czwartek, 3 stycznia 2013

Schabik z morelą - pyszności :))



Na święta mój kochany mężulek zawsze piecze schab ze śliwką, tym razem upiekł z morelą :). Mięso wyszło bardzo smaczne :) Polecam :)

Składniki:
  • 1,20 kg schabu
  • opakowanie moreli suszonych
  • oliwa z oliwek
  • papryka słodka
  • kurkuma
  • oregano 
  • rozmaryn
  • czosnek mielony
  • pieprz

Schab dzień przed pieczeniem zamarynować ( natrzeć oliwą wymieszaną z pozostałymi przyprawami). Na następny dzień nożem zrobić dziurkę :) w którą wpychamy morele. Schab można jeszcze obwiązać. Pieczemy w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Co jakiś czas podlewać wywarem, który tworzy się podczas pieczenia. Schab idealnie nadaje się do kanapek, jak również do obiadu. :)

  
Do zamarynowania schabu użyto przypraw Inspiracje Kamis ( czosnek, papryka słodka, rozmaryn)  

 

6 komentarzy:

  1. mmm schabik rewelacja :) zjadłabym z wielką ochota ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Słońce w przekroju! Oj gdyby tak zechciało się jeszcze pojawić na niebie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś w sam raz dla mnie! Ostatnio gustuje w pieczeniu schabu !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...