środa, 17 lipca 2013

Sernik na zimno z jagodami i białą czekoladą :))



Wczoraj minął rok od mojego pierwszego wpisu na blogu. Bardzo się cieszę, że się zdecydowałam na prowadzenie go, bo uwielbiam to robić. Kucharzyć i opisywać to potem na blogu. Coś mi się ubzdurało, że to dzisiaj he, ale cóż. Na tą małą rocznicę zrobiłam sernika na zimno z jagodami i dodatkiem białej czekolady, którą dodałam do sera i jagód, na to jeszcze warstewka śmietanowa :)) Tortownica o średnicy 22 cm. 


Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksować, dodać żółtka wymieszane z octem i delikatnie mieszać. Na koniec dodajemy obie mąki wymieszane ze sobą i proszkiem do pieczenia. Piec około 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.

Składniki na masy:
  • około 700 g twarogu białego ( można użyć serka typu Philadelphia)
  • około 500 g jagód
  • cukier (ilość wedle uznania)
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 30-40 g żelatyny
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Żelatynę dajemy do miseczki i rozpuszczamy w zimniej wodzie, zostawiamy, żeby napęczniała, następnie albo podgrzewamy, albo dodajemy troszkę gorącej wody i mieszamy. Musi się nam dokładnie rozpuścić.  Do miski/malaksera dajemy ser, do niego 1 szklankę śmietany kremówki i cukier. Miksujemy do momentu, aż zrobi się w miarę gładka masa. Dodajemy jagody i miksujemy, żeby połączyły nam się z masą serową. Ja do tego wszystkiego dodałam białą czekoladę (można zetrzeć na tarce lub rozpuścić w kąpieli wodnej, ale wtedy pamiętajmy, żeby dodać mniej cukru). Na koniec dodajemy żelatynę ( ja te 40 gram podzieliłam na 2 części tzn. 30 gram dodałam do masy z jagodami, a 10 gram do masy śmietanowej). Masę wylewamy na ostudzony biszkopt.

Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy cukier puder i na koniec żelatynę. Wykładamy na masę z jagodami. Wstawiamy do lodówki. 



10 komentarzy:

  1. Gratuluję, Beti;))))))) bardzo się cieszę, że Cię poznałam, wiem, banał, ale tak też jest i już;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oluś ja tez się strasznie cieszę że Cię poznałam i jesteś :) Banał czy nie banał, ale się cieszę i już :))))

      Usuń
  2. Fajny przepis-serniczek z owocami musi być pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie! Taki sernik chcę! JA, JA, JA!? Tak, JA! Chcę taki sernik, pal licho ser, pal licho jagody, biała czekolada tu jest <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Gratuluję wspaniałej rocznicy:) a sernik bajka - moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rok? No to sto lat i gratuluję! :)
    Ale ciacho zrobiłaś nieziemsko, połączenie jagód, białej czekolady-coś niesamowitego ):

    OdpowiedzUsuń
  6. Sernik godny takiej rocznicy:) Moje gratulacje!:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...