poniedziałek, 11 lutego 2013

Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami :)



Bardzo szybka i łatwa rolada :) Normalnie chyba zostanę fanką tego rodzaju ciasta, bo nie dość, że szybko się go piecze, to jeszcze nadzienie może być dowolne i zawsze wygląda efektownie. Ta była robiona na urodziny mojego syna. Środek śmietana kremówka i brzoskwinie. 

Składniki na biszkopt:
  • 6 - 7 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kakao

Białka ubić na sztywna pianę, do ubitych dodawać powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia i kakao, dokładnie wymieszać. Na wkładkę do piekarnika ( ta bez dziurek :)) wyłożyć papier do pieczenia. Rozsmarować po całości ciasto. Piec w temp 180 stopni około 10-15 minut. Sprawdzić wykałaczką czy ciasto upieczone. 
Przygotować ściereczkę, którą posypujemy cukrem pudrem, przekładamy na nią upieczone ciasto, tak aby papier ( spod rolady był na wierzchu) i gorącą zawijamy razem ze ściereczką w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia.

Składniki na masę:
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 2 śmietan fixy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • brzoskwinie z puszki

Brzoskwinie kroimy w drobne kawałki. Śmietanę ubijamy, dodajemy śmietan fixy i cukier puder. 
Ostygniętą roladę delikatnie rozwijamy, smarujemy bitą śmietaną ( zostawiamy na końcu ok. 2 cm nie posmarowane, żeby nam masa podczas zwijania nie wyszła poza ciasto), posypujemy brzoskwiniami i zwijamy. Górę można posypać cukrem pudrem, chyba że ktoś woli polewę :))


4 komentarze:

  1. Śliczności i z pewnością pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, rozumiem ze przed zawinięciem ciepłego ciasta papier ściągamy?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...