czwartek, 31 stycznia 2013

Muffinki z suszonymi morelami i czekoladą



Przepis na te oto muffinki znalazłam na ulotce z Biedronki. Jest to przepis braci Kuroniów :) Muffinki są puszyste i bardzo smaczne i szybkie w wykonaniu. Ja przepis trochę zmodyfikowałam.

Składniki na około 16 -18 sztuk:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 125 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • suszone morele
  • płatki czekoladowe (lub czekolada)

Make połączyć z proszkiem do pieczenia. Cukier, mleko, jajka i olej dać do osobnego naczynia i zmiksować, następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksować. Na koniec dodać pokrojone w drobną kosteczkę morele i czekoladę. Wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek.  Piec w  200 stopniach około 15-20 minut ( aż góra muffinek ładnie się zarumieni). Po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem :)


środa, 30 stycznia 2013

Obiad z tego co było w lodówce :)



Czasem trzeba posprzątać w lodówce, zostanie nam troszkę tego, kawałek tamtego itd. Wymyśliłam coś na szybko a;la zapiekanka. Podgotowałam ziemniaki, miałam kawałek fety, brokuła, kiełbaski i wyszło szybko i smaczne :)

Składniki dla 3 osób:
  • mały brokuł
  • 6 średnich ziemniaków
  • cebula fioletowa
  • 1/2 opakowania sera feta
  • 3 małe kiełbaski ( u mnie śląska)
  • 1/2 pora
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • oregano
  • curry
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki i brokuła podgotować. Na blaszkę (ja użyłam do pieczenia placka) dałam troszkę oliwy z oliwek, pokroiłam i dodałam przestudzone ziemniaki, podgotowanego brokuła. Następnie pokroiłam kiełbasę, cebulę, ser feta, pora. Wszystko posypałam curry, oregano. Wstawić do piekarnika. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut.



wtorek, 29 stycznia 2013

Spaghetti z klopsikami :))



Zabierałam się za zrobienie tego dania już bardzo długo, przepis leżał i leżał. Przeglądając ostatnio książki natknęłam się na podobny przepis. Zrobiłam te według Jamiego, bo zaciekawił mnie dodatek krakersów do mięsa. Przepis trochę zmodyfikowałam, bo nie miałam wszystkich składników w domu, a specjalnie nie chciało mi się iść do sklepu. Klopsiki pyszne :))

Składniki na około 3 porcje:
  • 500 g mięsa mielonego ( ja dałam wieprzowe z szynki)
  • 12 krakersów
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • oregano
  • sól, pieprz

Sos:
  • oliwa z oliwek
  • bazylia
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów 
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • makaron spaghetti u mnie pełne ziarna
  • ser do posypania 

Mięso mielone przekładamy do miski, kruszymy do niej krakersy, dodajemy musztardę, jajko, przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i formujemy małe kulki ( u mnie troszkę większe niż orzech włoski, mogą być mniejsze). Na talerz wylewamy trochę oliwy i obtaczamy w niej kulki. Smażymy.

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na druga patelnie i podsmażamy. Następnie dajemy drobniutko pokrojony czosnek, pomidory ( również pokrojone) i bazylię. Pod koniec sos sojowy. Gotujemy makaron spaghetti według przepisu na opakowaniu, do sosu wrzucamy usmażone wcześniej klopsiki. Na talerz kładziemy makaron, na niego klopsiki z sosem i posypujemy serem. 

  

poniedziałek, 28 stycznia 2013

Ciasto Pyszne :)




Bardzo smaczne ciasto. Odkąd pamiętam to ciasto zawsze moja mama robi na święta i nie tylko. Jest tak dobre, że się nam jeszcze nie znudziło. Każdy znajdzie w nim coś dla siebie. Jest bardzo syte. Ja go uwielbiam :) Polecam :))

Składniki ciasto:
  • 16 dkg margaryny
  • 40 dkg maki pszennej
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 całe jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystkie składniki (mąkę najpierw) wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem. Wyrobić ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną część mniejszą upiec osobno, a na drugą będziemy dawać masę makową. Piec w 180 stopniach około 20 - 25 minut.

Masa makowa:
  • 2 jajka
  • 20 dkg cukru pudru
  • 20 dkg maku
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • orzechy
  • rodzynki

Mak sparzyć i zemleć 2 razy. Połączyć z jajkami, cukrem i resztą składników. Wyłożyć na drugie nieupieczone ciasto.

Masa serowa:
  • 1/2 kg sera
  • 5 jajek
  • 20 dkg cukru pudru
  • 1 kopiata łyżeczka maki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki masła

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku, ser, ciągle mieszając. Ubić pianę i dodać do reszty. Następnie pozostałe składniki. Masę serową wyłożyć na mak i upiec w całości w 180 stopniach około 50 minut. Po upieczeniu wystudzić..

Jabłka:
  • 1 - 1,5 kg jabłek
  • 15 dkg cukru
  • galaretka cytrynowa (wedle uznania)

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i usmażyć z cukrem. Pod koniec smażenia wsypać galaretkę. Dokładnie wymieszać. Gorące jabłka wyłożyć na ser, przykryć drugim cieńszym wcześniej upieczonym plackiem. Można polać polewą czekoladową.

 

niedziela, 27 stycznia 2013

Herbatka black chilli chocolate od richmont :)



Kolejna herbata od Richmont. Powiem szczerze, że troszkę bałam się jej testowania przez chilli, dlatego zostawiłam ja jako jedną z ostatnich herbat. Okazała się jednak bardzo łagodna, a chilli jest tylko troszkę wyczuwalne. Ma ona aromat i smak bardziej czekoladowy, co mnie niezwykle ucieszyło. Oprócz chilli i czekolady herbata zawiera w składzie również wiórki kokosowe. Herbata jest naprawdę jedyna w swoim rodzaju, pachnąca, niezwykle aromatyczna o bardzo przyjemnym smaku. Dla mnie najciekawsza z tych, które testowałam. Doskonała na prezent. Polecam :))



Cała prawda o mężczyznach Ian K. Smith recenzja



Jakiś tydzień temu od wydawnictwa G+J otrzymałam do zrecenzowania książkę " Cała prawda o mężczyznach". Autorem książki jest Ian K.Smith. Jest on autorem bestsellerowych poradników, lekarzem, specjalistą z wieloletnim doświadczeniem w zakresie żywienia człowieka i dietetyki oraz treningów, twórcą popularnych inicjatyw zdrowotnych i programów telewizyjnych. 

Autor ostateczna decyzję o napisaniu książki podją  pewnego popołudnia, gdy siedział w sali wypełnionej ponad trzystoma kobietami, ktore miały wziąść udział w seminarium o tym, jak odzywskać zdrowie. Autor był ciekaw co ludze prowadzący to spotkanie zamierzają powiedzieć grupie kobiet, dobrze wykształconych, zamożnych itd.  Na spotkaniu pojawił sie watek o tym jak zanleźć właściwego partnera i zatrzymać go przy sobie. To zagadnienie zmieniło spokojne i dystyngowane panie w stado rozwścieczonych wojowniczek. Autora najbardziej zdenerwowała ostra krytyka facetów. To właśnie seminarium zainspirowało go do napisania książki. 

W książce autor przedstawia 10 złotych zasad, m.in.
  • Bądź szalona, ale nie całkiem stuknięta.
  • Mów to co myślisz, albo nie mów nic.
  • Zapłać czasem za coś.
  • Unikaj dramatyzowania.
  • Pozwól mężczyźnie być mężczyzną.

To tylko pięć, reszty nie będę zdradzać :)) Książka napisana w bardzo fajny i ciekawy sposób, czytając można się czasem nieźle pośmiać :)) Biorąc do reki książkę byłam ciekawa, czy znajdę w niej coś czego nie wiem, na temat naszych panów. Coś tam znalazłam. muszę kilka rad wziąć do siebie i się poprawić :) Człowiek codziennie się czegoś uczy, przede wszystkim ważne są kompromisy i chęć brania pod uwagę potrzeb partnera, a nie tylko swoich.   Każda zasada opisana w książce zawiera na końcu ściągę z najważniejszymi punktami, porady, opisy sytuacji. Jest napisana bardzo przejrzyście i ciekawie jasno. 



