wtorek, 30 października 2012

Pieczone ziemniaczki z przyprawą NMR :)



Jakiś czas temu otrzymałam do przetestowania kilka przypraw NMR. Jako pierwsza do testowania poszła przyprawa do ziemniaków. Ziemniaczki troszkę podgotowałam, pokroiłam, dodałam przyprawę i zapiekłam w piekarniku. Przyprawy NMR są naturalne. Skład przyprawy do ziemniaków: kminek, kolendra, papryka, pieprz czarny, sól, suszony czosnek i cebula, zioła przyprawowe: majeranek i cząber.

Składniki:
  • kilka ziemniaków  podgotowanych
  • przyprawa NMR do ziemniaków
  • oliwa z oliwek

Podgotowane ziemniaki pokroić, do naczynia żaroodpornego nalać troszkę oliwy z oliwek, wrzucić ziemniaczki i posypać przyprawą. Wymieszać łyżką. Wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopnie około 15-20 minut ( w zależności od tego czy mają być bardziej podpieczone, czy mniej). Ziemniaczki super smakują same lub jako dodatek do obiadu.




Opinia: Ziemniaczki dzięki przyprawie super pachną i mają bardzo ciekawy smak. Wyczuwałam delikatnie smak czosnku. Przyprawa idealna do frytek, ziemniaków pieczonych, smażonych i grillowanych. Bardzo ciekawy dodatek, który urozmaica ich smak, aromat i wygląd. Polecam :))  

Kawowa współpraca z Coffea :)



Bardzo ciekawa nowa współpraca ze sklepem coffea. Z tego względu, że uwielbiam kawę, z faktu otrzymania ich do testowania jestem ogromnie zadowolona. W sklepie bardzo duży wybór kaw z całego świata. Ja w paczuszce znalazłam następujące kawy: 2 x Arabica Excelso, Arabica Mocha i Arabica Santos :)
Każda kawa niezwykle pachnąca, wyobrażam sobie jak będą pachniały po zmieleniu, nie mówiąc już o smaku. Już nie mogę się doczekać :) W najbliższych dniach opinie :))



poniedziałek, 29 października 2012

Cynamonowe ciasto z jabłkami i żurawiną



Pyszne ciasto na poprawienie humoru w tak ponure dni :). Pomysł na ciasto zaczerpnęłam od małej cukierenki. Ciasto trochę zmodyfikowałam. Dodałam do jabłek suszona żurawinę i troszkę więcej cynamonu. Ciasto niezwykle aromatyczne.

Składniki:
  • 300g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 1/2  łyżeczki cynamonu
  • 150 gram cukru
  • 2/3 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • cukier waniliowy
  • 3 średnie jabłka
  • żurawina ilość wedle uznania

Kruszonka:
  • 100g mąki
  • 80g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 100g zimnego masła
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem. Dodać masło i przez chwilę ucierać. Kruszonkę wstawić do lodówki.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cynamonem. Jabłka obrać i pokroić w kawałki. Do miski wsypać cukier, cukier waniliowy, wlać olej, dodać jajka i zmiksować, aby składniki się połączyły. Dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać. Na koniec wsypać żurawinę i jabłka. Wszystko wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypać kruszonką. Ja dałam na wierch kilka owoców żurawiny. Piec w temperaturze 180 stopni 60 minut.



 

piątek, 26 października 2012

Krokiety z kapustą i marchewką



Jedno z moich ulubionych dań :) w tym wydaniu z kapusta i marchewką. Wyszły delikatne i bardzo smaczne. Lubię je robić jak muszę zrobić coś na kilka dni, a wszyscy je lubią :)

Składniki na około 10-12 krokietów:
  • 3 szklanki mąki
  • około 2 szklanki mleka
  • troszkę wody ( ja daję na oko, ale wychodzi tak nie pełna szklanka)
  • 2 jajka + 2 do panierki
  • sól 
  • przyprawy 
  • mała kapustka
  • 2 cebule
  • 4 większe marchewki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kapustę zszatkować. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do momentu, aż będzie miękka. Przygotować ciasto na naleśniki i je upiec. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na drobno. Na patelni podsmażyć cebulę i marchewkę. Dodać odciśniętą kapustę i chwilę dusić. Doprawić do smaku. Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki, zwijać i moczyć najpierw w jajku potem w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety podsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru. 




czwartek, 25 października 2012

Ryba w cieście piwnym :)



Dawno takiej rybki nie robiłam i się za nią po prostu stęskniłam he he. Przepis na takie właśnie ciasto do ryby dostałam już baaardzo dawno temu od znajomej. Robiła ją dość regularnie, ale ostatnio mi się jakoś zapomniało. Ryba fajnie smakuje, piwa prawie wogóle nie czuć, a ciasto jest chrupiące :)

Składniki:
  • 6 filetów u mnie z dorsza
  • 10 dkg maki pszennej
  • 1/2 szklanki piwa
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Filety rybne opłukać, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Odstawić na godzinkę. Po tym czasie jeszcze raz opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Make przesiać do miski, dodać sól do smaku i wlać piwo. Dokładnie wymieszać żeby składniki się połączyły. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywna pianę. Do mąki i piwa dodać żółtka, a na końcu pianę z białek i ubijać jeszcze chwileczkę do momentu połączania się składników. Rybę zanurzać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju. Ciasto musi uzyskać złoty kolor.       



środa, 24 października 2012

Kruche ciasteczka z michałkami i czekoladą mleczną



Ciasteczka z przepisu Nigelli u mnie w podwójnej porcji z michałkami i kawałkami czekolady mlecznej. Ciasteczka pyszne, kruche i najlepiej smakują następnego dnia :)

Składniki:
  • 300 g masła
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 150 g miałkiego cukru
  • 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • około 600 g mąki
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • czekoladki michałki
  • czekolada mleczna
  • papier do pieczenia

Masło roztopić w rondelku i odstawić, żeby trochę przestygło. Do miski wsypać cukier trzcinowy oraz zwykły i wszystko zalać przestudzonym masłem. Dobrze wymieszać. Dodać ekstrakt waniliowy, oraz zimnej jajka i żółtka, po czym mieszać do momentu uzyskania lekkiej kremowej masy. Mąkę wymieszać z sodą, dodać do masy i wymieszać żeby składniki się połączyły. Dodać pokrojone michałki i czekoladę mleczną. Wymieszać. Blaszkę wyścielić papierem do pieczenia. Ja masę nabierałam małą łyżeczką, robiłam kulkę i na blaszce formowałam ciasteczka. Ciasteczka piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Mają się lekko zarumienić na bokach. Po przygotowaniu pierwszej porcji ciasteczek do pieczenia pozostałą masę najlepiej włożyć do lodówki i wyjmować ją gdy będziemy przygotowywać kolejne porcje. Będą się nam ciasteczka lepiej robiły :)




wtorek, 23 października 2012

Zapiekanka z kaszą jęczmienną Halina



Kolejny produkt do testowania marki Halina, a mianowicie kasza jęczmienna. Kasza jęczmienna należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.Jest źródłem białka roślinnego, witamin (głównie z grupy B) i składników mineralnych (żelazo, miedź, potas i fosfor). Ja do kaszy dodałam mięso mielone, marchewkę, paprykę i kukurydzę. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)

Składniki dla 3 osób:
  • 2 woreczki kaszy jaglanej Halina
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego ( u mnie od szynki)
  • 2 większe marchewki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 papryka zielona
  • przyprawy

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną marchewkę ( ja na spód naczynia zawsze daje troszkę oliwy z oliwek), następnie mięso mielone, kaszę jaglaną, pokrojoną paprykę i kukurydzę. Całość przyprawić. Zapiekać w 180 stopniach około 30-35 minut. 


Opinia: Kasza jaglana po ugotowaniu ma fajne duże ziarna, nie skleja się. W gotowaniu rzeczywiście zwiększa swoją objętość :)) dlatego trzeba uważać ile się daje. Zapiekanka z kaszą wyszła bardzo smaczna. Taką kasze ja osobiście bardzo lubię dodawać do zup, można ją  stosować do różnych dań. Kasza jest też bogata w składniki mineralne ( żelazo, fosfor, miedź, potas), witaminy z grupy B.

Ocena: 5/5

poniedziałek, 22 października 2012

Polędwiczki wieprzowe z miodem i przyprawami



Już od bardzo dawna chodziła za mną chęć zrobienia polędwiczek, ale jakoś nie miałam pomysłu z czym by ich tu zrobić. Więc przyszedł mi do głowy miód :) od Prymat dostałam przyprawę do mięsa wieprzowego i postanowiłam dodać ją do miodu i śmietanki kremówki:) Polędwiczki wyszły bardzo mięciutkie z lekką nutą miodową :) Pychota :)

Składniki dla 2-3 osób:
  • około 50 dkg polędwiczki wieprzowej
  • 2 łyżki miodu
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki przyprawy Prymat do mięsa wieprzowego
  • olej do podsmażenia

Polędwiczki podsmażyć na oleju z każdej strony. W miseczce przygotować sos: śmietanka, 2 łyżki miodu i przyprawa do mięsa wieprzowego. Wszystko dokładnie wymieszać. Podsmażone polędwiczki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać przygotowanym sosem. Piec około 40-50 minut w 180 stopni. Po wyjęciu na talerze polać pozostałym sosem. U mnie podane z pieczonymi ziemniaczkami i surówką.



sobota, 20 października 2012

Barszcz biały z Kochanowa z jajkiem i kiełbaską - opinia :)



W końcu zrobiłam :) Dziś testowanie barszczu białego z Kochanowa. Żurki i barszcze są produkowane z naturalnych, ekologicznych składników, na bazie wody jurajskiej. Skład takiego barszczu: woda, maka pszenna, płatki owsiane, świeży czosnek.

Składniki:
  • zakwas barszcz biały z Kochanowa
  • 1 1/2 litra wody
  • 2 sztuki kostka grzybowa
  • jajka
  • kiełbasa
  • przyprawy

Wodę zagotować z kostkami grzybowymi, dodać pokrojona kiełbaskę. Do tak przygotowanego wywaru dodać 1/2 litra zakwasu i gotować przez jeszcze 2 minuty. Na koniec doprawić do smaku, można dodać świeżej śmietanki. Jajka ugotować, dodać do barszczu.


Opinia: Pierwszy plus za opakowanie:) delikatne i naturalne, cieszące oko :)). Drugi za zakwas :). Barszcz bardzo nam smakował :) Jestem mile zaskoczona delikatnym i przyjemnym smakiem. Nie był za kwaśny co bardzo mnie zadowoliło, bo czasem zakwasy są bardzo kwaśne i ciężko uzyskać pożądany smak, a tu miłe zaskoczenie :) Okazało się, że można bardzo szybko zrobić przepyszny barszczyk :), a na drugi dzień był on jeszcze lepszy niż zaraz po ugotowaniu. Barszczyk polecam :) Mam nadzieję, że niedługo będzie można go kupić w okolicach Rzeszowa :))

Ocena: 5/5

czwartek, 18 października 2012

Przyprawy NMR



Kolejna współpraca i przyprawy do testowania. Tym razem ze sklepu online przyprawy NMR Przyprawy są w foliowych woreczkach i super widać jak dana wygląda. Firma do produkcji używa najwyższej jakości zioła i przyprawy naturalne.Przyprawy są dostępne w małych opakowaniach jak i w opakowaniach XXL. Oferta sklepu jest szeroka a takie mieszanki na pewno znajdą swoje miejsce w niejednej kuchni :)) Za przyprawy bardzo dziękuje. Niedługo zamieszczę przepisy :)



Herbatka bezteinowa rooibos od Camellia Tea



Kolejna herbatka od sklepu internetowego Camellia Tea, tym razem bezteinowa rooibos khalahari. Herbata ta jest bez kofeiny, dlatego może być pita przez dzieci, jest bogata także w żelazo, dobrze wpływa na układ trawienny, obniża ciśnienie krwi, opóźnia proces starzenia się itd.

Temperatura parzenia:  100°C
Czas parzenia: 4-5 minut
Kraj pochodzenia: Afryka Południowa
Dodatkowe informacje: można parzyć kilkakrotnie (do 2 razy)
Waga opakowania: 50g


Opinia: Herbatka ma bardzo ciekawy i przyjemny smak. Ciekawy dla tego, że zawiera także suszoną skórkę z pomarańczy i bławatka. Ma bardzo ładny zapach i łagodny smak przypominający miód. Ma wiele wartości odżywczych, tak jak pisałam wyżej mogą ją pić nawet dzieci, a to dlatego, że nie zawiera kofeiny. Herbatka bardzo smaczna na gorąco i na zimno. U mnie w wersji niesłodzonej, bo herbatki smakowe pijam bez dodatku cukru :) Herbatkę polecam :))

Ocena: 5/5
Sklep: camelliatea.pl

środa, 17 października 2012

Pyszna zupka z kukurydzy :))



Mniam pyszności :)) Nie wiedziałam, że zupa z kukurydzy może być taka pyszna. Aż dalej się uśmiecham jak sobie o niej pomyślę, na pewno w niedługim czasie znowu ją zrobimy :) Zapomniała bym zupka z dodatkiem cukinii. 

Składniki dla 4 osób:
  • 1 1/2 puszki kukurydzy 
  • 20 dkg cukinii
  • fioletowa cebula
  • kostka rosołowa drobiowa
  • 6 łyżek śmietany
Do garnka nalać 2 litry wody, dodać kostkę rosołową, kukurydzę, pokrojoną cebulę i cukinię i gotować około 15-20 minut. Wszystko zblenderować na gładką masę.Dodać śmietanę i jeszcze podgotować z 10 minut. U mnie zupa podana z chlebkiem tostowym pokrojonym w kwadraciki i podsmażonym na oleju. 





wtorek, 16 października 2012

Żurek i barszcz biały z Kochanowa



Kolejna paczuszka przyszła firmy Kochanów są to naturalne zakwasy produkowane na bazie naturalnej wody jurajskiej, oraz zbóż z upraw ekologicznych takich jak: mąka żytnia, płatki owsiane, otręby, świeży czosnek. Zakwasy są bez konserwantów i sztucznych barwników. Pani Alinie bardzo dziękuję za paczuszkę. W najbliższych dniach opinia na temat zakwasów. 


Paczuszka od Prymat



Zaległości :) Ostatnio nie mogę jakoś z niczym nadążyć :( brak czasu :(( dziś chwilka oddechu to nadrabiam troszkę zaległości. Nawiązałam kilka nowych interesujących współprac. Jedną z nich jest marka Prymat . Przyprawy tej marki bardzo lubię i cieszę się z paczuszki :). Prymat to bardzo duży wybór przypraw, marynat do mięsa, nuggetsów, sole, dodatków spożywczych, sosów sałatkowych itd. W najbliższym czasie potrawy i testy :))



niedziela, 14 października 2012

Gulasz z indyka



Gulasz hmmm męska rzecz, ale nie tylko :)) Ja też taki gulasz bardzo lubię. Robię go dość regularnie jeśli muszę zrobić coś na dwa dni, a dodatkowy plus to wszyscy go bardzo lubią i można raz go podać np. z kaszą a następnym razem zjeść z kromką chleba lub ziemniakami :) 

Składniki dla 4-6 osób:
  • około 700g mięsa z udźca indyka
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 puszki fasolki czerwonej
  • papryka
  • 2 marchewki
  • cebula
  • mąka do obtoczenia mięsa
  • olej do smażenia
  • kostka rosołowa
  • woda
  • 1 łyżka papryki w proszku
  • sol, pieprz (dowolne przyprawy)

Do większego garnka wlać około 1 litr wody ( w zależności od ilości składników, woda troszkę się wygotuje) dodać kostkę rosołową i  zacząć powoli gotować. Mięso podzielić na małe kawałki (kwadraciki), w misce przygotować mąkę do której wrzucamy pokrojone mięsa i obtaczamy go dokładnie. Następnie podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Jak już troszkę podsmażymy to wrzucamy go do gotującej się wody. Co jakiś czas mieszamy, żeby nie przywierało. Gotujemy na małym ogniu. Następnie kroimy cebulę, marchewkę i paprykę i dodajemy do gotującego się mięsa. Dodajemy paprykę i przyprawy. Sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Jak już będzie to pod sam koniec dodajemy kukurydzę i fasolkę. Gotujemy jeszcze z 10 minut. Sprawdzamy czy nie trzeba jeszcze doprawić. Smacznego :)



sobota, 13 października 2012

Płatki ryżowe Halina z banenem



Dziś deserek, który uwielbia mój synek, a mianowicie płatki ryżowe błyskawiczne, banany i posypka czekoladowa. Bardzo się ucieszyłam, jak okazało się, ze dostałam je w paczce od marki Halina

