wtorek, 8 stycznia 2013

Gulasz z szynki z kaszą gryczaną



Coś na szybko :) Gulasz z szynki z marchewką i fasolką czerwoną. Do sosu pasteryzowane pomidory z działki od teściowej :) Pomidory pokrojone w ćwiartki włożone do słoika, zalane wodą i za pasteryzowane. Bardzo fajny sposób na to żeby np. w zimie mieć naturalne pomidory do zup lub właśnie sosów. 

Składniki na 2 porcje:
  • 400 gram szynki wieprzowej
  • 1 słoik pomidorów pasteryzowane ( można je zastąpić przecierem pomidorowym)
  • 2 średnie marchewki
  • 1/2 puszki fasolki czerwonej
  • cebula
  • mąka
  • olej do smażenia
  • kurkuma
  • curry
  • oregano
  • pieprz

Mięso pociąć na drobne kawałki, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Do rondelka dać pomidory, które musimy chwilkę poddusić, następnie pomidory przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się skórek i pestek. Tak powstały przecier dodajemy do podsmażonego mięsa. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, cebule i  wszystko razem dusimy na małym ogniu ( do momentu aż mięso będzie miękkie), co jakiś czas mieszając. Na samym końcu dodajemy fasolkę. Doprawiamy kurkumą, curry, oregano i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną.



1 komentarz:

  1. ...myślę właśnie o gulaszu, bardzo lubię...Twój też;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...