Książkę tę możecie kupić w wydawnictwie G+J

piątek, 25 stycznia 2013

Kurczak w cieście francuskim z brokułem i nie tylko :)



Przepis na takiego warkocza zobaczyłam tutaj. Bardzo mi się spodobał więc, mnie dużo nie trzeba - zrobiony :). Zmodyfikowałam oczywiście trochę, oprócz kurczaka, brokuła, była jeszcze kukurydza, i cebulka z zielonymi cybuchami. Kurczak chwile wcześniej zamarynowany w oliwie z oliwek plus pieprz i szczypta soli. Szybki i fajny pomysł.

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 większy filet z kurczaka
  • 1 mały brokuł
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 cebula 
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz

Brokuła podzielić i podgotować. Kurczaka zamarynować w oliwie z oliwek plus pieprz i sól. Odstawić na jakieś 30 minut do lodówki. Ciasto francuskie rozwinąć boki pociąć w paseczki ( środek musi zostać gładki, na środek wykładamy później po kolei składniki, boki zawijamy potem na przemian ). Zamarynowanego kurczaka kroimy w drobną kostkę, dajemy na ciasto, na niego dajemy pokrojoną drobno cebulkę z cybuchem, brokuła i na koniec kukurydzę. Całość możemy wedle uznania doprawić. Boki ciasta zawijamy (zakładamy na siebie na przemian). Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut. 



czwartek, 24 stycznia 2013

Chwila przyjemności :) deser z kiwi, mascarpone i herbatką forest friut



Kolejna propozycja z herbatką Teekanne, tym razem deserek :). Mascarpone, herbata, żelatyna, ciastka, kiwi i bita śmietana z dodatkiem kakao. Mała chwila przyjemności i duża porcja kalorii he he, ale w taką pogodę wskazane :) Polecam.

Składniki:
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 torebki herbaty forest fruit Teekanne
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • ciasteczka kakaowe
  • 2 duże kiwi lub 4 małe
  • 250 ml śmietany kremówki 30% 
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • płatki czekolady do dekoracji

Herbatki zaparzyć z 1/2 szklance wody, zostawić do przestygnięcia. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej wody. Serek mascarpone przełożyć do miseczki dodać 1 łyżkę cukru pudru, wlać do niego herbatę i dokładnie wymieszać Na koniec dodać żelatynę, wymieszać i przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki na około 30 minut ( u mnie nawet krócej, bo szybko się zastygło). Ciasteczka pokruszyć na masę z serka, na to obrane i rozgniecione widelcem kiwi. Śmietanę kremówkę ubić, dodać cukier puder i kakao. Wyłożyć na kiwi. Ja zostawiłam kilka plasterków kiwi do dekoracji. Posypałam płatkami czekolady.





środa, 23 stycznia 2013

Indyk w marynacie herbacianej :)



Kilka dni temu pisałam, ze otrzymałam paczuszkę od Teekanne z nowościami herbatkowymi i że przygotuję z jej udziałem przepisy. Oto pierwszy  - indyk w marynacie z herbaty Ginger&lemon. Smak wyszedł bardzo ciekawy z przewagą cytryny. Danie było tez bardzo aromatyczne :)

Składniki dla 3 osób:
  • 500 g filetu z indyka
  • 2 torebki herbaty ginger&lemon Teekanne
  • mały brokuł
  • 1/2 kostki sera feta
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki
  • oliwa z oliwek
  • ryż

Filet z indyka pokroić na kawałki, przełożyć do miseczki, zalać mała ilością oliwy z oliwek i wysypać na niego jedną torebkę herbaty ginger&lemon. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć folią spożywcza i odstawić do lodówki na około 2 godzinki. W międzyczasie podgotować brokuła. Jak indyk się zamarynuje przełożyć go do naczynia żaroodpornego, na niego dać podgotowanego brokuła, kukurydzę i pokrojona fetę. Całość posypać drugą torebką herbaty. Zapiekać w temp. 180 stopni około 40 minut. U mnie indyk podany z ryżem.





wtorek, 22 stycznia 2013

Naleśniki ze szpinakiem, fetą i orzechami włoskimi



Bardzo proste, szybkie danie i niezwykle smaczne :) O tym, że lubimy szpinak na pewno już kilka razy pisałam. Do naleśnikowego farszu najlepiej używać świeżego szpinaku, można oczywiście zastąpić go mrożonym, ale do naleśników ja wolę taki. Ja do szpinaku dodałam, fetę, czosnek i orzechy włoskie. 

Składniki na około 8 naleśników: 
  • około 1,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • około 2 szklanki mąki
  • około 1/2 szklanki wody
  • sol
  • pieprz

Farsz:
  • pół kostki sera feta
  • 3 ząbki czosnku
  • opakowanie świeżego szpinaku (ok. 200 gram) chyba, że woli ktoś więcej :)
  • garść orzechów włoskich 
  • masło lub oliwa do smażenia

Z podanych składników przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć je. Szpinak umyć, pokroić i podsmażać na masełku, dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, na samym końcu pokrojony w kostkę ser feta i pokrojone orzechy. Gotowym farszem przekładamy naleśniki, ja je jeszcze z 10 minut przed podaniem podpiekłam w piekarniku. 



poniedziałek, 21 stycznia 2013

Kurczak z mozzarellą w papirusie



Dziś filet z kurczaka faszerowany mozzarella i kukurydzą, zapiekany w papirusie. Chciałam go w końcu wypróbować. Filet wyszedł dość słony, dla mnie za bardzo, ale po za tym ok. soczysty i pachniał czosnkiem :) 

Składniki:
2 filety z kurczaka
ser mozzarella (  mnie kulki)
kukurydza w puszce
papirus Winiary z czosnkiem i ziołami

Filety z kurczaka umyć, naciąć tak aby można było włożyć farsz. Zawinąć w papirus i smażyć według czasu podanego na opakowaniu. Ja smażyłam dużo dłużej niż było podane, żeby filety dobrze się podsmażyły. 


niedziela, 20 stycznia 2013

Teekanne pyszne herbatki :)



Pod koniec tygodnia nawiązałam współpracę z Teekanne i dosłownie dzień po dotarła paczuszka z herbatkowymi nowościami :)) 

Dla Teekanne najważniejsza jest jakość produktu. Eksperci od herbat podróżują po całym świecie, aby wybierać na plantacjach herbaty najwyższej jakości. Następnie w laboratoriach w Niemczech przeprowadzane są badania wszystkich surowców z których kreowane są herbaty. Teekanne oznacza, że wszystko jest z jednej ręki: od rośliny po gotową herbatę.Przeszłość firmy Teekanne to pełna sukcesów, licząc ponad 130 lat historia.

Ja oprócz opisania każdej herbatki, przygotuję jeszcze kilka propozycji kulinarnych z jej wykorzystaniem :)

      

piątek, 18 stycznia 2013

Ziołowy chlebek odrywany



Przepis na ten chlebek widziałam już kilka razy, ale jakoś nie mogłam się zabrać za upieczenie go. Zobaczyłam go niedawno tutaj i postanowiłam, że już nie odpuszczę :) Zrobiony :)) Chlebek wyszedł mięciutki, aromatyczny, najlepiej smakuje w sumie zaraz po upieczeniu. Mnie najbardziej z masełkiem. Polecam naprawdę warto go zrobić.Ja zrobiłam go ze składników, które miałam. 

Składniki ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 opakowania drożdży suchych
  • 250 ml letniego mleka
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Składniki na farsz:
  • ok. 100 g roztopionego masła
  • zioła prowansalskie
  • 6 ząbków czosnku
  • ok. 1/2 szklanki sera zółtego
  • szczypior
  • świeża cebulka
  • papryka słodka w proszku

Na stolnicę wysypujemy mąkę dodajemy do niej drożdże i dokładnie mieszamy, następnie cukier, sól i jajka. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy letnie mleko i roztopione masełko. Ciasto odstawiamy na chwilę, żeby podrosło. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt. Smarujemy obficie roztopionym masłem i posypujemy resztą składników (farsz). Ciasto kroimy na pasy o szerokości 10-11 cm i nakładamy jeden na drugi. Powstały pas kroimy w kostkę o długości 12 cm. i układamy na sobie. Stawiamy na sztorc (pionowo) do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chlebka posypać ziołami i serem zółtym. Odstawiamy na ok. 25 minut do napuszenia :) Pieczemy w 180 stopniach 35 minut.

