środa, 3 kwietnia 2013

Zdrowy olej z pestek dyni :)



Przed świętami dostałam paczuszkę z tym właśnie olejem. Bardzo się ucieszyłam, bo nie miałam okazji wypróbować jeszcze takiego oleju. Teraz troszkę o właściwościach i nie tylko :))

Olej ten jest produkowany przy użyciu metody tłoczenia na "zimno" w temperaturze, która nie przekracza 60 stopni. Metoda ta pozwala uzyskać tzw. „olej dziewiczy” (extra vergine) o niezmienionym składzie, przez co  nie traci on swych drogocennych właściwości odżywczych.

Skład oleju:
  • 80% kwasów tłuszczowych, z czego 60% to pełnowartościowe jedno- i wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-9 np. kwas oleinowy, omega-3 i omega-6 np. kwas linolowy);
  • kwasy tłuszczowe nasycone, np. kwas palmitynowy;
  • witaminy: E, B1, B2, B3, B6, A, C, D, H i K;
  • beta-karoten;
  • minerały i pierwiastki śladowe: żelazo, fluor, jod, potas, wapń, magnez, sód, fosfor, selen, cynk
  • oraz substancje odżywcze takie jak: fitosterole, skwalen, fitosteryny, cytrulinę, kukurbitynę, phytosterinen i inne.
Zastosowanie oleju: 

Dla zdrowia: 
olej z pestek dyni stosuje się do leczenia objawów wczesnego stadium przerostu gruczołu krokowego, miażdżycy, schorzenia pęcherza i dróg moczowych, regulacji przemian hormonalnych i metabolicznych w organizmie.
W kuchni:
olej z pestek dyni jest idealny do spożycia na surowo oraz jako dodatek do wielu potraw, m.in. zup, sałatek, serów, sosów, makaronów, lodów, może stanowić kulinarną inspirację.
W kosmetyce:
olej z pestek dyni polecany jest do każdego rodzaju skóry, ale szczególnie do cery wrażliwej, naczyniowej, suchej, łuszczącej się, pękającej i dojrzałej. Wykazuje właściwości nawilżające, natłuszczające i wygładzające, dzięki dużej zawartości potasu działa oczyszczająco i rozjaśniająco. Używany jest także przeciw rozstępom, jako dodatek w olejkach do masażu, kremów i peelingów.


 Olej jest gęsty i bardziej przypomina oliwę, ma ciemną butelkę. Kolor ziemno-zielony, zapach specyficzny, kojarzy mi się z orzechem, może troszkę pestki dyni. Smak dla mnie bardzo przyjemny. Dodałam go do sałatki i się nią po prostu zajadałam. Rzeczywiście smakowała ona tak jak by była z dodatkiem orzechów. 
Olej może być stosowany również bezpośrednio do picia. Ja na pewno użyję go jeszcze do kilku potraw, które Wam przedstawię. W kolejnym poście surówka z dodatkiem oleju. Wyszła bardzo smaczna, olej bardzo wzbogacił jej smak :) Mogę go z czystym sumieniem polecić, każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie, wzbogacić smaki w swojej kuchni. Myślę, że warto go mieć. Jest on oryginalny, posiada certyfikat, który potwierdza austriacką produkcję oleju z pestek dyni metodą tłoczenia "na zimno" Spełnia przepisy Unii Europejskiej i posiada znak gwarancji pochodzenia i jakości. Mamy pewność, że kupujemy oryginalny i pełnowartościowy produkt.

Aby uzyskać więcej informacji i do zapoznania się z olejem zapraszam na stronę Oleje Świata. Cena za buteleczkę 0,25 - 27zł ( teraz promocja świąteczna 20zł).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...