czwartek, 24 października 2013

Pyszne ciacho Jamajka :)



Witajcie :) Dziś troszkę później, bo brak prądu i nie dało się zrobić nic :( Za to wpis bardzo smaczny, naprawdę. Ciasto jest rewelacyjnie, nie bardzo słodkie, łatwe i w miarę szybko się go robi. Biszkopt ciemny, galaretki cytrynowe, banan i śmietana 30% z serkiem homogenizowanym. Całość prezentuję się cudnie i równie smakuje wyjątkowo. Zdjęcia mi jakoś nie za bardzo chciały wyjść, tak jak bym chciała, ale cóż są takie jakie są i tyle. Blaszka 23x33. W wersji oryginalnej ciasto jest z dodatkiem alkoholu, ale ja robiłam bez, bo moje dziecko jest fanem galaretek i ubitej śmietany więc ciacho też wcinał :)

Inspiracja: tutaj

Składniki na biszkopt:
  • 5 dużych jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń czekoladowy
  • 1 łyżeczka octu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • do przełożenia powidła, ja użyłam marmolady wieloowocowej

Masa:
  • 600 ml śmietany 30%
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • cukier waniliowy 
  • opcjonalnie 100-150 ml ajerkoniaku
  • 4 łyżeczki żelatyny jeśli dajemy ajerkoniak
  • 3 łyżki żelatyny jeśli nie dajemy alkoholu (żelatyna rozpuszczona w 1/3 szklanki wody)
  • 1 kg dojrzałych bananów
  • 1 cytryna
  • 3 galaretki cytrynowe (rozpuszczone w 4 1/2 szklanki wody)
  • starta czekolada

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, ocet i po 1 żółtku. Pod koniec wsypujemy przesiany budyń, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przekładamy do formy (ja wysmarowałam ją margaryną i posypałam mąką) i pieczemy w 180 stopniach około 30 minut ( do suchego patyczka). Studzimy i przekrawamy na 2 części. Spód smarujemy cienką warstwą marmolady. Na marmoladę wykładamy banany. Kroimy je na połowę i nacieramy dokładnie sokiem z cytryny.

Galaretka:
3 galaretki rozpuszczamy w 4 i 1/2 szkl wrzątku, odstawiamy i czekamy na moment, gdy galaretka zacznie proces tężenia. Rozprowadzamy na bananach.

Masa śmietanowa:
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, następnie dodajemy serek waniliowy. Możemy cienką stróżka dolać advocatu. Całość łączymy ze schłodzoną rozpuszczoną żelatyną.


Przełożenie ciasta:
Ciasto - marmolada - przekrojone na pół banany - galaretki - większa część masy śmietanowej - ciasto - druga część mniejsza masy śmietanowej - posypujemy startą czekoladą

20 komentarzy:

  1. Ooo następne pycha ciacho w Twoim wykonaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia dobrze prezentują to cudo, bo aż mi ślinka pociekła na jego widok - uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez takie właśnie uwielbiam :)

      Usuń
    2. Ciasto wypróbowałam i mogę powiedzieć jedno REWELACJA!!!!Zresztą jak wszystkie przepisy, które wcieliłam w życie dzięki "Kruchym babeczkom":)

      Usuń
  3. Bardzo fajne ciacho,zachęcające do zjedzenia zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko, co z bananami, podbija moje serce!

    OdpowiedzUsuń
  5. matkooooooooooooo.....one są jak z cukierni, jak od linijki...pikne;]

    OdpowiedzUsuń
  6. Oczu nie moge oderwac-pysznie wyglada:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ooo bardzo smakowicie się prezentuje! Ach poczęstuję się kawałkiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale, śliczne z tymi warstwami :)

    OdpowiedzUsuń
  9. A gdzie można zobaczyć ciasto w wersji oryginalne ?
    Ineresuje mnie dodatek alkoholu...

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda fenomenalnie! Aż szkoda jeść;)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda cudnie!:)a ostatnio za mną chodzi wypiek z bananami, a wczoraj zmienilam plany:P

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzisiaj będę piekła to cudowne dzieło,mam nadzieję,że wyjdzie mi tak pyszne jak wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Moje wyszło super smaczne, naprawdę niepowtarzalny smak...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...