piątek, 28 grudnia 2012

Sałatka z wędzonym kurczakiem :)



Niestety przed Świętami nie było czasu na dodawanie wpisów, ale może już ta najgorsza bieganina za nami :)
Dziś sałatka z wędzonym kurczakiem, fetą i sosem chrzanowym. Wszyscy ja bardzo lubią :)

Składniki:
2 filety wędzone z kurczaka
ser feta
1 puszka kukurydzy
1 puszka fasolki czerwonej
4 średnie ogórki kiszone
pieczarki marynowane
szczypiorek

Sos:
2 - 3 łyżeczki chrzanu
ketchup
majonez

Wszystkie składniki na sałatkę pokroić ( oprócz kukurydzy i fasolki). Przygotować sos. Do miseczki dać chrzan, majonez i ketchup, wymieszać. Smak należy dostosować według uznania. Jeśli ktoś lubi bardziej ostre to więcej chrzanu. Polecam :))



poniedziałek, 17 grudnia 2012

Zapiekanka z kurczakiem, fetą i dynią



Przepis zaległy :) Zapiekanka z dynią, filetami z kurczaka, fetą, oliwkami, papryką, ziemniakami. Uwielbiam robić takie dania, bo nie dość że się je robi szybko ( wszystko do jednego naczynia) to jeszcze są bardzo smaczne.

Składniki:
  • 1 szklanka startej na tarce dyni
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 filety z kurczaka
  • kilka czarnych oliwek
  • papryka czerwona
  • 2 większe marchewki
  • ser feta
  • jajko
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • przyprawy
  • oliwa z oliwek

Marchewkę obrać pokroić i wsypać na spód naczynia żaroodpornego( wcześniej nalać troszkę oliwy z oliwek), następnie dajemy pokrojone filety z kurczaka, startą dynie, pokrojoną paprykę i oliwki, ser feta i starte na tarce ziemniaki. Na końcu  do miseczki wbijamy jajko, dajemy do niego przyprawy i musztardę
francuską. Mieszamy i polewamy zapiekankę. Zapiekamy w 180 stopniach około 40 minut.



piątek, 14 grudnia 2012

Zupa pomidorowa z marchewką i makaronem



Kilka dni temu do testowania otrzymałam koncentrat pomidorowy firmy Jamar. Przyszedł czas na zupkę pomidorową z tym koncentratem. Do zupki dodałam marchewkę i makaron. Taka właśnie wersję pomidorowej lubią u mnie wszyscy :)

Składniki:
  • kostka rosołowa
  • 2 duże marchewki
  • makaron (dowolny)
  • koncentrat pomidorowy 30% Jamar
  • bazylia
  • sól, pieprz

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do niej pokrojoną w kawałeczki marchewkę i kostkę rosołową, gotujemy. Jak marchewka robi się miękka  wtedy dajemy 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Jamar i mieszamy. Ja dodałam jeszcze bazylię suszoną, sól i pieprz. Dzięki bazylii zupa nabrała fajnego smaku. Dodatkowo ugotować makaron al dente. Dodawać do zupki po nalaniu na talerze :)


Do przygotowania zupy użyłam koncentratu pomidorowego Jamar. Koncentrat jest produkowany z wyselekcjonowanych odmian pomidorów pochodzących z własnych zbiorów plantacyjnych. Jest całkowicie naturalny, ma 30% stężenie, dzięki czemu jest bardzo wydajny. Stanowi naturalną bazę do zup i sosów. Jest on rzeczywiście wydajny. Zupa wyszła bardzo smaczna, koncentrat ma delikatny i przyjemny smak, oraz zapach. Warto go spróbować.


czwartek, 13 grudnia 2012

Penne i franfurterki :)



Danie z serii mąż w kuchni :)) Ja w pracy a on kucharzy. Byłam mile zaskoczona, bo danie wyszło pyszne :) Dosłownie go pochłonęłam :)

Składniki:
  • makaron penne
  • frankfurterki
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 1 łyżka fasolki z puszki
  • marchewka 
  • szpinak
  • 3 serki topione
  • cebula
  • 1/2 małej papryki czerwonej 
  • czosnek
  • olej do smażenia

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. cebule zeszklić, dodać pokrojone frankfurterki, paprykę, starta marchewkę. Pod koniec dodać  szpinak, kukurydzę, fasolkę czerwoną, serki topione i czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko chwilkę podsmażyć, na koniec dodać ugotowany makaron. Dokładnie wymieszać. Smacznego :)

 

środa, 12 grudnia 2012

Surówka moja ulubiona :)



Dosłownie moja ulubiona surówka :)) Połączenie marchewki, pora, jabłka i kapusty włoskiej, do tego troszkę majonezu. 

