czwartek, 17 stycznia 2013

Muffinki czekoladowo - bananowe wg Nigelli :)



Kolejne muffinki Nigelli tym razem z bananem. Wyszły super, smaczne i puszyste :) Ja bananów tak całkiem nie rozgniatałam i wyszły w muffinkach takie białe ciapki. Zniknęły szybciutko. Polecam bo są naprawdę super :) Robi się je też bardzo szybko i są bardzo proste. Przepis troszeczkę zmodyfikowany.

Składniki na 12-16 sztuk:
  • 3 bardzo dojrzałe banany  
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 225 g maki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Banany rozgnieść widelcem. Dodać do nich olej, jajka i cukier. Wymieszać. Zmieszać mąkę, kakao i sodę oczyszczoną i dodać do bananów i reszty, wymieszać w miarę dokładnie. Łyżką przekładać do papierowych foremek. Piec 15-20 minut w 200 stopniach, aż muffinki się zarumienią i ładnie zaokrąglą :))

 

2 komentarze:

  1. Wyglądają świetnie.
    Właśnie się zastanawiam, co by tu upiec - muffinki czy drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pora spróbować bananowych muffinek, wyglądają cudnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...