Kotleciki z tuńczyka i kasza jęczmienna pęczak z warzywami :)



Witajcie :) U Was dziś też tak pięknie świeci słoneczko ?? Bo w Rzeszowie cudnie :) Dzisiaj mam dla Was taką szybką, ale bardzo smaczną i zdrową propozycję na kotleciki z tuńczyka. Jako dodatek dałam kaszę jęczmienną pęczak od firmy Kupiec, którą to zrobiłam z podsmażonymi warzywami. Dla mnie bomba :)) Kaszę tą jadłam pierwszy raz. Nie wiem czemu zawsze zwracałam uwagę tylko na gryczaną. Teraz wiem, że inne też są bardzo smaczne i w sklepie szukam nowinek, których jeszcze nie próbowałam :) Miłego dnia :))

Inspiracja: tutaj

Składniki:
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • pęczek natki pietruszki
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 1 mała cebula
  • bułka tarta
  • 1 jajko
  • sól
  • otarta skórka z około połowy cytryny
  • sok z cytryny (ja dałam kilka kropel)

Dodatek:
  • kasza jęczmienna pęczak Kupiec
  • papryka czerwona
  • 1/2 malej cukinii
  • kukurydza z puszki
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki
  • sól


Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Przekładamy do miski, ja go rozdrobniłam jeszcze widelcem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem,  pokrojoną cebulkę, jajko i mieszamy. Następnie dodajemy sól i bułkę tartą ( ja dawałam tak na oko, chodzi o to żeby masa zrobiła się zwarta). Formujemy kotleciki i smażymy na rozgrzanej oliwie z obu stron na rumiano. 

Paprykę kroimy w paski i podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojoną w plasterki cukinię. Jak oba warzywa będą miękkie, dodajemy kukurydzę, natkę pietruszki i ugotowaną kaszę. Doprawiamy solą, dokładnie mieszamy i gotowe. 


14 komentarzy:

  1. Szczególnie fajnie i smacznie brzmią kotleciki z tuńczyka, muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klopsików z tuńczyka jeszcze nie jadłam :) w ogóle mało jem tuńczyka, najwięcej najadłam się go na Cyprze. hmm może już czas by go wprowadzić do normalnej diety :) Apetycznie wygląda całokształt Twojego dania :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Kotleciki przypominają tradycyjne mielone hue hue:))
    Kasza pęczak, wieki jej nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  4. noo, mnie pęczak też oczarował;)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie też już od dwóch dni świeci słońce, jest pięknie, tylko zimno...
    Uwielbiam pęczak, choć dawno jej nie jadłam. No a kotleciki pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega dobry obiad,muszę tylko pęczak kupić:)

    OdpowiedzUsuń
  7. podobają mi się te kotleciki:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo zaciekawił mnie Twój przepis, nie spotkałam nigdy takich kotlecików, muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis, ale chyba czegoś tu brakuje - bo te kotleciki w ogóle nie chciały mi się skleić na samej bułce tartej i jajku. Dopiero wlanie oleju trochę pomogło, choć i tak rozwaliły się na patelni :( Masz jakąś sugestię, jak to zrobić lepiej następnym razem? Może mleko ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe, bo mnie się nie rozwaliły, a robiłam dokładnie tak jak podałam powyżej. Może za mało bułki tartej, trzeba wyczuć moment w którym wystarczy bułki. Tuńczyk i tak jest trochę mokry więc u mnie to wystarczyło i ładnie wyszło. Ja osobiście mleka bym nie dodała.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger