piątek, 31 maja 2013

Dorsz z warzywami, ryżem i korzennym pomidorem od Luks Pomady :)



No to pierwszy słoiczek od Luks Pomady przetestowany. Powiem Wam, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona smakiem pomidorów. Jak otworzyłam słoiczek i spróbowałam tego cudeńka to powiem szczerze, że szkoda mi ich było dodawać do ryby, bo były tak smaczne, że zjadłabym je same, ale obiecałam synkowi, że zrobię właśnie z nimi rybkę. Sam je wybrał. Ryba wyszła bardzo smaczna, wystarczyło je dodać i nie trzeba było już niczym przyprawiać. Ja dodałam jeszcze oliwki zielone, bo bardzo je lubimy, ale jak ktoś woli żeby danie było delikatniejsze to nie musi ich dodawać. Polecam, bo tak dobrze przyprawione pomidorki jadłam pierwszy raz. Warto :)

Składniki dla 3 osób:
  • 3 filety z dorsza
  • 1/2 małej cukinii
  • 1 cebula
  • 1 starta marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • zielone oliwki
  • słoiczek korzennego pomidora od Luks Pomady
  • ryż

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy startą marchewkę, cukinię i czosnek przepuszczony przez praskę. Następnie pokrojoną w cienkie plasterki cukinię. Podsmażamy. W międzyczasie gotujemy ryż. Jak warzywa zaczną robić się  miękkie, dodajemy pokrojonego dorsza. Smażymy na małym ogniu do momentu, aż ryba będzie gotowa. Na samym końcu dodajemy kukurydzę, pokrojone zielona oliwki i cały słoiczek korzennego pomidora. Dokładnie mieszamy. Na ugotowany ryż wykładamy rybę z warzywami i sosem. Smacznego :))


Liebster Blog :))

Kilka dni temu zostałam nominowana przez madlene17 z bloga My simple kitchen do zabawy Liebster Blog. Jest mi bardzo miło i dziękuję za nominację :)) Miałam to zrobić już wcześniej, ale mi się nie udało :( Lepiej późno niż wcale he he :))

Zasady: Nominacja do Liebster Award jest otrzymywana od innego blogera w ramach uznania za "dobrze wykonaną robotę". Jest przyznawana dla blogów o mniejszej liczbie obserwatorów więc daje możliwość ich rozpowszechnienia. Po odebraniu nagrody należy odpowiedzieć na 11 pytań otrzymanych od osoby, która Cię nominowała. Następnie Ty nominujesz 11 osób (informujesz ich o tym) oraz zadajesz im 11 pytań. Nie wolno nominować bloga, który Cię nominował.

A teraz odpowiedzi na pytania, które zadała madlene17 z bloga http://only-my-simple-kitchen.blogspot.com/

1. Jeśli wydałabyś książkę kucharską, to jakie przepisy by w niej dominowały? Ciasta, dania obiadowe, desery itp.?

Na pewno dominowały by ciasta, ciasteczka i desery :))

2. Jaki jest Twój ulubiony rodzinny wypiek?
Muffinki, które wszyscy uwielbiamy robić :)

3. Jaka była Twoja największa katastrofa kulinarna?
Knedle, które podczas gotowania mi się prawie rozpłynęły :)))

4. Piosenka, która aktualnie Cię urzekła.
Dawida Podsiadło "Nieznajomy"

5. Co Cię motywuje do blogowania?
Zadowolenie z tego, że coś mi wychodzi i mogę się tym podzielić, pozytywne komentarze, ilość odwiedzin :))

6. Twój ulubiony cytat.

"Co Cię nie zabije, to Cie wzmocni"

7. Osoba, która Cię inspiruje w kuchni.
Trudne pytanie, bo nikt nie przychodzi mi do głowy 

8. Lubisz eksperymentować w kuchni czy jesteś raczej tradycjonalistą?
Lubię i to bardzo, czasem tylko robię coś krok po kroku wedle przepisu. 

9. W lato lubię...
 Słońce :)))

10. Cenię w sobie...
 otwartość, wyrozumiałość

11. Twój ulubiony zapach to...
he nie wiem ...


Teraz moje nominacje :))
http://olalallola.blogspot.com/
http://domowacukierniaewy.blox.pl/html
http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/
http://szalonapatelnia.blogspot.com/
http://xcookandlookx.blogspot.com/
http://smakowyraj.blogspot.com/
http://dziendobryagatko.blogspot.com/
http://ciastkarnia-na-kruchym-spodzie.blogspot.com/
http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/
http://olainthekitchen.blogspot.com/
http://martawkuchni.blog.pl/

Oto pytania, które ja chciałabym Wam zadać :)
1. Twoje ulubione przyprawy ?
2. Ulubiony deser
3. Nie lubię ...
4. Największe dotychczasowe wyzwanie kulinarne ?
5. Mój blog jest dla mnie ...
6. Czy masz swoją ulubioną książkę kucharską ?? Jaką?
7. Wolisz gotować czy piec ??
8. Jakiej potrawy (składnika) nie lubisz ?
9. Ulubiony sprzęt w mojej kuchni to ...
10. Ulubiona potrawa??
11. Ulubiony napój?

Pozdrawiam wszystkich :)))


środa, 29 maja 2013

Szybka i kolorowa tortilla :))



Stworzyłam i ja :)) Bardzo lubimy tortille, niestety placków sama jeszcze nie piekłam. Kupuję przeważnie pełnoziarniste gotowe, ale muszę wypróbować upiec własne :) Ta szybciutka i smaczna z mięsem z udźca indyka, które dzień wcześniej zostało zamarynowane (oliwa, musztarda francuska i ziółka). Potem podsmażone z warzywami i dodatkiem maggi. 

Składniki na 5 tortilli:
  • opakowanie gotowych placków pełnoziarnistych ( u mnie 5 sztuk)
  • 400 g mięsa z udźca indyka
  • 1 duża marchewka
  • 1 cebula
  • 1/2 małej cukinii
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • kilka łyżek fasolki czerwonej z puszki
  • garść świeżej rukoli
  • oliwa do zamarynowania mięsa
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej do zamarynowania mięsa
  • zioła prowansalskie ( również do marynaty)
  • kilka kropel maggi ( do marynaty i później do farszu)
  • olej rzepakowy do smażenia

Mięso ja zamarynowałam dzień wcześniej ( ale wystarczy z godzinkę przed smażeniem). Do miseczki dałam mięso, oliwę, zioła, musztardę i maggi. Wszystko wymieszałam, przykryłam folią spożywczą i wstawiłam do lodówki. Cebulę obrać i podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w plasterki cukinię, obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, oraz pokrojone w małe kawałki mięso. Wszystko razem smażymy. Pod koniec dodajemy kukurydzę u fasolkę z puszki, przyprawiamy maggi i wrzucamy świeżą rukolę. Mieszamy i farsz gotowy :) Przekładamy na placki i zawijamy. Ja jeszcze na 5 minut wkładałam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni ( żeby wszystko było ciepłe). 




poniedziałek, 27 maja 2013

Ciasto z sokiem kubuś 2



Ciasto ja już pisałam bardzo posmakowało mojemu synkowi i nam również, więc zrobiłam go po raz kolejny i na pewno nie ostatni :)) Tym razem użyłam soku z dodatkiem truskawki, galaretki również truskawkowe i na wierzch dołożyłam delicje:). Wyszło pyszniutkie ciacho :)) Do masy ze śmietaną kremówką dałam troszkę więcej galaretki ( podzieliłam galaretkę, która dawałam na wierzch). Masa wyszła troszkę bardziej sztywna i o to mi chodziło, bo poprzednio troszkę według mnie była za rzadka. Blaszka 24x39.

Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka 
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl mąki ziemniaczanej

    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ocet. Następnie po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 25-30 minut.

    Składniki na masę kubusiową:
  • 1 litr soku truskawka - banan
  • 3 budynie waniliowe bez cukru
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g masła
     
  • Z litra soku odlałam szklankę w której rozpuściłam 3 budynie i dodałam cukier. Resztę soku zagotować , wlać rozrobione budynie i gotować tak jak tradycyjny budyń. Dokładnie mieszać, żeby nie zrobiły się grudki. Ugotowany odstawić do wystudzenia. Jak ostygnie, utrzeć masło i do utartego dawać partami budyń kubusiowy. Masę wykładamy na ostudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby masa ładnie stężała.


    Składniki na masę śmietanową:

  • 350ml śmietany kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 galaretka truskawkowa
 
dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe na wierzch ciasta 
  • delicje truskawkowe

    Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Ja od razu przygotowałam sobie też galaretki do wylania na wierzch placka. Rozpuściłam w 500 ml wrzątku i odstawiłam do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, do ubitej dodajemy cukier i partiami serek homogenizowany. Na samym końcu dodajemy wystudzoną i tężejącą galaretkę ( ja dałam jeszcze troszkę z porcji, która była przeznaczona na polanie wierzchu placka) Dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na masę kubusiową i wstawiamy na chwilę do lodówki. Układamy delicje i na nie tężejące 2 galaretki truskawkowe. 

    Ciasto jest wysokie i bardzo cenna okazała się rada koleżanki, żeby brzegi podnieść grubą folią aluminiową. Ja tak zrobiłam. Uczyniłam to na początku przed nałożeniem na biszkopt masy kubusiowej :))


piątek, 24 maja 2013

"Zwierzaki Świata" Martyny Wojciechowskiej - recenzja



Książkę tę otrzymałam już chwilę temu. Recenzja dopiero teraz, bo zeszło nam trochę czytanie. Czytałam ją mojemu synkowi. Autorką jest znana wszystkim Martyna Wojciechowska, konsultację psychologiczną przeprowadziła Dominika Słomińska - psycholog dziecięcy. Książka jest napisana w sposób przystępny dla młodego czytelnika a sposób łatwy i przyjemny. Autorka zaznacza, że książka przeznaczona jest dla dzieci od lat 3 do 103 :)) w książce mamy znaleźć wiele ciekawostek i zagadek, pomysłów na różne gry i zabawy, oraz sugestie psychologa dziecięcego. 

Książka jest bardzo kolorowa, poznajemy w niej sympatycznego mrówkojada z Wenezueli Carlito, dowiadujemy się co lubi jeść, z kim się przyjaźni ( małpką Raszi), ile zjada mrówek dziennie. Mój syn podczas czytania zapytał "mamo a po co mu taki długi pyszczek i język i jak on je jak nie ma zębów" - a więc pyszczek pomaga mu w szukaniu mrówek, lepki i długi język po to, żeby łapał dużo mrówek na raz ( mrówki przyklejają się do jego języka ( wygląda to mniej więcej tak: jakbyście zawiesili lep na much, to mucha jak na nim usiądzie to od razu się do niego przykleja), a zęby są mu nie potrzebne, bo zjada przeważnie mrówki i termity, czasem miód i owoce i to w całości. Ciekawostką jest długość ich języka. Ma on długość nawet 60 centymetrów czyli sześć razy dłuższy niż ludzki i potrafią go wysuwać 150 razy na minutę. 

Kilka faktów z życia mrówkojadów: Odpoczywają one nawet do 15 godzin dziennie, mają długi i puchaty ogon, którym mogą nakrywać się jak kołdrą, dzięki czemu jest im ciepło i dobrze się maskują. Mają mocne łapy, silne i długie pazury, które służą do rozgrzebywania twardych termitier i mrowisk. Wąska głowa i długi rurkowaty pyszczek, oraz małe uszy - dzięki nim może łatwo zaglądać w wąskie jamy. Gruba sierść chroni go przed ukąszeniami owadów, których w puszczy jest mnóstwo.


W książce oprócz Carlita poznajemy jeszcze: Happy, szczęśliwego orangutana z Borneo, Blagira, białego szczura z Indii, Fusi, dzielnego słonika z Kenii i Jessikę, hipopotama, który kocha cały świat :)) Oprócz sympatycznych zwierzaków, dowiemy się czegoś o pysznych owocach egzotycznych, przyprawach świata, poznamy najgroźniejsze zwierzęta świata po każdym dziale mamy podane tematy do rozmowy z dzieckiem, oraz różne zagadki. 


Książka bardzo przypadła do gustu i mnie i mojemu dziecku. Sama dużo rzeczy się dowiedziałam. Wszystko przedstawione jest w bardzo sympatyczny i przejrzysty sposób, który zaciekawi i dziecko i dorosłego. Do tego książka jest bardzo kolorowa, co widać na powyższych zdjęciach. Historie przedstawione w książce są prawdziwe. każde zwierze opowiada swoją. Oprócz wesołych są też niestety smutne, ale nie zawsze życie jest wesołe i czasem trzeba dziecku wytłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej. W tej sytuacji mamy podpowiedzi psychologa jak to zrobić. Książkę polecam i to bardzo. Naprawdę warto ją przeczytać samemu, a tym bardziej z dziećmi. Jest naprawdę bardzo ciekawa i dużo się z niej możemy dowiedzieć :))

Autor: Martyna Wojciechowska
Tytuł:
"Zwierzaki świata"
Wydawnictwo:
G+J, National Geographic
Stron:
158
Okładka:
twarda
Format:
170x223 mm
Cena:
34,90 zł


 


czwartek, 23 maja 2013

Makaronowo i kurczakowo :))




Obowiązek to obowiązek - makaron musi być :)) Tak się śmieję, bo jak go przez dłuższy czas nie ma, to moje dziecko potem codziennie chodzi i woła, że na obiad makaron zróbmy. Dobrze, że w przedszkolu nauczył jeść różne potrawy i nie marudzi teraz przy jedzeniu, tylko zjada wszystko, a ja nie muszę się zastanawiać, co by tu zrobić, żeby wszyscy zjedli, ale makaron i tak rządzi :))


Składniki dla 3 osób:
  • makaron spaghetti
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypior
  • kukurydza z puszki
  • serek topiony kremowy
  • 100 ml śmietany 18%
  • curry
  • troszkę  suszonej bazylii
  • starta mozzarella
  • olej rzepakowy do smażenia

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Filety pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, startą na tarce o grubych oczkach marchewkę i czosnek. Następnie dodajemy kukurydzę, serek topiony i śmietanę. Podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż serek nam się roztopi. Na końcu dodajemy pokrojony szczypior, bazylię i wsypujemy na patelnię ugotowany makaron. Dokładnie mieszamy, doprawiamy curry. Przekładamy na talerze i posypujemy startą mozzarellą :)


BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj


Otręby pszenne Kupiec i jogurt morelowy :))




Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam jogurty z dodatkiem otrąb i innych dodatków. Taki zestaw zafundowałam sobie właśnie ostatnio na lekką kolacyjkę :) Od Kupca miałam otręby pszenne, które są źródłem błonnika i witamin B1, B3, B6 i E. Otręby pszenne to produkt otrzymywany z przemiału ziarna pszenicy. Można ich używać do jogurtów, sałatek, koktajli, deserów i nie tylko :)

Składniki:
  • 400 g jogurt morelowy
  • 1 banan
  • 2 garście żurawiny suszonej
  • 2 garście otrąb pszennych Kupiec

Wszystkie składniki łączymy i gotowe :)




wtorek, 21 maja 2013

Szybka zupa-krem z kukurydzy :)



Bardzo szybka i smaczna zupka - krem z kukurydzy. Moje dziecko mówiło mi o niej już chwilę, bo za kukurydzą przepada, ja też. W końcu musieliśmy zrobić coś na szybko i zrobiliśmy właśnie tą. Ja dodałam do niej kostkę rosołową, bo na gotowanie bulionu nie miałam czasu, ale jak najbardziej jest on wskazany. Z warzyw można dodać to na co ma się ochotę. Ja miałam w domu marchewki i ziemniaki to dodałam tylko to i jeszcze czosnek. Na pewno idealnie pasowałby seler, ale u mnie wtedy brak. Z przypraw tylko kurkuma, bo zupa miała tak dobry smak, że więcej jej nie przyprawiałam. 


Składniki na 5 porcji:
  • 1 duża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 puszki kukurydzy
  • kurkuma
  • kostka rosołowa warzywna
  • około 1 litro wody

Do garnka wlać wodę, dodać pokrojoną marchewkę, obrane i pokrojone ziemniaki, oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Jak warzywa będą miękkie dodajemy odsączoną kukurydzę i jeszcze chwilę gotujemy. Gotową zupę blenderujemy, doprawiamy kurkumą i ewentualnie solą, pieprzem. U mnie podane z grzankami. 



poniedziałek, 20 maja 2013

Ciasto bakaliowe, kolorowe :)



Ciasto od mojej mamy, która piecze wyśmienite placuszki. Przepis pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji" Jest wysoki, bo składa się z aż 4 placków: kakaowego, orzechowego, kokosowego i zwykłego biszkoptu, do masy dodane pokrojone brzoskwinie i mandarynki z puszki. Na wierzchu polewa czekoladowa i posypane to wszystko kokosem. Ciasto jest bardzo smaczne i reprezentatywne. Trochę trzeba się przy nim napracować, ale warto. Blaszka 23x33 cm.

Składniki biszkopt jasny:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywna pianę. Dodawać stopniowo cukier, następnie żółtka. Na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 30 minut.

Składniki biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 6 łyżki cukry
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować ciasto jak na biszkopt jasny. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut.

Składniki ciasto orzechowe:
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 20 dag orzechów krojonych
  • 20 dag cukru kryształu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić, dodać cukier i dobrze ubić. Następnie dodajemy po kolei resztę składników i delikatnie mieszamy. Piec w 180 stopniach 30-40 minut.

Składniki ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 20 dag kokosu
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki soku z cytryny


Białka ubić, dodać cukier i resztę składników. Delikatnie wymieszać. Piec w temp 160-180 stopni około 30-40 minut.

Masa:
  • 10 żółtek
  • 1 litr mleka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 łyżek cukru kryształu ( jak ktoś chce mniej słodkie spokojnie wystarczy 10)
  • 2 kostki margaryny lub masła
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • brzoskwinie z puszki
  • mandarynki z puszki

W 1/2 szklance mleka roztrzepać żółtka, mąkę pszenną  i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem. Jak mleko zacznie się gotować dodać roztrzepane żółtka z mąkami i ugotować budyń. Margarynę utrzeć dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Masę podzielić na 3 części:

do 1 części dodajemy kakao
do 2 części dodajemy pokrojone mandarynki
do 3 części dodajemy pokrojone brzoskwinie

Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny - masa z mandarynkami - ciasto kokosowe - masa kakaowa - ciasto orzechowe - masa z brzoskwiniami - biszkopt jasny - polewa czekoladowa




piątek, 17 maja 2013

Babka cytrynowa



Tym razem babka cytrynowa. Była już pomarańczowa, która była pyszna, a teraz wypróbowałam z cytryną. Bardzo lubię takie suche ciasta bez mas do kawki. Całość polana roztopioną czekoladą i lukrem cytrynowym. Babkę piekłam w formie silikonowej :)


Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g stopionej margaryny
  • starta skórka z jednej cytryny
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego domowego (klik)  


    Margarynę roztopić i zostawić do przestygnięcia. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ( ja ubijałam tak około 10 minut). Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewać powoli roztopioną margarynę, dodać sok i stratą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut ( sprawdzać patyczkiem). 

czwartek, 16 maja 2013

Kotleciki z jajek z kaszą gryczaną i sałatką z rukoli, pomidorów i kukurydzy



O tych kotlecikach słyszałam już bardzo dawno, a ostatnio zachwalała mi je koleżanka, więc w końcu się zebrałam i zrobiłam. Są rzeczywiście rewelacyjne. Myślałam z czym by je tu podać, a że od Kupca dostałam kaszę gryczaną do testowania ( kasza jest dla mnie rewelacyjna, powiem szczerze, że gotowałam ją dłużej niż było podane na opakowaniu i dalej była sypka, co niestety przy innych kaszach jest mało spotykane, a nie lubię jak jest taka rozmemłana :(, więc dla tej duży plus), to dodatek miałam już z głowy jeszcze tylko surówka. W domu miałam 2 pomidory, ale co dalej i poszłam z moim młodym do Biedronki. Znaleźliśmy świeżą rukolę pakowaną w pojemniczki, a że moje dziecko nawet nie marudzi przy jej jedzeniu to kupiliśmy, dodałam jeszcze kukurydzę i olej z pestek dyni i wyszło rewelacyjnie. 

Składniki na 6 kotlecików:
  • 4 ugotowane jajka
  • 2 surowe jajka
  • bułka tarta
  • szczypiorek,
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 2 torebki kaszy gryczanej

Składniki surówka:
  • rukola świeża
  • 2 pomidory
  • około 4 łyżek kukurydzy z puszki
  • olej z pestek dyni
  • szczypta cukru
Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju. Do miski dajemy 4 pokrojone w miarę na drobno jajka, do nich pokrojony szczypiorek, przyprawy, trochę bułki tartej, zeszkloną cebulę i wbijamy 2 surowe jajka. Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Rukolę myjemy, wrzucamy do miski, pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy i dodajemy do rukoli. Na końcu dodajemy kukurydzę i troszkę cukru, olej z pestek dyni i mieszamy.


środa, 15 maja 2013

Słoiczki od Luks Pomada :))



W zeszłym tygodniu otrzymałam 6 słoiczków z bardzo ciekawą zawartością :) Ten komplecik dostałam od Luks Pomada. Do produkcji wyrobów wykorzystywane są w pełni naturalne i najlepsze surowce z polskich sadów, ogrodów, oraz warzywników. Produkcja tych specjalności prowadzona jest własnoręcznie tzn: własnoręczne warzenie w kotłach, oraz doprawianie. Daje nam to gwarancję dobrej jakości wyrobów :)

Teraz objaśnienie co to jest chatni, chutney, czatni ????

Oryginalnie czatni (po angielsku chutney) pochodzą z kuchni południowej Azji.. Czatni to po prostu smakowite konfitury na bazie owoców, warzyw, prawie zawsze z dodatkiem cebulki, octu, mieszanki
orientalnych przypraw, o nutach słodko-pikantnych, nieco cierpkich. Czatni są wyrazistym i pysznym dodatkiem, który pasuje do  każdej potrawy, od przystawki, przekąski, poprzez danie główne, skończywszy
na deserach. Idealnie komponują się z wszelkiego rodzaju mięsami, rybami, wzbogaca smak  twardych i pleśniowych serów, krakersów, tostów, czy po prostu ulubionego pieczywa. 


Konfitury Luks Pomada powstają tradycyjną metodą smażenia całych owoców, dzięki temu w słoiczkach widzimy cząstki owoców. Produkty zachowują również naturalny smak i aromat. 

Ja otrzymałam:

Czatni Imbirową śliwkę - doskonale smakuje z każdego rodzaju mięsem, w tym szczególnie ze schabem, kaczką, pasztetami, serami i pieczywem.

Czatni Orientalny rabarbar - dobrze smakuje z twardymi i miękkimi serami, pieczoną rybą oraz każdego rodzaju mięsem :)

Czatni korzenny pomidor -  zalecany jest do mięs na zimno i na ciepło, warzyw i do pieczywa.