Składniki:
  • 1/2 małej główki kapusty włoskiej (może być pekińska)
  • 2 marchewki
  • 1 duże jabłko
  • sól 
  • pieprz 
  • majonez

Kapustę, marchewkę i jabłko zszatkowałam, przełożyłam do miseczki dodałam pieprzu i zasoliłam. Pora pokroiłam w cienkie paseczki i dodałam do reszty. Następnie dodałam około 2 łyżki majonezu i wymieszałam. Surówka to idealny dodatek do wszelkiego rodzaju obiadów :)


Do pocięcia warzyw użyłam mandoliny V5 marki Boerner.



wtorek, 11 grudnia 2012

Deser z granatem i kiwi :)


Pierwszy raz jadłam granata :) aż wstyd się przyznać he he. Dodałam go do deseru z kiwi, nową princessą o smaku tiramisu, monte i serka mascarpone. 

Składniki na 3 deserki:
  • duży monte
  • 2 kiwi
  • 1 granat
  • 125 gram mascarpone
  • princessa tiramisu

Kiwi obieramy i kroimy na kawałki. Z granata wyjmujemy ziarenka. Na spód szklanki wrzucamy kiwi, na to monte wymieszane z serkiem mascarpone, następnie kruszymy princessę i na nią ziarenka granatu. Szybko i smacznie :)



poniedziałek, 10 grudnia 2012

Konkurs Kamis - wyniki :)


 Dziękuję wszystkim za udział w konkursie :))  Przepisy są bardzo ciekawe i z chęcią nagrodziłabym wszystkie :) Niestety mogę wybrać tylko 2 :(

Nagroda 1 : blender Zelmer dla senninha za gulasz z renifera
Nagroda 2: zestaw przypraw kulinarne inspiracje Kamis dla Anety Wojciechowskiej za pasztet marchwiowy z soczewicą

Paniom gratuluję :) Proszę również o przesłanie danych adresowych na mój adres e mail: kruchebabeczki@gmail.com  


Jamar testy i kolejne produkty :)



W ramach współpracy z Jamar kilka dni temu otrzymałam kolejne 2 produkty do testowania - koncentrat barszczu czerwonego i koncentrat pomidorowy.

Koncentrat firmy Jamar jest produkowany z wyselekcjonowanych odmian pomidorów pochodzących z własnych zbiorów plantacyjnych. Jest całkowicie naturalny, ma 30% stężenie, dzięki czemu jest bardzo wydajny. Stanowi naturalną bazę do zup i sosów.

Użycie koncentratu barszczu czerwonego pozwala na szybkie przyrządzenie smacznej zupy. Koncentrat jest doprawiony bukietem przypraw: majerankiem, czosnkiem i liściem laurowym, wystarczy rozpuścić go w bulionie i pyszna zupa jest gotowa.

W najbliższych dniach zupa pomidorowa i barszczyk czerwony :)

niedziela, 9 grudnia 2012

Żeberka i kulinarne inspiracje Kamis



Jakiś czas temu dostałam od firmy Kamis do przetestowania nowe zestawy przypraw kulinarne inspiracje. Przyprawy postanowiłam wypróbować do żeberek :) Wyszły bardzo smaczne. 

Składniki:
  • 600 gram żeberek 
  • przyprawy kulinarne inspiracje Kamis
  • oliwa z oliwek


Żeberka umyć. Do miseczki wlać trochę oliwy z oliwek, dodać przyprawy Kamis ( czosnek, paprykę słodką, rozmaryn, kolendrę i tymianek) wymieszać z oliwą i natrzeć żeberka. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego lub rękawa i piec w piekarniku w 180 stopniach około 1 godziny. U mnie żeberka podane z pieczonymi ziemniaczkami i ćwikłą.


Jutro ogłoszenie wyników w konkursie Kamis :))

piątek, 7 grudnia 2012

Penne ze szpinakiem i kurczakiem :)



Pomysł od mojej koleżanki z pracy Ali. Miała być wersja tylko ze szpinakiem, ale miałam w domu jeszcze filet z kurczaka i też go do dania użyłam. Sekretem przepisu jest dodanie serka topionego z którego wychodzi kremowy sos. 

Składniki dla 3 osób:
  • makaron Penne
  • szpinak ( u mnie świeży)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 serki topione (trójkąciki śmietankowe)
  • filet z kurczaka
  • starty parmezan
  • przyprawy 
  • oliwa

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Filet z kurczaka pokroić na kawałeczki i podsmażyć. Szpinak umyć, pociąć na mniejsze kawałki i dodać do kurczaka, następnie dodać czosnek przepuszczony przez praskę, serki topione, przyprawy. Wszystko podsmażać na małym ogniu do momentu roztopienia się serków. Wyłożyć na makaron i posypać startym parmezanem :)



środa, 5 grudnia 2012

Herbata Earl Grey blue od Richmont



Kolejna herbata od Richmont. Tym razem earl grey jest to mieszanka czarnych herbat z dodatkiem bergamotki i płatkami bławatka. Herbata ma intensywny bursztynowy kolor. Po zaparzeniu unosi się niezwykły aromat. Herbatkę parzymy przez 5 minut w temperaturze 100 stopni. Bardzo smaczna i godna polecenia herbata :))



poniedziałek, 3 grudnia 2012

Pyszne kruche ciasteczka z powidłem truskawkowym



Próba generalna przed świętami :)) He he mój synek nie mógł się już doczekać wykrawania ciasteczek foremkami i postanowiliśmy zrobić właśnie te pyszne i kruche. Zrobiliśmy już nawet choinki, bo musiały być :)) Ciasteczka polecam są naprawdę łatwe w wykonaniu i pyszne, no i mogą dłużej poleżeć. Ja użyłam do nich konfitury truskawkowej, ale mogą być z inna wedle uznania :))

Składniki:
  • 3 budynie śmietankowe
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 20 dkg. margaryny
  • 30 dkg. maki
  • cukier waniliowy lub aromat waniliowy
  • 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 - 15 dkg cukru pudru ( ja dałam mniej i tak ciasteczka były słodziutkie)

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, następnie budynie. margarynę pokroić na drobne kawałki i również dodać do reszty. Na końcu dodajemy 2 żółtka i jedno całe jajko. Wszystko razem zagnieść do momentu aż ciasto będzie gładkie. Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wykrawać ciasteczka ( jedne z dziurką a drugie bez) Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10 minut ( aż ciasteczka zaczną robić się złote) Po ostudzeniu przekładamy ulubionym powidłem :))


 

sobota, 1 grudnia 2012

Konkurs Kamis - przypomnienie :)



Przypominam o konkursie Kamis :)) Trw2a on jeszcze dokładnie tydzień. Zapraszam do zabawy :)

Dzięki uprzejmości firmy Kamis zapraszam do konkursu, w którym do wygrania jest blender oraz przyprawy.

Nagrody: 

Nagrodą w konkursie jest zestaw przypraw KAMIS Kulinarne Inspiracje oraz praktyczny blender marki Zelmer.

Zasady konkursu:
  1. Proszę o przesłanie przepisu z wykorzystaniem przypraw dostępnych w gotowych zestawach Kamisa Kulinarne Inspiracje.
    Informacje o produktach znajdziecie tutaj:
    http://www.kamis.pl/Produkty/Kulinarne-Inspiracje/Kulinarne-Inspiracje.aspx 
  2. Odpowiedź zamieść w komentarzu pod konkursowym wpisem. 
  3. Pod podanym przepisem podaj swój adres e-mail, na który wyślemy informację o wygranej. 
  4. Sponsorem nagrody jest firma Kamis.
  5. Konkurs trwa od 23 listopada do 8 grudnia 2012r

 Zapraszam do zabawy :)) 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...