poniedziałek, 25 marca 2013

Babeczki z kabanosem i serem feta :)



Ostatnio naszło mnie na zrobienie muffinek w wersji wytrawnej. Dodałam do nich kabanosa i ser feta oraz przyprawy. Wyszły bardzo smaczne. Przecinałam sobie taką muffinę na pół, dawałam masełko i ser żółty lub wędlinkę. Super propozycja na śniadanie lub kolację i jako przekąska. Do przygotowania użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno. Dostałam go od sklepu Zielony nurt. Olej to bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które są w dużej mierze odpowiedzialne za obniżenie poziomy cholesterolu oraz stymulowanie naszego układu odpornościowego.

Składniki na 12 muffinek:
  • 200 ml mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • bazylia suszona
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • kabanosy
  • ser feta

Mleko, olej i jajka ubić mikserem lub dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, pokrojone kabanosy i ser feta ( troszkę zostawiamy, żeby nałożyć na wierzch muffinek), oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciasto nakładamy do papilotek, na ciasto dajemy ser feta, który troszkę w nie wciskamy. Pieczemy w 180 stopniach około 25 - 30 minut.



5 komentarzy:

  1. od dawna zabieram sie za muffiny wytrawne, wreszcie muszę zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. muszą być pyszne, idealne pod imprezę, CZA mieć w pamięci;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja również muffinki wytrawne jem z masełkiem :)wspaniałe!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. pierwsze słyszę żeby do babeczek kabanos... ale lubię nowości kulinarne. akurat mam paczkę kabanosów maesro. to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. jak myslicie...kabanosy smakowe beda sie nadawac? (te od kani)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...