poniedziałek, 14 stycznia 2013

Ryba a'la po grecku i recenzja przyprawy do ryb Kamis



Jakiś czas temu otrzymałam paczuszkę od Kamis, a w niej między innymi przyprawę do ryb. W końcu przyszedł czas na jej wypróbowanie :) W swoim składzie ma ona sol, czosnek, bazylię, gorczycę imbir, cukier, tymianek, natkę pietruszki, rozmaryn, cebulę i kwas cytrynowy. Przyprawa nadała rybce fajnego smaku i aromatu. Jeśli stosujemy przyprawę to nie musimy już ryby solić. Sprawia ona, że ryba jest troszkę pikantna. Postanowiłam na obiad zrobić rybę coś a'la po grecku tylko na ciepło. 

Składniki:
  • 3 większe filety z morszczuka
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 1/2 małego pora
  • 2 pomidory
  • koncentrat pomidorowy
  • sos sojowy
  • przyprawa do ryb Kamis
  • olej
  • 1/2 szklanki wody
  • sol
  • pieprz
  • sok z cytryny

Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Cebulę obrać i pociąć w piórka. Podsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pokrojone: marchewkę i pora. Następnie dodać pomidora ( wcześniej sparzyć i obrać ze skorki - pokroić w kosteczkę). Na patelnie wlać wodę i wszystko dusić do momentu, aż warzywa będą miękkie. Rybę opłukać i dodać do warzyw, doprawić przyprawą. Na końcu dodać przecier pomidorowy ( ja dałam 3 łyżeczki) i sos sojowy ( 1 łyżeczka). Koncentrat i sos sojowy wedle uznania.  Poddusić jeszcze z 5 minut i można jeść :)) U mnie z ziemniaczkami :)




1 komentarz:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...