wtorek, 30 lipca 2013

Cukinia faszerowana bryndzą, pomidorem i jajkiem



Pomysł na taki farsz do cukinia poddała mi koleżanka z pracy. Mówiła, że ona bardzo lubi właśnie faszerować bryndzą i jajkiem. Ja dodałam sobie do tego jeszcze pomidora i natkę pietruszki, oraz doprawiłam, bo sama bryndza i jajko to wydawało mi się troszkę za mało. Wyszło rzeczywiście bardzo smaczne. 

Składniki:
  • 1 większa cukinia
  • 3 jajka
  • bryndza (ilość wedle uznania) 
  • świeża natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 2 pomidory

Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Jajka wybić do miseczki, dodać przyprawy, posiekaną natkę i pokrojone pomidory. Wszytko dokładnie wymieszać. Bryndzę pokroić w kosteczkę ( ja dodałam do do jajek i wymieszałam. Spód cukinii ja natarłam jeszcze oliwą, żeby się za bardzo nie przypiekła i nie przywarła do naczynia;. Taki farsz przełożyć łyżką do wydrążonej cukinii. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach około 40 minut ( sprawdzać czy cukinia jest miękka). 


11 komentarzy:

  1. Koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachwycająca wersja faszerowanej cukinii! W najbliższym czasie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakiś czas temu zrobiłam placuszki z cukinii, które wyglądały jak jajecznica. Poprzyrzekłam sobie więcej ich nie robić, ale przygotować właśnie taką cukinię! Przepis kradnę^

    OdpowiedzUsuń
  4. Takiej pełnej warzyw jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. moja ulubiona wersja cukinii na obiad:) z oscypkiem tez jest smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio też robiłam cukinie i kabaczki faszerowane, ale bryndzą jeszcze nie faszerowałam. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. i u mnie dziś panna cukinia, jak wszędzie chyba, szał ;d

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam!:) szybko się robi i mega smakuje, przeważnie faszeruję mięsem:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cukinię uwielbiam w każdym wydaniu! Super! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...