czwartek, 25 kwietnia 2013

Karkówka w sosie musztardowym z warzywami



Taki pomysł na obiad z tego co było w zamrażarce, lodówce i w puszkach :)) To zamrożony był kawałek karkówki w lodówce por, w puszkach kukurydza, fasolka i groszek, a ogólnie to reszta składników też :) Sosik z dodatkiem oleju z pestek dyni, musztardy, miodu i śmietany. Wyszło smacznie i kolorowo.

Składniki:
  • około 400 gram karkówki
  • mały por
  • kukurydza z puszki
  • groszek z puszki
  • fasolka czerwona z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula prażona
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • olej z pestek dyni ( 3 łyżki)
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • 3 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 1 łyżka miody
  • 100 ml śmietany 18%

Karkówkę porcjujemy i dusimy na patelni z dodatkiem bulionu do momentu, aż zacznie robić się miękka. Następnie dodajemy pokrojonego pora, czosnek przepuszczony przez praskę. Dodajemy miód, musztardę, śmietanę i olej z pestek dyni. Chwilę dusimy. Na samym końcu dodajemy prażoną cebulę, kukurydzę, fasolkę i groszek. Mieszamy, doprawiamy i gotowe. U mnie z ziemniakami :) 


5 komentarzy:

  1. za taki obiad to nie jeden facet by po rękach nas całował:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Karkówka - gwiazda grilla!:)
    Ale u Ciebie również w doborowym towarzystwie... zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczny obiad. Karkówkę bardzo lubimy. Na szczęście zaczyna się sezon grillowania karkóweczki :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...