wtorek, 22 października 2013

"Kuchnia polska dla początkujących - mój niezbędnik" - recenzja



Książka ta to praca zbiorowa. Autorzy to: Romana Chojnacka, Jolanta Przytuła, Aleksandra Swulińska-Katulska i Ewa Aszkiewicz.  Według autorek jest to kulinarny niezbędnik dla osób, które zaczynają swoja przygodę z kucharzeniem. Jest w niej wiele porad, pomysłów i ciekawych podstawowych przepisów, oraz informacje o wartościach odżywczych, o tym jak kupować np. mięso, jak przechowywać, pokazany i opisany jest podział tusz.

Książka podzielona jest na 7 działów:
1. Przystawki, przekąski i sosy
2. Zupy i dania z jednego garnka
3. Mięso, podroby, dziczyzna. drób i ryby
4. Potrawy z maki, kaszy, jajek, mleka i sera
5. Potrawy z warzyw, owoców i grzybów
6. Ciasta, ciasteczka i desery
7. Przetwory

Każdy rozdział zawiera opis jak i kiedy dane danie (np. przekąski) serwujemy, jaki sos najlepiej przygotować i jaka dekoracja będzie dobrze pasować. Od razu mamy podane kilka przepisów na dania, sosy, mięsa itd. Niektóre przepisy opatrzone są zdjęciami jak i co krok po kroku mamy robić. Dowiemy jak się zrobić dobry sos beszamelowy, domowy majonez, sos winegret, jak przygotować dobry wywar mięsny na zapas i jak go przechowywać, jak zagęścić zupę i czym i jak zabielić, które zioła najlepiej pasują do różnych zup i nie tylko. Dział mięso, podroby, dziczyzna, drób i ryby ma bardzo dokładny podział tusz jeśli chodzi o wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę i cielęcinę, oraz mamy podane dopuszczalne okresy mrożenia mięsa. W każdym z działów jest mnóstwo potrzebnych informacji, które podane są w sposób konkretny i krótki, tak żeby można było łatwo zapamiętać. 


Książka jest naprawdę fajnym niezbędnikiem kuchennym i według mnie nie tylko dla początkujących. Zawiera bardzo potrzebne informacje, porady, a zawarte w niej zdjęcia krok po kroku ułatwiają i przyśpieszają wykonywanie niektórych czynności. Autorki pokazują techniki i sposoby podawania potraw, oraz ciekawe i zdrowe menu. Przepisy są czytelne, przeważnie opatrzone zdjęciami. Każdy ma podana ilość porcji, czas przygotowania, ilość kalorii, oraz stopień trudności. Jest to pozycja warta kupienia, czy to na prezent, dla osoby, która zaczyna swoją przygodę w kuchni, cz dla osoby, która już ją zaczęła, ale chciałaby pogłębić swoją wiedzę kulinarną. 


Autor: Praca zbiorowa
Tytuł:
"Kuchnia polska dla początkujących mój niezbędnik"
Wydawnictwo:
Publicat
Stron:
315
Okładka:
twarda
Format:
175x247 mm
Cena:
39,90 zł
 



Za książkę dziękuję:



1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...