Ciasto kawowo-biszkoptowe



Przepis na to ciasto dostałam od znajomej. W większości go zmodyfikowałam. Ciasto wyszło niesamowicie puszyste. Na pewno jest to zasługa tego, że nasącza się je kawą. Proste i szybkie w wykonaniu. Polecam :)

Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę, do ubitych dodawać powoli cukier, następnie po jednym żółtku. Na koniec mąkę wymieszaną w proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec w 180 stopniach 30-40 minut. Po ostygnięciu przekroić na 3 placki.

Składniki masa:
  • 500 g serka waniliowego ( ja dałam Jogobella)
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 opakowania mleka w proszku
  • 2 łyżki żelatyny( rozpuścić w ciepłej wodzie)
  • 1 1/2 paczki biszkoptów okrągłych 

Poncz:
  • 7 łyżek cappuccino waniliowego
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Poncz: kawę i cappuccino zalać 3/4 szklani gorącej wody. Na ponczować  okrągłe biszkopty  i ciasta ( oprócz tego, które będzie na górze). 
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy serek waniliowy, mleko w proszku i przestudzoną żelatynę. Wstawiamy na chwileczkę do lodówki, żeby zgęstniało.

Przełożenie ciasta: placek - trochę masy - biszkopty - troszkę masy - placek - masa - biszkopty - masa  - placek - troszeczkę masy - starta czekolada

  
 

29 komentarzy:

  1. Robię bardzo podobne ciasto od wielu lat, nazywam go po prostu "Cappuccino". Jest doskonałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest super, a u mnie cappuccino to zupełnie inne ciasto :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny przepis, ciasto wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. hmmm ciekawy i bardzo ładnie wygląda, pewno tak samo smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dla mnie idealne!
    Pysznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda, chętnie bym zjadła kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  7. faktycznie szybkie ciasto, ale mnie ta kawowa nutka ciekawi, bo uwielbiam smak kawy w słodkościach! Pięknie wyszło, lubię takie przekładane piętrowe ciasta.
    Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bardzo dostojnie, takie wysokie i reprezentatywne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale jak to przekładać, zeby wyszło tak ładnie ?

    OdpowiedzUsuń
  10. POL PACZKI MLEKA W PROSZKU TO ILE ?? BO JA MAM PACZKE 1 KG

    OdpowiedzUsuń
  11. jakie są wymiary blaszki??

    OdpowiedzUsuń
  12. Na ile części przeciąć biszkopt??

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasto rewelka :) Robię często i wszyscy je uwielbiają.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciasto pyszne, ale na przyszłość zrobię wiecej ponczu (uwielbiam kawowy smak) i oszczędniej zagospodaruje krem między warstwami.

    OdpowiedzUsuń
  15. W smaku ciasto smaczne, szczególnie krem ale takie ładne warstwy mi się nie udały :-( Krem po umieszczeniu w lodówce przyjął konsystencję ptasiego mleczka, duży problem miałam aby go rozsmarować na placku. No i w mojej ocenie kremu jest trochę mało na 3 warstwy.

    OdpowiedzUsuń
  16. ile tego mleka w proszku...?

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja robiłam dzisiaj poraz pierwszy.Wyszło bardzo dobre,ale uważam że powinno być troszkę więcej sera bo masa wyszła mi raczej zagęsta i ciężko było ją rozprowadzić oraz tego ponczu jest jakoś mało bo ciasto wyszło jak dla mnie ciut za suche.

    OdpowiedzUsuń
  18. Można wiedzieć ile tego mleka w proszku ?? Bo każda paczka ma inna masę ;(

    OdpowiedzUsuń
  19. Jaka gramatura mleka??. Proszę o odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  20. ile dodać mleka w proszku ? Moje opakowanie ma 1 kg .

    OdpowiedzUsuń
  21. Proszę o określenie połowy? Bo są opakowania 500 i 250g

    OdpowiedzUsuń
  22. A serek waniliowy to taki typu Danio czy nie być ten mielony z wiaderka na sernik?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, serek musi być homogenizowany typu Danio, Jogobella i inne podobne ;-)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger