środa, 20 marca 2013

Żurek na zakawasie z olejem lnianym :)



Dziś propozycja żurku z olejem lnianym i przyprawą Kamis do żurku i barszczu białego :). Do samodzielnego zrobienia zakwasu zainspirowała mnie Agabi swoim zakwasem :) Teraz troszkę o tym skąd dodatek oleju lnianego. Żurek właśnie z tym olejem je się zawsze na każde święta i nie tylko u mojego męża w rodzinie. Ziemniaki podaje się utłuczone na osobnym talerzyku i polewa się właśnie olejem i dodatkowo daje się go trochę do żurku. Posmakował mi on bardzo, no i jest bardzo zdrowy. 

Olej lniany to produkt zawierający nienasycone kwasy tłuszczowe, które mają niezwykle dobroczynny wpływ na nasze zdrowie.Produktami z nasion lnu jest nie tylko olej lniany, ale także siemię lniane, zawierające tłuszcze oraz wiele witamin (A, D, K). Siemię lniane jest dzisiaj również coraz powszechniej wykorzystywanym środkiem, przeciwdziałającym rozwojowi wielu groźnych schorzeń.  Już w czasach starożytnych doceniono lecznicze oraz odżywcze właściwości oleju lnianego. Pomagał on starożytnym Grekom i Rzymianom dbać nie tylko o zdrowie, ale i o urodę. Kobiety zachwycały się jego dobroczynnym wpływem na włosy oraz skórę, mężczyźni natomiast doceniali jego wpływ na układ nerwowy oraz krwionośny.
Olej lniany zimno tłoczony nieoczyszczony zawiera rekordową ilość kwasów omega-3. Na 1 litr oleju ponad 50% jego składu to kwasy omega-3.
Skład 1 litra (1000 ml) oleju lnianego stanowią następujące NNKT:
- kwas alfa-linolenowy(ALA) (omega-3) - ponad 500 ml
- kwas linolowy(LA) (omega-6) - około 150 ml
- kwas oleinowy(O) (omega-9) - około 170 ml
oraz nasycone kwasy tłuszczowe - około 100 ml
Dużo by o nim pisać, ale na dokładny opis potrzebuję osobnego posta :))

Składniki zakwas na żurek:
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 500 ml wody ciepłej
  • 1 większy ząbek czosnku
  • liść laurowy
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • piętka chleba żytniego lub razowego

Trzy dni przed gotowaniem zupy przygotować zakwas. Mąkę wymieszać ze szklanka gorącej wody. Przelać do większego słoika -   najlepiej do glinianego garnka. Dodać pozostałą ciepłą wodę - tak aby łącznie było ok 750 ml. Wymieszać. Do słoika dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojony w plastry czosnek oraz piętkę chleba. Ponownie zamieszać Przykryć czysta ściereczką na 3 dni. Przez ten czas , zakwasu nie mieszać.
Składniki na żurek:
  • około 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • przyprawa do żurku i barszczu białego Kamis ( zawiera: sól, czosnek, majeranek, pieprz czarny, marchew, liście laurowe, pasternak, ziele angielskie, koperek, liście selera)
  • 3 kiełbaski białe ( u mnie parzona)
  • śmietana do zabielenia
Dodatkowo:
  • olej lniany
  • 5 ziemniaków ugotowanych i uduszonych
  • 3 jajka

Wodę wlać do większego garnka, dodać do niej pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę -  gotować około 20 minut, aż warzywa troszkę zmiękną. Następnie dodać pokrojoną w grubsze plastry kiełbasę i cały czas gotować tak z 10 minut. W międzyczasie obrać, ugotować i udusić ziemniaki. Ugotować też i obrać jajka.  Z zakwasu wyjąć piętkę chleba, dokładnie wymieszać i wlać do reszty. Gotować na małym ogniu ( ma lekko pyrkać :)). Ja tak pyrkałam he he z 15 minut. Następnie dodałam przyprawę do żurku i barszczu białego i zabieliłam śmietaną :). Ziemniaki przełożyć do osobnej miseczki, polać olejem lnianym ( ja daję tak z 5 łyżek na ziemniaki). Żurek przelać do miseczek, dodać przekrojone jajka i również polać olejem. Smacznego :))


9 komentarzy:

  1. Pierwszy raz słyszę o żurku z olejem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wcześniej też nie słyszałam, ale tak mi posmakowało, że jem już 8 rok i nie zamierzam przestać :)) Polecam też ser biały z jego dodatkiem :)

      Usuń
  2. żurek ubóstwiam (u mnie mama robi zakwas), ale lnianego oleju nie za bardzo.. dlatego mieszam go do sałatek-najmniej czuć, a wartości są;D

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwsze słyszę, ale chyba też o to w tym chodzi, każdy robi inaczej, drobiazg a robi różnicę;)
    ...nooo i My faktycznie chyba czytamy sobie w myślach;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Olej lniany w żurku to dla mnie zagdaka, nigdy nie spotkałam się z takim zestawieniem...ale mnie zaintrygowałaś i już mnie "nosi"...muszę wypróbować takie połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie jest super :) Chyba że komuś przeszkadza posmak oleju.

      Usuń
  5. czekam na wielkanocny żurek :) wolę teraz nie robić, żeby mi nie zbrzydł do świąt :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...