Ciasto kruche z jabłkami i budyniem



Ulubione ciasta mojego męża to te z jabłkami :) Nie powiem, że innych nie pałaszuje he he ale jakoś jabłeczniki najbardziej mu do gustu przypadły i nic dziwnego, bo chyba raczej każdy jabłka lubi. Więc czasem takowe robimy. Tym razem z dodatkiem budyniu, dla mnie połączenie idealne. Ja dałam 2 budynie waniliowe i później dodałam śmietankowy (wydawało mi się, że jest za mało) - stąd dwu kolorowy :)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 żółtek
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 1 kg jabłek
  • 3 budynie waniliowe lub śmietankowe 
  • 1 litr mleka
  • cukier do budyniu (jeśli są nie słodzone)
  • cynamon 

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Na stolnicę wysypać mąkę, proszek do pieczenia i margarynę. Zsiekać nożem, dodać ubite żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części ( większa na spód, mniejsza na wierzch do starcia na tarce). Mniejszą część ciasta włożyć do lodówki, a większą wyłożyć formę ( wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia). Budynie ugotować w 1 litrze mleka. Jabłka obrać, pokroić w kawałki, wyłożyć na ciasto, posypać cynamonem. Na jabłka wykładamy budyń ( może być ciepły) i na niego ścieramy na tarce mniejszą porcję ciasta. Pieczemy w 180 stopniach 50 minut. Wierzch można posypać cukrem pudrem :)


Do ciasta użyłam kory cynamonu Kamis :)



17 komentarzy:

  1. Robiłam kiedyś jabłecznik z budyniem, pychota!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoja kora cynamon wygląda zupełnie inaczej niż ta która ja dostałam od firmy Royal Brand
    A ciasto wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na dobre ciacho:)

    OdpowiedzUsuń
  4. bo to jest tak, że faceci, aż tak za ciastami nie przepadają, a jabłeczniki są delikatne, nie za słodkie i taaaaaakie dobre;D
    Piękny ci wyszedł!

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie miałam taką cichą nadzieję, że jedną z warstw będzie budyń :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ja również uwielbiam taki jabłecznik :)))
    Pozdrawiam i dziękuje za dodanie wpisu do jabłuszkowej akcji,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja jestem facetem i wlasnie zrobilem to ciacho, wygladalo tak pysznie, ze cieple wcinalem:) Od lat mam diete, ale na swieta zapominam o wszystkim:) ps. Na sam wierzch rozlalem piane z bialek, pychota. Lece na kolejny kawalem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda na ciepło jest przepyszne :) Cieszę się bardzo, że smakuje, a z pianą na wierzchu super pomysł, na pewno też zrobię :)) Pozdrawiam serdecznie :)))))

      Usuń
  8. Robiłam już raz takie ciasto i było niesamowicie pyszne! Niby takie zwykłe, ale znikało momentalnie :) Jestem pewna, że i Twoje smakowało cudownie :)

    OdpowiedzUsuń

  9. wygląda wspaniale - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. A jak mogę wykorzystać bialka, które mi zostały ? mogę zrobić piankę i na to zetrzeć resztę ciasta? jeśli tak, to jak wykonać prawidłowo ów piankę ? ps. super przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) Pianę jak najbardziej można wykorzystać. Ubijamy ze szczyptą soli, jak będzie sztywna to dodajemy cukier (ja bym dała tak z 1/2 szklanki, a potem na ciasto. Dałabym przed startym na wierzchu ciastem i potem na pianę sarte ciasto :)

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo, dziś upiekę dla siostry ! ;)

      Usuń
  11. Wspaniały przepis, jutro wypróbuję :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. na jaka blaszkę jest ten przepis ?

    OdpowiedzUsuń
  13. Zamiast jabłek można użyć bananów? Bo za jabłkami nie przepadam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger