i orzeźwiającego. Ja wymyśliłam właśnie coś takiego. Było lekko, zdrowo i orzeźwiająco, a przy tym smacznie. Miłego dnia wszystkim życzę i udanego weekendu :))

Składniki na 3 porcje:
  • 500 g jogurtu morelowego lub brzoskwiniowego
  • 3 morele lub brzoskwinie
  • borówka amerykańska
  • 3 małe banany
  • ciasteczka bel vita muli z owocami

Brzoskwinie lub morele umyć, ja obrałam ze skórki i pokroiłam. Dać na spód wysokiej szklanki lub pucharka. Na brzoskwinie pokruszyć ciasteczka bel vita, na nie kilka łyżek jogurtu. Następnie borówki, znowu jogurt i na wierzch pokrojone w plasterki banany. 

 

"Tajemny dziennik Marii Antoniny" Carolly Erickson - recenzja


Tajemny dziennik Marii Antoniny to książka w której królowa Francji opisuje zdarzenia ze swojego życia od czasów nastoletnich do dnia przed egzekucją.  Maria Antonina zaczyna prowadzić dziennik, gdy ma 14 lat. Umiera wtedy jej siostra, a ona zostaje wybrana na żonę dla delfina Francji. Od tego momentu myśli już tylko o wyjeździe. Zanim to nastąpiło poznaje swoją pierwszą miłość - młodego chłopca, który jest służącym. Gdy w końcu przyjeżdża do Francji i poznaje swojego przyszłego męża, okazuje on się dziwnym człowiekiem. Po ślubnych uroczystościach Maria oczekuje na skonsumowanie małżeństwa, do którego jednak nie dochodzi. Ich małżeństwo jeszcze długo nie zostanie skonsumowane. Nigdy nie połączy ich miłość, a dwór będzie nalegał na potomka i następce tronu. Maria czuję się niespełnioną kobietą. Pewnego razu pojawia się Fernes. Jest to miłość od pierwszego spojrzenia. Chwile później na świat przychodzi jej córka Maria Teresa. Francuzi są rozczarowani, bo oczekiwali syna.  Kwestią czasu jest następna ciąża, na świat przychodzi syn, jednak jest on ciężko chory. Kolejny syn rodzi się zdrowy, silny i pełen energii. Maria Antonina jest szczęśliwa, jednak ciągle tęskni za Fersenem. We Francji zaczynają się zamieszki, ludzie głodują. Za taki stan winą obarczają królowa i króla. Maria Antonina ma szansę uciec, ale bez dzieci nie chce się ruszyć. Zostaje aresztowana. Nie może widywać się z dziećmi, nie mogła być nawet przy tym, jak gilotyna pozbawiła życia jej męża. Wie, że teraz na nią kolej.

Główna bohaterka, jako narrator przedstawia nam również francuski dwór, zabawy arystokracji, które czyta się z zaciekawieniem. Powieść napisana jest w sposób interesujący, przyciągający uwagę czytelnika. Historia Marii Antoniny jest wciągająca i ciekawie opisana. Fajna lektura dla osób lubiących tego typu literaturę. Dla mnie troszkę nudnawa, bo nie jestem fanką tego typu powieści. 


Za książkę dziękuję:

czwartek, 8 sierpnia 2013

Pancakes z serkiem waniliowym i malinami



Uff jak gorąco :(( mam nadzieję, że to już na tyle tych upałów. Nie wiadomo co na obiad robić, jak się tylko użyje kuchenki to od razu gorąco :( Postanowiłam zrobić lekkie pancakes, które uwielbiamy wszyscy.  Są lekkie i smaczne. Tym razem zakupiliśmy z moim młodym serek waniliowy, w domu mieliśmy malinki i wyszedł pyszny obiadek, bo jedliśmy je na obiad. 

Składniki:
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Dodatkowo:
  • serek waniliowy homogenizowany
  • maliny (ilość wedle uznania)
  • 1 łyżka cukru

Masło roztopić i zostawić do wystudzenia. Do miski wlać mleko, dodać jajka, cukier waniliowy i zwykły oraz sól. Wszystko razem zmiksować żeby składniki się połączyły. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy. Na koniec dodać przestudzone masełko. Smażyć na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Ja maliny zasypałam cukrem i zgniotłam widelcem na papkę ( trochę zostawiłam całych) na jednego placuszka nakładałam serek, przykrywałam drugim i na niego maliny itd.





Nowe orzeźwiające napoje fortuna



Znacie już może nowe napoje fortuna ?? Jest ich trzy: cytrusy i trawa cytrynowa, jabłko, arbuz i mięta. oraz jabłko, papaja i trawa cytrynowa. Dzięki Streetcom miałam okazję wypróbować wszystkie trzy. Rozdałam również znajomym, którzy byli pod ich wrażeniem. 

Napoje są bez cukru, mają wysoką zawartość soku bo aż 60%, sok połączony jest z wodą mineralną. Dzięki temu mają o 30% mniej kalorii niż inne napoje. Smaki są lekki, bardzo orzeźwiające, gaszą pragnienie, bo są mało słodkie. Mają też poręczne opakowanie (500 ml). Mnie najbardziej smakowały cytrusy i trawa cytrynowa, oraz jabłko, papaja i trawa cytrynowa. Moje dziecko zafascynowało się jabłkiem, arbuzem z dodatkiem mięty.


środa, 7 sierpnia 2013

Filet z kurczaka nadziewany oscypkiem i żurawiną :))



Z Zakopanego przywiozłam sobie oczywiście oscypki i żurawinę :) Wczoraj na obiadek zrobiłam filety nadziewane właśnie nim i żurawiną :) Było pyszniutkie :). Na tych upałach to nic się nie chce za bardzo ani jeść, ani robić. Jeszcze podobno jutro taki upał być i trochę lżej. 

Składniki:
  • 3 filety z kurczaka
  • oscypek
  • żurawina
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Filety umyć, przekroić na pół i trochę rozbić. Oscypka pokroić w paski i ułożyć na mięsie(pod koniec z jedne strony), na niego dać żurawinę i mięso zawinąć. oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego Ja na spód dałam trochę oliwy z oliwek. Pieczemy w 180 stopniach około U mnie z młodymi ziemniaczkami i mixem sałat.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...