czwartek, 18 kwietnia 2013

Kurczak z bakłażanem i ryżem jaśminowym



Powiem szczerze, że pierwszy raz robiłam coś z bakłażanem, aż wstyd, ale nadrobię na pewno zaległości, bo bardzo nam posmakował. Zrobiłam go z kurczakiem, cebulą i kukurydzą. Dodałam jajko wymieszane z łyżeczką musztardy miodowej i łyżką majonezu. Wszystko zapiekłam. Wyszło bardzo smacznie. Do tego ryż jaśminowy Britta. Bardzo jestem zaskoczona jego smakiem i zapachem. Moje dziecko wołało, że pachnie w domu jakbym popcorn prażyła :)) Ryż po ugotowaniu jest sypki, ziarenka się nie sklejają, jest bardzo smaczny. Jest naprawdę godny polecenia. Ja będę po niego sięgała, bo raz zachwycił mnie zapachem, a dwa smakiem :)

Składniki dla 3 osób:
  • 2 większe filety z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • mały bakłażan
  • 5 łyżek kukurydzy z puszki
  • oliwa z oliwek
  • suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
  • ser mozzarella
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżka majonezu
  • ryż jaśminowy Britta

Filety kroimy w paski. Do miseczki dajemy trochę oliwy z oliwek, wsypujemy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem, mieszamy i dodajemy pokrojonego kurczaka. Mieszamy. Bakłażana kroimy w plastry, cebulę w piórka. Filety przekładamy do naczynia ceramicznego, dodajmy cebulę, bakłażana i kukurydzę. Do miseczki wybijamy jajko, dodajemy musztardę, majonez i mieszamy, żeby składniki się połączyły. Zalewamy mięso i warzywa. Na górę ścieramy ser mozzarella. Zapiekamy w 180 stopniach około 40 minut. W tym czasie gotujemy ryz według przepisu na opakowaniu. Na ryż ułożyłam zapieczone mięso z warzywami i posypałam cybuchami :)



7 komentarzy:

  1. pysznie wygląda:) to coś dla mnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bakłażan.. na kolejnym blogu kusi mnie bakłażan...
    w dodatku kurczak, ryż... już pędzę na obiad!;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ apetycznie wygląda, wspaniały pomysł na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ryż jaśminowy? Brzmi błogo:)
    Ale danie 1sza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Beti wspaniały pomysł na kurczaka :))) wygląda super :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo ładnie się prezentuje z tą cytryną :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...