Konfitura rabarbar, konfitura bez czarny, oraz konfitura zielony pomidor - jest idealnym dodatkiem do nalesników, wszelkiego rodzaju deserów, a także mięs i serów.

W najbliższym czasie podzielę się opiniami na temat produktów :))



Zapiekanka z ryżem, mięsem mielonym, rodzynkami i nie tylko ...



Danie z serii kobieta w pracy, a mąż w kuchni gotuje :))))) Powiem Wam, że cieszę się, że czasem mnie wyręczy w kucharzeniu, bo zawsze zrobi coś ciekawego i smacznego :). Tym razem też byłam zaskoczona, aż normalnie zjadłam prawie podwójną porcję he he. Mąż wymyślił zapiekankę z ryżem, mięsem mielonym, do tego rodzynki, cukinia, jabłko, wiórki kokosowe, słonecznik. To wszystko miało słodkawy posmak za sprawą przyprawy Kamis do dań słodkich :)) Bardzo mi smakowało, oj bardzo :)))

Składniki:
  • 2 torebki ryżu białego Britta
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2 garście rodzynek
  • 1/2 pora
  • 1 jabłko
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa do dań słodkich Kamis
  • wiórki kokosowe
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • garść słonecznika
  • starta mozzarella

Ryż ugotować. Cebulę podsmażyć z porem i czosnkiem, dodać mięso, pokrojoną cukinię, pokrojone jabłko, rodzynki, słonecznik, wiórki kokosowe, dodać ugotowany ryż, wymieszać i doprawić, suszonymi pomidorami i przyprawą do dań słodkich. wszystko przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiec w 180 stopniach przez około 25-30 minut. Po upieczeniu posypać startą mozzarellą.


BLOG W 5 TRENDACH - Zagłosuj

wtorek, 14 maja 2013

Zupka warzywna z makaronem :)



Szybka i smaczna zupka z dodatkiem makaronu Międzybrodzkiego . Tak na szybko, bo ciągle człowiek zabiegany, z resztę w niedzielę byliśmy na komunii i jedzenia było aż za dużo i trzeba było zrobić coś lekkiego, bo ileż można.Nie wiem, czy Wy do zup dodajecie makarony, ale u mnie dodaje się dosyć często. Moje dziecko przepada za takim połączeniem :)

Składniki:
  • wywar drobiowy
  • 1 duża marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • mały kalafior
  • makaron
  • troszkę kurkumy
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Do gotowego bulionu dodać troszkę wody, wrzucić pokrojone warzywa i gotować do miękkości. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Jak warzywa w zupie będą robiły się miękkie, dodać troszkę kurkumy, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Do miseczki przełożyć porcję makaronu i zalać zupką :)


poniedziałek, 13 maja 2013

Kolorowy torcik na zimno :))



Torcik z nowymi galaretkami Winiary ( mojito i blue curacao), do tego starta gorzka czekolada i do drugiej warstwy brzoskwinie. Robi się go bardzo szybko, zamiast upieczonego biszkoptu na spód można dać okrągłe biszkopty. Mam nadzieję, że się Wam spodoba :)) Miało być z warstwą różową, ale niestety nie mogłam nigdzie kupić galaretki pink margarita :(

Składniki na biszkopt tortownica o średnicy 23 cm:
  • 2 jajka
  • 65 dag mąki pszennej
  • 65 dag mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanka cukru

Białka ubić na sztywno, jak już będą ubite dodawać porcjami cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy żółtka, obie mąki wymieszane ze sobą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy. Przelewamy do tortownicy wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Do suchego patyczka. 

Składniki masa zielona:
  • 2 galaretki Winiary Mojito
  • 500 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1/2 tabliczki startej gorzkiej czekolady

Galaretki zalewamy wrzątkiem (300 ml) i odstawiamy do wystudzenia. Jak galaretka zacznie tężeć, do miski przekładamy serek homogenizowany, dodajemy do niego tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy stratą czekoladę i ponownie mieszamy. Masę wylewamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki, żeby się nam szybciutko zastygła. 

Składniki masa niebieska:
  • 2 galaretki Winiary blue curacao
  • 250 - 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1/2 puszki brzoskwiń

Galaretki zalewamy wrzątkiem ( około 350 ml) odstawiamy do wystudzenia. Wkładamy do lodówki, żeby szybciej zastygała. Jak będziemy widzieli, że zastyga w misce ubijamy śmietanę kremówkę, dodajemy do niej większą połowę galaretki i miksujemy. Brzoskwinie kroimy i wsypujemy do masy., Mieszamy i wylewamy na warstwę zieloną. Wkładamy do lodówki. 

Jak masa niebieska zastygnie na wierzch dajemy resztę galaretki blue curacao i kilka pokrojonych brzoskwiń :)



Coś na ząb - Owsianka Kupiec :)



Jakiś czas temu pisałam, że dostałam, paczuszkę z produktami Kupiec. Była wśród nich expresowa owsianka malina i żurawina z serii "Coś na ząb". Rzeczywiście robi się ją szybciutko, wystarczy zalać wrzącą wodą, wymieszać i po 3 minutach można jeść. Jest bardzo smaczna, syta i zawiera dużo błonnika. Ja dodałam do niej jeszcze banana :))



piątek, 10 maja 2013

Muffinki z trzema batonami Lion :)



Taki pomysł na szybko:) W domu miałam batony. jakoś tak czasem coś kupię, bo mam pomysł i potem leży do momentu, aż mi się przypomni co miałam robić. Czasem tez ma się ochotę na coś słodkiego co można szybko zrobić i wtedy ja sięgam do muffinek. Te wyszły super. każdy baton Lion był inny. jeden ten zwykły, drugi biały, a trzeci z orzeszkami ziemnymi :) Wyszło 24 sztuki :))

Składniki:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 150 ml mleka
  • 100 ml oleju
  • 3 rożne batony Lion

Składniki suche wymieszać razem. Składniki mokre razem. Do mokrych dodawać stopniowo suche i wymieszać. Na końcu dodać pokrojone batony i wymieszać. Piec w 180 stopniach około 20 minut.



czwartek, 9 maja 2013

Pierożki ze szpinakiem, fetą i kurczakiem



Chodziły te pierogi już za mną od zeszłych wakacji :) Robiła je moja przyjaciółka, ale ja jakoś nie mogłam się zebrać. W końcu znalazłam trochę czasu, mąż miał wolne więc mógł pomóc i zrobiliśmy. Trochę nam one czasu zajęły, bo mąż stwierdził, że coś mało tego farszu wyszło, więc dorobiłam i okazało się, że mało wcale nie było i trzeba było dorabiać ciasto he he i tak robienie pierogów zajęło nam prawie pół dnia, ale warto było bo są naprawdę pyszne :)

Składniki na ciasto:
  • mąka 
  • sól
  • woda jajko
  • oliwa z oliwek

Z podanych składników wyrobić ciasto. Nie podaję ilości, bo każdy zrobi według siebie, tyle ile będzie chciał :))

Składniki na farsz:
  • szpinak mrożony brykiet ( ja dałam 6 sztuk)
  • 3 podudzia z kurczaka
  • opakowanie sera feta z ziołami apetita
  • 3 ząbki czosnku
  • całe jajko
  • starta gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • masełko do podsmażenia
  • olej do wody
  • woda do gotowania pierogów

Podudzia ugotować, ostudzić i obrać mięso. Pokroić na drobne kawałki. Szpinak podsmażamy na masełku, dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę, pokrojony ser feta, mieszamy. Jak ser trochę się nam rozpuści, dodajmy pokrojonego kurczaka, gałkę muszkatołową i doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do przestygnięcia. Jak już przestygnie dodajemy całe surowe jajko i mieszamy. Robimy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...