poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Pyszny gulasz z pomidorami :)



Fajna propozycja obiadu na 2 dni :) Ja bardzo lubię gulasz i robić i jeść. Przeważnie robię go z udźca indyka, bo szybciej się robi i jest delikatniejszy, ale muszę wypróbować też z  innym mięsem. Ten z marchewką, groszkiem, papryką, do tego cebula, czosnek i pomidory z puszki. Wyszło naprawdę smacznie.

Składniki na około 6-8 porcji:
  • 500 g mięsa z udźca indyka
  • 1/2 puszki groszku
  • mała czerwona papryka
  • cebula czosnkowa
  • 2 ząbki czosnku
  • pomidory w puszce
  • 2 marchewki
  • papryka słodka
  • 2 liście laurowe
  • kurkuma
  • natka pietruszki
  • mąką
  • olej do smażenia
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • olej

Do większego garnka wlewamy troszkę oleju, kroimy w piórka cebulę i wrzucamy. Dusimy tak przez chwilkę, następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną paprykę i dalej dusimy.Wlewamy bulion warzywny. Pozostawiamy cały czas na ogniu. Mięso kroimy, obtaczamy w mące i podsmażamy na patelni z olejem. Mięso ma się ładnie zarumienić. Wrzucamy do garnka z warzywami i gotujemy. Pamiętajmy żeby co jakiś czas mieszać, bo mąka lubi nam przywrzeć do dna garnka. Jak mięso zacznie robić się miękkie, dodajemy pokrojone pomidory z puszki, posiekana natkę pietruszki, liście laurowe, czosnek przepuszczony przez praskę. Chwilkę gotujemy, dajemy słodką paprykę, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Na koniec dodajemy groszek z puszki. Chwileczkę gotujemy na małym ogniu i gotowe. Można podawać z ryżem, ziemniakami lub z chlebem :)


7 komentarzy:

  1. mmm smakowicie wygląda, też lubię gulasze, muszę spróbować z pomidorami z puszki, tak jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja dzisiaj to zrobię, uwielbiam takie szybkie dania jednogarnkowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O, o, o! To jest przepis dla mnie!:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Drobiowego gulaszu jeszcze nie robiłam , zawsze z wołowiny. Koniecznie muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smacznie wygląda! Gulaszu z indykiem jeszcze nie robiłam!

    OdpowiedzUsuń
  6. gulasz u mnie w domu wychodzi całkiem inny, a twoja wersja bardzo mnie zachęca do wypróbowania takiej formy:)
    Tylko więcej czasu i się za niego zabieram;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...