sobota, 30 marca 2013

Życzenia Wielkanocne :)



Dziś zamiast przepisu, drogie koleżanki i koledzy blogerzy, oraz czytelnicy mojego bloga życzenia na te białe Święta :) Mimo tego, że śniegu przynajmniej w Rzeszowie co nie miara i tak są one bardzo wyjątkowe. Zawsze w święta możemy złapać trochę oddechu od tej codziennej bieganiny, spotkać się z bliskimi, odpocząć. Teraz życzonka :)


Niech czas wielkanocny utrzyma w mocy nasze marzenia
by wszystkie życzenia okazały się do spełnienia
i aby nie zabrakło nam wzajemnej życzliwości
abyśmy przez życie kroczyli w ludzkiej godności
i niech symbol boskiego odrodzenia
będzie i dla nas celem do spełnienia.

Wesołych Świąt :)) 
Życzy Beata :))

piątek, 29 marca 2013

Naleśniki z tuńczykiem i serem białym :)



Dziś ścisły post, to trzeba coś lekkiego i szybkiego w przerwie między pieczeniem :) U mnie naleśniki z tuńczykiem, serem białym i szczypior do tego :) Kiedyś słyszałam w telewizji jak jakiś kucharz zachwalał takie połączenie. Naleśniki są bardzo smaczne i syte :) Jak tam Wasze wypieki :)) U mnie praca wre :)) Powodzenia życzę i żeby wszystkie ciasta wychodziły :)

Składniki na naleśniki ( około 8 sztuk):
  • 1 jajko
  • 2 - 2,5 szklanki mąki
  • mleko
  • woda
  • sól
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • olej

Do miski wbijamy jajko, dodajemy mąkę, troszkę wody i mleko to już ile ciasto przyjmie ( żeby miało odpowiednią konsystencję), dodajemy sól, troszkę oleju, i suszone pomidory z bazylia i czosnkiem. Smażymy.

Farsz:
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 250 g sera białego
  • sól
  • pieprz
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • szczypior

Tuńczyka odsączamy z sosu i przesypujemy do większej miseczki, dodajemy ser, majonez i szczypior i dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku. Nakładamy na naleśnika i zwijamy w rulonik :)



czwartek, 28 marca 2013

Spaghetti z kurczakiem, curry i sosem śmietanowym



Dziś coś szybkiego, ale bardzo pysznego :)  Kurczak z dodatkiem curry, cebuli, cebulki prażonej czosnku, cukinii, kukurydzy i słonecznika w sosie śmietanowym z dodatkiem serka topionego i wina. Do tego makaron spaghetti. Po smacznym obiedzie zakupy i pora barć się za pieczenie ciast :) Wy tez już coś pieczecie?? Ja zaczynam powolutku. Placki to w sumie już mam jakieś wybrane, ale cały czas myślę nad sałatkami. 

Składniki na 3 porcje:
  • makaron spaghetti
  • 2 większe filety z kurczaka
  • mała cukinia
  • mała cebula
  • kawałeczek pora ( nieduży)
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę kukurydzy z puszki ( ja dałam 5 łyżek)
  • cebulka prażona ( ja dałam 3 łyżki)
  • słonecznik ( dałam 2 garście)
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • 100 g serka topionego śmietankowego
  • 100 ml śmietany ja dałam kremówkę
  • około 4 łyżki wina białego półwytrawnego
  • olej do smażenia

Cebulkę, pora i cukinię pokroić i  podsmażać na oleju. Jak cukinia i por zaczną robić się miękkie dodać czosnek przepuszczony przez praskę i pokrojone filety z kurczaka. Jak filety ładnie się na podsmażą dodajemy serek topiony. Jak się serek stopi, dodać śmietanę i wino. Wszystko dokładnie wymieszać. W między czasie ugotować makaron. Doprawić curry, solą i pieprzem. Na końcu dodać słonecznik, kukurydzę i prażoną cebulkę. Wymieszać. Na makaron wykładać kurczaka. Smacznego :)


środa, 27 marca 2013

Urodzinki i sernik biskupi :)



Dziś mam urodzinki, które to zachowam dla siebie :)) i zamiast wpisu z tortem u mnie z sernikiem biskupim. Kolejny prze smaczny sernik, który moja mam dostała od koleżanek z pracy. Ser jest niesamowicie soczysty i mięciutki. Mój mąż fanem serników nie jest, ale ten wybitnie mu smakował :) Wymiary blaszki 33x35.

Składniki ciasto:
  • 30 dkg maki pszennej
  • 10 dkg margaryny
  • 1 łyżka smalcu
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dkg cukru pudru

Żółtka i jajko utrzeć z cukrem pudrem, margaryną i smalcem. Następnie dodajemy make wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przekładamy do blaszki.

Składniki ser:
  • 1,30 kg sera białego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 4 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej

Ser mielimy. Jajka i żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy budynie, mąkę ziemniaczaną, śmietanę i olej. Masę serową wykładamy na ciasto.

Pianka orzechowa:
  • 10 dkg mielonych orzechów
  • 1 szklanka siekanych orzechów
  • 5 łyżek cukru
  • 6 białek
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka bułki tartej

Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Na końcu dodajemy orzechy mielone i siekane, mąkę pszenną i bułkę tartą.Piankę wykładamy na ser. Całość pieczemy w temp. 200 stopni około 45-50 minut. Na wierzch polewa :)


wtorek, 26 marca 2013

Niezła babka pomarańczowa :))



Jakiś czas temu kupiłam silikonową formę na babkę. Powiem szczerze, że jest to moja pierwsza forma silikonowa i pierwszy raz też w takowej cokolwiek piekłam, ale jestem jak na razie pod wrażeniem. Ciasto ładnie wyrosło, super się go wyjęło po upieczeniu. Na razie rewelacja :) Jako ciasto testowe upiekłam babkę pomarańczową. Uwielbiam zapach pomarańczy, a ciasto z nimi pachnie i smakuje rewelacyjnie. Do babki dodałam szafran. który dostałam od Skworcu i własnej roboty cukier waniliowy.

Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g stopionej margaryny
  • starta skórka z jednej dużej pomarańczy
  • sok wyciśnięty z jednej dużej pomarańczy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego domowego (klik)   
  • 1 łyżeczka szafranu ( nie musi być)

Margarynę roztopić i zostawić do przestygnięcia. Całe jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę ( ja ubijałam tak około 10 minut). Dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie wlewać powoli roztopioną margarynę, dodać sok i stratą skórkę z pomarańczy. Delikatnie wymieszać. Przelać do formy. Piec w temperaturze 180 stopni około 45-50 minut ( sprawdzać patyczkiem).




poniedziałek, 25 marca 2013

"Kempingowa książka kucharska" - recenzja



"Kempingowa książka kucharska" to zbiór propozycji kulinarnych na różne wyprawy. Jest w niej 85 pysznych posiłków dla całej rodziny, które można przygotować na kuchence gazowej, ognisku lub grillu.

Została ona podzielona na 4 rozdziały:
1. Krótkie wypady
2. Na plaży
3. Na wsi
4. Imprezy i przyjęcia

Na początku każdego rozdziału znajdują się 3 jadłospisy: śniadania, obiady i kolacje) - dla młodszych dzieci, dla starszych dzieci i dla wegetarian. Brakuje tylko jadłospisu dla dorosłych, ale każdy dorosły, który nie jest wegetarianinem w każdym rozdziale znajdzie coś pysznego dla siebie. Pod każdym proponowanym jadłospisem znajduje się lista zakupów. 

W książce nie znajdziemy przepisów na przygotowanie typowych dań z grilla, które każdy zna, ale propozycje potraw z prawie całego świata. Jest kilka składników, które mogą okazać się  trudne do zdobycia, szczególnie jak wypoczywamy np. w górach, ale takie danie możemy przygotować w domu jeśli. nas oczywiście zainteresuje.


Dania te ze zdjęciami wyglądają bardzo apetycznie, przepisy są dosyć łatwe i ich przygotowanie jest dokładnie opisane. Jeśli ktoś jest fanem biwaków i kempingów, to na pewno warto w taką książkę się zaopatrzyć ze względu na różnorodność i pomysłowość przepisów. Na pewno przyda się również do przygotowywania szybkich potraw w domu i na imprezy w ogrodzie :)




 Dane wydawnicze:
Autor: Tiff i Jim Easton
Tytuł: "Kempingowa książka kucharska"
Wydawnictwo: G+J
Cena: 29,90 zł
Format: 150x195 mm
Ilość stron:
176

Oprawa: miękka



Babeczki z kabanosem i serem feta :)



Ostatnio naszło mnie na zrobienie muffinek w wersji wytrawnej. Dodałam do nich kabanosa i ser feta oraz przyprawy. Wyszły bardzo smaczne. Przecinałam sobie taką muffinę na pół, dawałam masełko i ser żółty lub wędlinkę. Super propozycja na śniadanie lub kolację i jako przekąska. Do przygotowania użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno. Dostałam go od sklepu Zielony nurt. Olej to bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które są w dużej mierze odpowiedzialne za obniżenie poziomy cholesterolu oraz stymulowanie naszego układu odpornościowego.

Składniki na 12 muffinek:
  • 200 ml mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • bazylia suszona
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • kabanosy
  • ser feta

Mleko, olej i jajka ubić mikserem lub dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, pokrojone kabanosy i ser feta ( troszkę zostawiamy, żeby nałożyć na wierzch muffinek), oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciasto nakładamy do papilotek, na ciasto dajemy ser feta, który troszkę w nie wciskamy. Pieczemy w 180 stopniach około 25 - 30 minut.



piątek, 22 marca 2013

Sałatka z ananasem, słonecznikiem, rodzynkami i nie tylko :)



Pyszna, szybka i wiosenna sałatka z kukurydzą, selerem, ananasem, słonecznikiem i rodzynkami. Ja osobiście sałatki uwielbiam :) Mogę je jeść i jeść. W domu zawsze mam kilka składników z których mogę stworzyć jakąś szybką sałatkę na kolację lub śniadanie :) Tak tez było z tą właśnie, jest słodka i bardzo soczysta przez ananasa. Polecam :)

Składniki:
  • 1 słoiczek selera marynowanego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • słonecznik
  • rodzynki
  • masełko do podsmażenia słonecznika
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego

Słonecznik podprażyć na masełku, bo momentu aż zacznie nabierać złotawego koloru. Ananasa pokroić w małe kawałki i przesypać do miski. Dodać kukurydzę, odsączonego selera, rodzynki i podprażony słonecznik. Wymieszać z majonezem i śmietaną :)


czwartek, 21 marca 2013

Spaghetti z mięsem mielonym i tym co było w lodówce :)



Pierwszy dzień wiosny i gdzie ta wiosna się pytam ?? Zimno, szaro, buro i ponuro. Nie dość że nic się nie chce przez tą pogodę, to zapowiadają jeszcze większe mrozy i śnieg :( Oj nawet nie chce myśleć i psuć sobie do końca humoru. Dziś spaghetti z mięsem mielonym i tzw. sprzątanie lodówki, które raz na tydzień u mnie średnio się odbywa. Lubię takie właśnie sprzątanie, bo zawsze wyjdzie z tego jakieś smaczne danie :)) W tej mojej lodówce znalazłam kawałek cukinii, pora, papryki, kilka oliwek i pół puszki pomidorów. Powstało to co widać :))

Składniki na 3 porcje:
  • makaron spaghetti
  • około 300 g mięsa mielonego
  • 1/2 małej cukinii
  • kilka łyżeczek sosu sojowego ciemnego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • mała cebula
  • 1/2 puszki pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwki zielone
  • kurkuma ( u mnie starte kłącza od Skworcu)
  • bazylia świeża
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażać na oleju, dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Jak warzywa zaczną robić się miękkie dodajemy mięso mielone. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Jak mięso ładnie nam się podsmaży dodajemy czosnek ( najlepiej przepuszczony przez praskę) i pokrojone pomidory z puszki razem z sosem, który zawsze zostaje w puszce. Dokładnie mieszamy i podsmażamy chwilkę. Następnie dodajemy pokrojone oliwki i bazylię. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos sojowy i dodajemy kurkumę. Na talerz nakładamy makaron, na to przygotowane mięso zw sosie z warzywami :)




środa, 20 marca 2013

Żurek na zakawasie z olejem lnianym :)



Dziś propozycja żurku z olejem lnianym i przyprawą Kamis do żurku i barszczu białego :). Do samodzielnego zrobienia zakwasu zainspirowała mnie Agabi swoim zakwasem :) Teraz troszkę o tym skąd dodatek oleju lnianego. Żurek właśnie z tym olejem je się zawsze na każde święta i nie tylko u mojego męża w rodzinie. Ziemniaki podaje się utłuczone na osobnym talerzyku i polewa się właśnie olejem i dodatkowo daje się go trochę do żurku. Posmakował mi on bardzo, no i jest bardzo zdrowy. 

Olej lniany to produkt zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.Produktami z nasion lnu jest nie tylko olej lniany, ale także siemię lniane, zawierające tłuszcze oraz wiele witamin (A, D, K). Siemię lniane jest dzisiaj również coraz powszechniej wykorzystywanym środkiem, przeciwdziałającym rozwojowi wielu groźnych schorzeń.  Już w czasach starożytnych doceniono lecznicze oraz odżywcze właściwości oleju lnianego. Pomagał on starożytnym Grekom i Rzymianom dbać nie tylko o zdrowie, ale i o urodę. Kobiety zachwycały się jego dobroczynnym wpływem na włosy oraz skórę, mężczyźni natomiast doceniali jego wpływ na układ nerwowy oraz krwionośny.
Olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony zawiera rekordową ilość kwasów omega-3. Na 1 litr oleju ponad 50% jego składu to kwasy omega-3.
Skład 1 litra (1000 ml) oleju lnianego stanowią następujące NNKT:
- kwas alfa-linolenowy(ALA) (omega-3) - ponad 500 ml
- kwas linolowy(LA) (omega-6) - około 150 ml
- kwas oleinowy(O) (omega-9) - około 170 ml
oraz nasycone kwasy tłuszczowe - około 100 ml
Dużo by o nim pisać, ale na dokładny opis potrzebuję osobnego posta :))

Składniki zakwas na żurek:
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 500 ml wody ciepłej
  • 1 większy ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • piętka chleba żytniego lub razowego

Trzy dni przed gotowaniem zupy przygotować zakwas. Mąkę wymieszać ze szklanka gorącej wody. Przelać do większego słoika -   najlepiej do glinianego garnka. Dodać pozostałą ciepłą wodę - tak aby łącznie było ok 750 ml. Wymieszać. Do słoika dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojony w plastry czosnek oraz piętkę chleba. Ponownie zamieszać Przykryć czysta ściereczką na 3 dni. Przez ten czas , zakwasu nie mieszać.
Składniki na żurek:
  • około 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis ( zawiera: sól, czosnek, majeranek, pieprz czarny, marchew, liście laurowe, pasternak, ziele angielskie, koperek, liście selera)
  • 3 kiełbaski białe ( u mnie parzona)
  • śmietana do zabielenia
Dodatkowo:
  • olej lniany
  • 5 ziemniaków ugotowanych i uduszonych
  • 3 jajka

Wodę wlać do większego garnka, dodać do niej pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę -  gotować około 20 minut, aż warzywa troszkę zmiękną. Następnie dodać pokrojoną w grubsze plastry kiełbasę i cały czas gotować tak z 10 minut. W międzyczasie obrać, ugotować i udusić ziemniaki. Ugotować też i obrać jajka.  Z zakwasu wyjąć piętkę chleba, dokładnie wymieszać i wlać do reszty. Gotować na małym ogniu ( ma lekko pyrkać :)). Ja tak pyrkałam he he z 15 minut. Następnie dodałam przyprawę do żurku i barszczu białego i zabieliłam śmietaną :). Ziemniaki przełożyć do osobnej miseczki, polać olejem lnianym ( ja daję tak z 5 łyżek na ziemniaki). Żurek przelać do miseczek, dodać przekrojone jajka i również polać olejem. Smacznego :))


wtorek, 19 marca 2013

Roladki z indyka z sosem porowym :)



Od dłuższego czasu z moim synem oglądamy australijskiego Masterchef Junior. Powiem szczerze, że niezłe są te dzieciaki i naprawdę można się wiele od nich nauczyć :) W jednym z odcinków jurorzy uczyli przygotowywać małych kucharzy swoje ulubione potrawy. Mnie zaciekawił sos z porów. Oj powiem Wam, że jest rewelacyjny :) Postanowiłam zrobić go do roladek z indyka. Trochę go zmodyfikowałam. Polecam :)

Składniki na 3 porcje:
  • około 500 g filetu z indyka 
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • duży por
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki mąki 
  • pieprz
  • sól
  • masło do podsmażenia pora
  • oliwa

Filet dzielmy na kotlety, trosze rozbijamy, posypujemy od środka suszonymi pomidorami, bazylią i czosnkiem i zwijamy w roladki. Wbijamy wykałaczki, aby wszystko nam ładnie trzymały, wierzch posypujemy pieprzem i solą. Wkładamy do naczynia, dajemy troszkę oliwy i zapiekamy około 30 - 40 minut w 180 stopniach. 

Pora kroimy w paseczki i podsmażamy na masełku do momentu, aż zmięknie. W ,międzyczasie dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę. Dokładnie mieszamy. Jak por będzie już miękki, wlewamy śmietankę, mieszamy, dodajemy mąkę ( w celu zagęszczenia sosu, ja dałam 2 łyżki, ale ilość w zależności od tego jaki ma być gęsty sos), doprawiamy. U mnie to wszystko z frytkami. :)


Agrowypas - najlepsze miejsca na wakacje pod gruszą



W minionym tygodniu od Wydawnictwa G+J otrzymałam fajną książkę, a raczej przewodnik turystyczny spędzenia wolnego czasu na polskiej wsi. Wakacje przed nami to może komuś przyda się podpowiedź jak je można fajnie i rodzinnie spędzić. Autor – Dariusz Jędrzejewski –  udowadnia, że nie trzeba uciekać na drugi koniec świata, by naprawdę wypocząć i odkryć piękne zakątki naszych wsi i miasteczek. 

Książka jest podzielona na 4 rozdziały:
1. Morze, nasze morze
2. Pojezierza północnej Polski
3. Przez środek Polski
4. W góry miły bracie

Znajdziecie z niej opisy 35 wsi i miasteczek położonych we wszystkich regionach Polski, opisy wycieczek na 6 dni pobytu w każdej z miejscowości. Każdy proponowany dzień zawiera informacje jaka to może być wycieczka czy piesza, rowerowa lub samochodowa. Dokładne informacje o miejscowości do której się udajemy, o  tym jak i gdzie przebiega trasa, dokładny opis gdzie idziemy lub jedziemy i co dookoła nas otacza ( także na pewno się nie zgubimy), oraz ile kilometrów będziemy musieli pokonać :). W podręczniku autor zamieszcza także informacje o lokalnych organizatorach wypoczynku. Przedstawia szlaki : piesze, rowerowe, kajakowe i konne. Możemy wybrać wypoczynek daleko od szosy, na końcu drogi i w pobliżu miast. Dla każdego coś odpowiedniego :)