   
 

czwartek, 17 stycznia 2013

Muffinki czekoladowo - bananowe wg Nigelli :)



Kolejne muffinki Nigelli tym razem z bananem. Wyszły super, smaczne i puszyste :) Ja bananów tak całkiem nie rozgniatałam i wyszły w muffinkach takie białe ciapki. Zniknęły szybciutko. Polecam bo są naprawdę super :) Robi się je też bardzo szybko i są bardzo proste. Przepis troszeczkę zmodyfikowany.

Składniki na 12-16 sztuk:
  • 3 bardzo dojrzałe banany  
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 225 g maki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich olej, jajka i cukier. Wymieszać. Zmieszać mąkę, kakao i sodę oczyszczoną i dodać do bananów i reszty, wymieszać w miarę dokładnie. Łyżką przekładać do papierowych foremek. Piec 15-20 minut w 200 stopniach, aż muffinki się zarumienią i ładnie zaokrąglą :))

 

środa, 16 stycznia 2013

Fasolka po bretońsku



Fasolkę po bretońsku robię przeważnie zimą. Jest prosta do zrobienia, sycąca i smaczna i rozgrzewająca w zimne dni :) Przepis wzięłam od mamy, a fasolkę dostałam od znajomej. Zdjęcia nie wyszły rewelacyjnie - niestety oświetlenie :((, ale fasolka smaczna :)

Składniki:
  • około 500 g fasoli jaś
  • około 200 g dobrej kiełbasy
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki koncentratu 30%
  • papryka w proszku
  • kostka rosołowa
  • sol
  • pieprz
  • majeranek

Fasolkę zalać zimna przegotowaną wodą i zostawić na noc. Ja na drugi dzień wodę w której moczyła się fasola odlewam i nalewam świeżej i wtedy gotuję z kostkami rosołowymi. Jak fasolka zacznie robić się miękka to dodaję pokrojoną marchewkę i kiełbasę. Pod koniec gotowania dodaję koncentrat pomidorowy i przyprawy. Moja mama  zagęszcza ją jeszcze mąką i śmietaną.  


wtorek, 15 stycznia 2013

Domowy cukier waniliowy :)



Przykładem koleżanek z blogów, postanowiłam zrobić swój cukier waniliowy. Od firmy Kamis otrzymałam Wanilię, więc cukier gotowy :)) Przygotowanie cukru zajmuje naprawdę niewiele czasu, a efekt  - głęboki smak i zapach. Jest idealny do ciast, deserów i kaw, a najważniejsze jest to, że jest naturalny. 

Składniki:
  • około 200 - 250 g cukru
  • 2 laski wanilii Kamis
  • słoiczek 

Laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół. Wyskrobać miąższ i dodać go do cukru. Wymieszać, aż do połączenia się czarnych ziarenek z cukrem. Puste strąki pociąć na kawałki i również włożyć do cukru.

Zawartość słoiczka można na bieżąco uzupełniać świeżym cukrem, który będzie pochłaniać aromat wanilii - i co jakiś czas świeżymi, przekrojonymi wzdłuż strąkami wanilii. 




  

poniedziałek, 14 stycznia 2013

Karolinka Urban - prośba o pomoc :)



O tej ślicznej, wesołej i uśmiechniętej dziewczynce dowiedziałam się od koleżanki. Karolinka choruje na rzadką, i bardzo poważną chorobę - Neuroblastome, nowotwór wieku dziecięcego. Karolince można jednak pomóc- za granicą, nie u Nas, bo polski NFZ wciąż odmawia stosowania tej metody w Polsce,a także jej finansowania. Dziś ma 15 miesięcy  a z tego 10 spędzonych w szpitalu.Przeszła operację usunięcia nadnercza, 10 cykli chemioterapii,mechanochemię oraz autologiczny przeszczep szpiku.Na dzień dzisiejszy jej szanse na przeżycie to 40%.

Proszę, zapoznajcie się z blogiem prowadzonym przez dzielną mamę Karolinki - tam zajdziecie zarówno informację o chorobie, jak również informacje jak możecie wesprzeć Karolinkę i jej rodzinie w walce.

 karolinkaurban.blogspot.com

Oprócz pomocy finansowej, bardzo ważne jest rozpowszechnianie tego apelu. 
  

 

Ryba a'la po grecku i recenzja przyprawy do ryb Kamis



Jakiś czas temu otrzymałam paczuszkę od Kamis, a w niej między innymi przyprawę do ryb. W końcu przyszedł czas na jej wypróbowanie :) W swoim składzie ma ona sol, czosnek, bazylię, gorczycę imbir, cukier, tymianek, natkę pietruszki, rozmaryn, cebulę i kwas cytrynowy. Przyprawa nadała rybce fajnego smaku i aromatu. Jeśli stosujemy przyprawę to nie musimy już ryby solić. Sprawia ona, że ryba jest troszkę pikantna. Postanowiłam na obiad zrobić rybę coś a'la po grecku tylko na ciepło. 

Składniki:
  • 3 większe filety z morszczuka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 małego pora
  • 2 pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • sos sojowy
  • przyprawa do ryb Kamis
  • olej
  • 1/2 szklanki wody
  • sol
  • pieprz
  • sok z cytryny

Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Cebulę obrać i pociąć w piórka. Podsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pokrojone: marchewkę i pora. Następnie dodać pomidora ( wcześniej sparzyć i obrać ze skorki - pokroić w kosteczkę). Na patelnie wlać wodę i wszystko dusić do momentu, aż warzywa będą miękkie. Rybę opłukać i dodać do warzyw, doprawić przyprawą. Na końcu dodać przecier pomidorowy ( ja dałam 3 łyżeczki) i sos sojowy ( 1 łyżeczka). Koncentrat i sos sojowy wedle uznania.  Poddusić jeszcze z 5 minut i można jeść :)) U mnie z ziemniaczkami :)




niedziela, 13 stycznia 2013

Muffinki z jabłkami i cynamonem wg Nigelli



Na zrobienie muffinek namówił mnie mój synek. Uwielbia je ze mną robić, a potem uwielbia je zjadać :)) Postanowiliśmy wypróbować muffinki Nigelli Lawson. Wyszły puszyste i bardzo smaczne. Bardzo szybko zniknęły :)) Przepis troszkę zmodyfikowałam.  

Składniki na 12 - 16 sztuk:
  • 2 większe jabłka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 125 g jasnego cukru trzcinowego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 100 ml jogurtu naturalnego pitnego
  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • cukier puder do dekoracji

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w małą kostkę. Do jednej miski dajemy produkty suche - mąkę, proszek do pieczenia i cynamon, mieszamy. Do drugiej miski dajemy składniki płynne: 125 g cukru trzcinowego mieszamy z miodem, jogurtem, olejem i jajkami. Składniki suche łączymy z mokrymi, dodajemy pokrojone jabłka i mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Łyżką przekładamy masę do papierowych foremek i pieczemy 20 minut. Jak wyrosną i nabiorą złotego koloru. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem :) Mnie wyszło 16 sztuk :)

  

piątek, 11 stycznia 2013

Snickers według Siostry Anastazji



Ciasto z książki Siostry Anastazji. Wyszło kruchutkie i bardzo smaczne. Bardzo lubię robić ciasta z przepisów Siostry, bo zawsze mi wychodzą. Odkąd pierwszy raz piekłam swoje pierwsze ciasto, to jeszcze nie było przypadku, żeby coś było nie tak :) i ciasta są bardzo dobre :)

Składniki na ciasto kruche:
  • 30 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg margaryny
  • 5 żółtek
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z proszkiem. Margarynę rozdrobnić i dodać do mąki. Dokładnie wymieszać. Składniki: żółtka, cukier i cukier waniliowy roztrzepać w śmietanie i dodać do mąki i margaryny. Zagnieść ciasto. Piec w temperaturze 200 stopni około 20-30 minut.

Ciasto kokosowe:
  • 5 białek
  • 20 dkg kokosu
  • 1 szklanka cukru

Białka ubić na sztywno. Następnie połączyć z resztą składników. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 160-180 stopni około 25 do 30 minut.

Ciasto orzechowe:
  • 15 dkg orzechów
  • 5 białek
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru

Połowę orzechów pokroić i połowę zemleć. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i resztę składników, lekko wymieszać. Piec w temp. 160-180 stopni 25 do 30 minut.

Krem:
  • 2 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 5 żółtek
  • 1 budyń śmietankowy
  • 3 łyżki cukru
  • 2 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 2 kostki margaryny

W 1/2 szklanki zimnego mleka rozrobić budyń  z mąką pszenna i złotkami. Resztę mleka zagotować z dodatkiem cukru waniliowego i cukru kryształu. Jak zacznie się gotować to wlewamy przygotowany budyń. Wszystko zagotować ciągle mieszając. Jak budyń przestygnie, utrzeć go z margaryną. 
Placek kruchy u mnie był przekrojony na pół, ale n9ie musi być :) 

Przełożenie ciasta: placek kruchy - krem - placek kokosowy - krem - ciasto orzechowe - krem - placek kruchy - polewa. 

  

czwartek, 10 stycznia 2013

Pyszny kurczak w sosie sojowo - pomidorowym :)



Dzisiaj polecam pysznego kurczaka w sosie sojowo-pomidorowym z papryką i porem. Danie można zrobić z filetów z kurczaka, ja użyłam filecików z udźca kurczaka. U mnie z kaszą jęczmienną, ale świetnie pasuje do ryżu i nie tylko. Wedle uznania :)

Składniki:
  • 400 g filetów z udźca kurczaka
  • 1/2 małego pora
  • 1/2 papryka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz 
  • kasz jęczmienna
  • kukurydza do dekoracji
  • szczypiorek

Kurczaka pokroić w paseczki lub kosteczkę i podsmażyć na oleju. Jak kurczak będzie już usmażony, dodać pokrojoną paprykę i pora. Dalej smażymy. Następnie oddajemy sos sojowy ( ilość wedle uznania, ja dałam 2 łyżki) i przecier pomidorowy. Całość dobrze wymieszać, doprawić do smaku. U mnie kurczak podany z kaszą.


środa, 9 stycznia 2013

Makaron z łososiem, szpinakiem i orzeszkami ziemnymi



Już zrobiłam się głodna jak patrze na to danie. Dla mnie było przepyszne. Łososia uwielbiam, szpinak i makaron też :) Do dania dodałam jeszcze dużo cebuli, czosnek i orzeszki ziemne. Wszystko podsmażone na oliwie z oliwek, troszkę doprawione :)

Składniki na 2 porcje:
  • ok 400 g makaronu
  • ok.300 g filetu z łososia
  • szpinak brykiet
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 1/2 cebuli
  • orzeszki ziemne ( ja dałam 2 garście)
  • oliwa z oliwek
  • sol
  • pieprz

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię dać oliwę z oliwek i pokrojone w piórka cebule. Podsmażyć. Następnie dodać brykiet, czosnek. Jak szpinak będzie już gotowy to wszystko ja przesunęłam na jedną połowę patelni. Na drugą dałam troszkę oliwy z oliwek i łososia. Smażyć do momentu, aż łosoś będzie gotowy. Ja go łopatką rozdrobniłam i połączyłam z resztą. Na koniec dodałam pokrojone orzeszki ziemne i doprawiłam. Wyszło pyszne :)



wtorek, 8 stycznia 2013

Gulasz z szynki z kaszą gryczaną



Coś na szybko :) Gulasz z szynki z marchewką i fasolką czerwoną. Do sosu pasteryzowane pomidory z działki od teściowej :) Pomidory pokrojone w ćwiartki włożone do słoika, zalane wodą i za pasteryzowane. Bardzo fajny sposób na to żeby np. w zimie mieć naturalne pomidory do zup lub właśnie sosów. 

Składniki na 2 porcje:
  • 400 gram szynki wieprzowej
  • 1 słoik pomidorów pasteryzowane ( można je zastąpić przecierem pomidorowym)
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 puszki fasolki czerwonej
  • cebula
  • mąka
  • olej do smażenia
  • kurkuma
  • curry
  • oregano
  • pieprz

Mięso pociąć na drobne kawałki, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Do rondelka dać pomidory, które musimy chwilkę poddusić, następnie pomidory przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się skórek i pestek. Tak powstały przecier dodajemy do podsmażonego mięsa. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, cebule i  wszystko razem dusimy na małym ogniu ( do momentu aż mięso będzie miękkie), co jakiś czas mieszając. Na samym końcu dodajemy fasolkę. Doprawiamy kurkumą, curry, oregano i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...