czwartek, 4 kwietnia 2013

Szynka pieczona z żurawiną :)




Mój mąż na święta piekł szynkę z żurawiną. Dostaliśmy od Kamis przyprawę do schabu pieczonego z żurawiną, a że kopiliśmy szynkę to poszła do szynki, a co za różnica no nie :). Mięsko wyszło pyszniutkie i mięciutkie. Bardzo lubimy mięsa pieczone i faszerowane rożnymi suszonymi owocami.

Składniki: 
  • około 1 kg szynki wieprzowej (takiej która można rozkroić i rozbić)
  • żurawina
  • przyprawa do schabu z żurawiną Kamis
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • sznurek do związania mięsa

Szynkę przecinamy na pół zostawiając pod koniec kawałek nie rozcięty. Rozkładamy i rozbijamy. Cały środek posypujemy przyprawą do schabu z żurawiną, dodajemy suszoną żurawinę i zwijamy w roladę. Związujemy sznurkiem. Wierzch troszkę solimy, dodajemy pieprzu, możemy dodać jeszcze trochę przyprawy i polewamy oliwą z oliwek. Odstawiamy na noc. Na drugi dzień pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Ja piekłam troszkę ponad godzinkę ( waga mięsa to taki czas pieczenia).


Skład przyprawy: suszona żurawina, suszone rodzynki, sól, cebula, czosnek, papryka słodka, gorczyca, pomidor, kwas cytrynowy, pieprz czarny, liście laurowe, cukier.

9 komentarzy:

  1. nooo, Beti, szaleństwo. Jeszcze nie próbowałam mięsa z żurawiną suszoną, prędzej w formie dżemu, ale nic straconego przecież...podobno genialne zestawienie smaków;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne zestawienie! Uwielbiam mięsa z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne mięsko :) świetnie wygląda! Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do tej pory jadałam szynkę z morelami w środku, ale z żurawiną nigdy... Muszę przekonać Mamę, żeby mi zrobiła, bo dla mnie to jednak wyższa szkoła jazdy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałam już okazję próbować i gorąco polecam, pycha.

    OdpowiedzUsuń
  6. a u mnie ze śliwka;D ale z żurawina też mi się podoba, trzeba spróbować;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...