Agroturystyka staje się coraz popularniejsza wśród mieszkańców wielkich miast, którzy mają ochotę uciec od pośpiechu, stres, zgiełku i hałasu. To również doskonała propozycja dla każdego, niezależnie od płci, wieku i temperamentu. Ja osobiście czasem marzę o ciszy i spokoju. Często wybieramy właśnie tego rodzaju wypady. Można się wtedy zrelaksować, pooddychać świeżym powietrzem, dziecko może się wybiegać dowoli :) Dla mnie odpoczynek w miejscu gdzie są tłumy ludzi to nie odpoczynek, dlatego staram się żeby nocleg był w jakimś spokojnym miejscu :)

Książkę polecam jest to naprawdę bardzo ciekawy i dokładny przewodnik, dzięki któremu możemy łatwo zaplanować 6 dniowy wyjazd. Książka zawiera tez bardzo ładne zdjęcia najciekawszych miejsc, które dodatkowo są zachętą i podpowiedzią co wybrać :)






 Dane wydawnicze:
Autor: Dariusz Jędrzejewski
Tytuł: "Agrowypas - najlepsze miejsca na wakacje pod gruszą"
Wydawnictwo: G+J
Cena: 41,90 zł
Format: 150x210 mm
Ilość stron: 320
Oprawa: miękka



poniedziałek, 18 marca 2013

Torcik Tiramisu :)



Torcik przepyszny, szybki do zrobienia. Przepis znalazłam u Izy. Wcześniej robiłam kilka razy tradycyjne tiramisu, ale mnie osobiście torcik lepiej smakuje :) Jeśli ktoś nie próbował to naprawdę polecam :) Bardzo zbliżony smak do tradycyjnego, tylko nie ma w nim jajek, których ja na surowo unikam nawet jak mam sprawdzone, a trzeba upiec biszkopt, ale warto :) Świetna propozycja na tort urodzinowy, który na pewno wszystkich zachwyci, bo któż nie lubi tiramisu ;)). Ja na pewno będę go robiła dosyć często, bo jest po prostu pyszny :)

Składniki na biszkopt tortownica o średnicy 22 cm:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki maki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, następnie obie mąki mieszamy ze sobą, dodajemy do nich proszek do pieczenia i to wszystko do masy. Delikatnie wymieszać. Tortownicę natarłam troszkę margaryną i obsypałam bułką tartą, następnie przelałam do niej masę na biszkopt. Piec w 160 - 170 stopniach około 30-40 minut ( czasem trzeba troszkę dłużej - sprawdzamy patyczkiem i ma być suchy)..Po ostudzeniu biszkopt kroimy na 3 części.

Składniki na poncz:
  • 150 ml wrzącej wody
  • 2 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 80 ml likieru amaretto
kawę zalewamy gorącą wodą, a gdy przestygnie  dodajemy likier amaretto

Składniki na masę:
  • 750 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietanki kremówki  30%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i cukier waniliowy. Dodać serek mascarpone i wymieszać żeby się ładnie połączył ze śmietaną.

Ponadto:
  • 100 g gorzkiej czekolady, startej na tarce o dużych oczkach
  • 4 łyżeczki kakao

Pierwszy blat nasączamy ponczem kawowym, nakładamy na niego krem ( dzielimy go na 3 części), krem posypujemy startą czekoladą i kakao, nakładamy kolejny nasączony blat, krem, czekoladę i kakao i kolejny blat, który smarujemy pozostałym kremem, ja posmarowałam nim także boki. Górę posypałam startą czekoladą i kakao, a boki tylko samą czekoladą :) Wstawić przed podaniem na około 2-3 godziny do lodówki.




 

piątek, 15 marca 2013

Omlet biszkoptowy z bananem i mascarpone - pyszności :)



Dawno nie robiłam omletów, a bardzo je wszyscy lubimy. Ja szczególnie biszkoptowe i z owocami. Więc moja propozycja jest taka pyszny omlet biszkoptowy z mascarpone wymieszanym z rozgniecionym bananem, czekolada i jeszcze banan. Wyszło słodko i pysznie :))

Składniki na 1 omlet:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej 
  • 1 łyżka cukru
  • cukier waniliowy ( niekoniecznie)
  • szczypta soli
  • proszek do pieczenia ( niekoniecznie, ja dałam na 3 omlety 1/2 łyżeczki)
  • banany
  •  250 g serka mascarpone
  •  kiwi do dekoracji
  • masełko do smażenia
  • czekolada roztopiona

Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Dodać cukier, żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Wylewać na patelnię z roztopionym masełkiem. Smażymy na małym ogniu aż zacznie skwierczeć i wtedy odwracamy na drugą stronę.Smażymy jeszcze chwilkę.

Banany obieramy ( ja robiłam 3 omlety, czyli powyższe składniki x 3 i do masy rozgniotłam 2 banany, dodałam 1/2 opakowania serka mascarpone. Dokładnie wymieszać. Do każdego omletu dodałam jeszcze kilka plasterków banana. Na połówkę omleta wykładamy masę, na nią dajemy banany i polewamy odrobiną roztopionej czekolady, składamy na pół. Górę można posypać cukrem pudrem :)

 

czwartek, 14 marca 2013

Łosoś to co tygryski lubią najbardziej :))



Zawsze jak idę do sklepu i nie mam w domu ciasta francuskiego to go kupuję i potem ono tak sobie leży i leży, dopóki mąż nie zawoła, że data przydatności się będzie zaraz kończyła. Wtedy się za niego zabieram i myślę z czym by go tu zrobić. Najchętniej zjadamy go z łososiem. Tym razem do niego por podsmażony na masełku z dodatkiem czosnku i serek camembert z ziołami (mąż kupił Valbon - powiem Wam że jest pyszny). Normalnie jak bym w domu miała jeszcze jedno ciasto to zrobiłabym drugą porcję tak nam smakowało :)

Składniki:
  • ciasto francuskie
  • około 500 g filetu z łososia
  • por
  • serek camembert
  • masełko
  • 2 ząbki czosnku

Pora pokroić i podsmażyć na maśle, dodać czosnek. Smażyć do momentu, aż por troszkę zmięknie. Z filetu łososia usunąć skórę, ja podzieliłam na 4 kawałki. Ciasto rozłożyć na papierze do pieczenia i ponacinać boki, tak żeby środek pozostał. Na ciasto nakładamy podsmażonego pora, na niego łososia i na koniec pokrojony w plastry serek. Ciasto zawijamy na przemian - raz pasek z jednej strony i raz z drugiej. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.



środa, 13 marca 2013

Muffinki pomarańczowe a w środku michałek orzechowy :)




Dwa dni temu pisałam o zielonej paczuszce od Kamis w której był tez cukier z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu. Miałam robić z jego dodatkiem jakąś babkę, ale mój syn chciał muffinki. Mieliśmy w domu pomarańcze więc bez dłuższego gdybania będą z pomarańczą i musiało być coś w środku to poszperaliśmy i znaleźliśmy kilka michałków orzechowych :) . Wybór był bardzo trafny, bo muffinki wyszły bardzo aromatyczne, zapach pomarańczy roznosił się po całym domu. Dodaliśmy do muffinek cukier waniliowy od Kamis, który sprawdził się w 100%. Cukier ma w sobie dodatek prawdziwej wanilii, co jest wyczuwalne zaraz po otwarciu torebeczki. Jest godny polecenia do wszelkiego rodzaju wypieków :)

Składniki na około 16 muffinek:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Kamis
  • michałki orzechowe
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka świeżego soku wyciśniętego z pomarańczy
  • starta skórka z 1 pomarańczy
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Suche składniki  wsypujemy do jednej miski i mieszamy, do drugiej dajemy olej, sok z pomarańczy i skórkę, oraz 2 jajka i mieszamy. Do składników mokrych wsypujemy stopniowo suche i dokładanie mieszamy. Do foremek nakładamy troszkę ciasta, na środek przekrojonego na pół michałka ( ja wkładałam 1 połówkę) i nakładamy drugą warstwę ciasta. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 20 minut.


wtorek, 12 marca 2013

Muszle nadziane z dodatkiem miechunki :)



Od sklepu internetowego Skworcu dostałam jakiś czas temu kilka przypraw. Była wśród nich miechunka jadalna. Powiem szczerze, że wybrałam ją z ciekawości i dobrze :) Owoc ten pochodzi z Ameryki Południowej i należy do rodziny psiankowatych, rosnący na małych krzakach. W smaku przypomina połączenie limonki lub kwaśniej pomarańczy. Można ją jeść spokojnie na surowo po pozbyciu się łupinki i umyciu owocu. Nadaje się ona jako dodatek do deserów, koktajli, sałatek, konfitur, sosów, do dań serwowanych na ciepło. Świetnie pasuje również jako dodatek do mięs. Zawiera ona również wiele właściwości leczniczych. Wykazuje silne działanie przeciwhistaminowe, działa przeciwzakrzepowo i przeciwzapalnie, uszczelnia również ściany naczyń krwionośnych. Jako silny przeciwutleniacz jest świetnym wymiataczem wolnych rodników. Wpływa też korzystnie na podniesienie wydolności tlenowej organizmu, pomaga zwalczyć zmęczenie i łagodzi skutki stresu. Stwierdzono również właściwości cytotoksyczne, hipoglikemiczne, przeciwzapalne i immunotropowe. Napary z miechunki powinny być stosowane w leczeniu przewlekłych chorób stawów, skóry, otyłości, kamicy moczowej, w kuracjach odtruwających. Z ziela wraz z rozdętymi kielichami i owocu poleca się także  przygotowanie naparu do okładów i przemywania skóry i włosów. Taki napar działa przeciwzapalnie, odżywczo, antyseptycznie, wybielająco i regenerująco. Leczy wiele wyprysków, ropnie, trądzik, a nawet wspomaga leczenie łuszczycy i tocznia. Ja próbowałam ją jeść tak po prostu, jest rzeczywiście troszkę kwaskowata, ale mnie smakowała. Dodałam ją również do farszu, który przygotowałam do muszli z mięsa mielonego i warzyw. 

Składniki:
  • opakowanie makaronu muszle ( u mnie Lubella)
  • 500 g mięsa mielonego od szynki
  • por
  • cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 starta na tarce marchewka
  • kilka łyżek kukurydzy z puszki
  • 12 suszonych owoców miechunki
  • ser żółty ( wedle uznania)
  • olej do smażenia
  • sól 
  • pieprz

Sos:
  • pomidory z puszki
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1/2 świeżej papryki czerwonej
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Cebulę pokroić w paseczki i podsmażyć na oleju, dodać czosnek, pokrojonego pora, startą na tarce marchewkę, oraz mięso. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojone owoce miechunki suszonej i doprawiamy. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Do małego rondelka wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę i czosnek i pokrojone pomidory z puszki razem z pozostałym sosem. Dodajemy sos sojowy i doprawiamy do smaku.



Muszle faszerujemy przygotowanym wcześniej farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy w 180 stopniach około 30 minut.



poniedziałek, 11 marca 2013

Tajemnicza zielona paczuszka :)



W zeszłym tygodniu kurier dostarczył mi oto taką śliczną zieloną paczuszkę z żółtą wstążeczką, aż szkoda mi było ją otwierać tak słodko wyglądała :) No, ale cóż trzeba było zobaczyć co jest w środku :) W paczuszce znajdowały się przyprawy Kamis:

przyprawa do żurku i barszczu białego
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu
wanilia laska
gałka muszkatołowa
musztarda chrzanowa
przyprawa do dań słodkich
przyprawa ognista
przyprawa do bigosu
schab pieczony z żurawiną

Bardzo się cieszę z otrzymanych rzeczy. Uwielbiam ich gałkę muszkatołową, i wanilię. Musztardę tez oczywiście już próbowałam. W najbliższych dniach podzielę się przepisami i opiniami na temat produktów. Z cukrem waniliowym już coś zrobiłam na weekendzie :) Jest rzeczywiście bardzo aromatyczny i wyczuwa się prawdziwą wanilię :)

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...