Panna Cotta truskawkowa :))



Chwilowa przerwa, niestety brak czasu. Czasem człowiek ma tyle na głowie, że zakrętu nie może złapać :( i ta pogoda mnie dobija, kawa nie, działa nic nie działa, spać się tylko chce :(. Zimno źle, gorąco źle nie dogodzi he he :))) Zrobiłam swoją pierwszą panna cotte. Przepis już bardzo dawno znalazłam w jakiejś gazecie i zapisałam na karteczce i czekał. Tak mnie już nachodziło, no i w końcu kupiłam truskawki ( mogłabym je jeść na okrągło :)). Warto ten pyszny deserek zrobić samemu w domu, a nie kupować w torebkach z chemią. Jest naprawdę łatwy w zrobieniu. Troszkę trzeba poczekać żeby stężała, ale dla takiego smaku warto :)) U mnie składniki na 3 porcje z dodatkiem musu z truskawek - truskawkowy szał czas zacząć :))))

Składniki:
  • 150 ml śmietany 30%
  • 150 ml mleka
  • 10-12 g żelatyny
  • 15-30 dag cukru ( w zależności od słodkości owoców i tego jakie sami chcemy słodkie)
  • zmiksowane truskawki z cukrem
Śmietanę i mleko  wlewamy do rondelka, gotujemy. Dodajemy cukier i czekamy aż wszystko się na zagotuje. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody ( musi napęcznieć) Jak mleko i śmietana się nam zagotują ściągamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do momentu aż się na rozpuści, dodajemy zmiksowane truskawki z cukrem ( ja dałam 6 łyżek) Przelewamy do miseczek, czekamy aż się na ostudzi i wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja po wyjęciu z miseczek polałam jeszcze zmiksowanymi truskawkami z cukrem. Pyszności :)))



12 komentarzy:

  1. Betinaaaa, ja jeszcze nigdy nie robiłam PC, dlatego skorzystam z Twojego przepisu;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowity deserek:) Lekki, mocno owocowy, taki jak najbardziej lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wstyd napisać, ale nie pamiętam, czy kiedykolwiek jadłam prawdziwą panna cottę...

    OdpowiedzUsuń
  4. hej, na prawdę dodałaś tam 30 dag cukru? ja wsypałam ok. 10 i uważam, że jest słodkie, a przy 30 musi być okrutnie słodkie. Jednakowoż przepis bardzo fajny, właśnie wstawiam do lodówki, mam nadzieję, że wszystko wyjdzie ok.
    Pozdrawiam Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W oryginalnym przepisie było 60 g cukru na 250 ml mleka i śmietany. Ja dałam tak ja napisałam i wyszło oki. Fakt truskawki za słodkie nie były i może to to.

      Usuń
  5. Truskawkowej nie jadłam, ale prezentuje się przepysznie - smak lata ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja przeważnie robię zwykłą a polewam sosikiem truskawkowym, ale Twoja wersja też fajna:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger