piątek, 19 kwietnia 2013

Okoń z czosnkiem, masełkiem i natką pietruszki



Dziś okoń pieczony w folii aluminiowej z masełkiem, czosnkiem i natką pietruszki. Bardzo lubię ryby pieczone w ten sposób, bo są niesamowicie miękkie i pachnące. Okoń wyszedł rewelacyjnie. Jego zaletą jest to, że ma duże ości, które bardzo łatwo się nam usuwało.Polecam takie przyrządzanie ryb, bo na prawdę warto :))


Składniki:
  • 2 okonie wypatroszone
  • 3 ząbki czosnku
  • masełko
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • folia aluminiowa do zawinięcia ryby

Rybę umyć, usunąć łuski. Środek doprawić solą i pieprzem, włożyć troszkę masełka, sprasowany czosnek lub pocięty na małe kawałki, pociętą natkę pietruszki. Zawinąć w folię aluminiową. Piec w piekarniku w 180 stopniach około 35-45 minut. U mnie podane z frytkami i cytrynką do skropienia sokiem rybki :))


8 komentarzy:

  1. mniam, z chęcią zjadłabym dziś taki obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba przy piątku zrobię taka rybkę, tylko nie wiem czy dostane okonia:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Slicznie sie prezentuje rybka ,m ja jednak nienawidze tych ości :(

    OdpowiedzUsuń
  4. eliminuje frytki a reszty talerza zabieram :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Doprawienie ryby jak dla mnie- idealne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie jadłam okonia, ciekawe czy rozróżniłabym go w smaku od innych ryb^^

    OdpowiedzUsuń
  7. Tak się ostatnio zastanawiałam nad kupieniem okonia, bardzo mi się podoba Twoja rybka, więc następnym razem chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...