Składniki:
  • 1 banan
  • kilka płatków czekoladowych lub starta czekolada
  • płatki ryżowe ( ilość wedle uznania)

Płatki przyrządzić według zaleceń na opakowaniu. Banana obrać i rozgnieść widelcem. Płatki po przygotowaniu przełożyć do miseczki, dodać banana i czekoladę. Pyszny deserek dla dziecka gotowy:)



Opinia: Płatki mają bardzo sympatyczne opakowanie, które przyciąga wzrok dziecka. Wewnątrz opakowania znajduje się niespodzianka dla dzieci - wesoła zabawa z barankiem. Na opakowaniu można znaleźć propozycje jak można wykorzystać płatki, do jakich dań. Dużą zaletą płatków jest czas ich przygotowania. Są gotowe w zaledwie 2 minuty i mają wiele możliwości podania np. wystarczy dodać do nich dżem, owoce lub jogurt i już pożywne danie gotowe. Można wykorzystać je do zrobienia zupy mlecznej, lub dodać warzywa, mięso i dziecko ma ciekawe drugie danie.Płatki są lekkostrawne, nie zawierają cholesterolu ani glutenu ziarna ryżowego.Mogą być podawane alergikom , osobom chorym na celiakię, oraz osobom z problemami układu pokarmowego. Płatki polecam, u mnie goszczą od bardzo dawna i są naprawdę świetna podstawą do zrobienia na szybko naszemu dziecku obiadu, deseru itd.

Ocena: 5/5



czwartek, 11 października 2012

Ciasto z masą chałwowo - bananową



Myślałam, myślałam i wymyśliłam. Tak sobie siedziałam i zastanawiałam się jakie ciasto byśmy z chęcią zjedli i wyszło z masą jedna chałwową, a druga bananowa. Ciasto miało być mocno kakaowe, ale mam jakieś dziwne kakao, niby markowe, ale sypałam i sypałam i wyszło jak widać. Też dobre he he :)

Składniki na biszkopt ciemny:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżeczki kakao

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Następnie dodać make zmieszaną z proszkiem do pieczenia, na końcu kakao i lekko wymieszać. Wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem. Piec w temperaturze 160 - 180 stopni około 30-40 minut. Po wystudzeniu ciasto starać się przekroić na 3 części ( z tym, że ta na wierzch może być cieniutka, bo ciasto będzie kruszone).

Masa bananowa:
  • 400 g serka waniliowego
  • 4 dojrzałe banany
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki żelatyny

Mleko wlać do rondelka i podgrzać, następnie dodać żelatynę i lekko podgotować, aż żelatyna się rozpuści. Odstawić, żeby troszkę przestygło. Banany obrać i dokładnie rozgnieść widelcem. Do miseczki wyłożyć serek waniliowy i dodać banany, wymieszać. Na końcu dodać ostudzoną żelatynę i jeszcze raz wymieszać, wyłożyć na ciasto i przykryć następnym ciastem.

Masa chałwowa:
  • 150g chałwy ( u mnie kakaowo - waniliowa)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 5 łyżek mleka
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie śmietan fix

Żelatynę rozpuszczamy w mleku tak jak powyżej. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy śmietan fix i rozkruszoną chałwę. Na koniec żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na placek. Po wyłożeniu na masę chałwową kruszymy ostatnią najcieńszą część biszkopta. Wkładamy na około 2 godziny do lodówki.

.  

środa, 10 października 2012

Herbata czarna Yeti - Camellia Tea



Kolejna herbatka od sklepu Camellia Tea, a mianowicie czarna Yeti :). Wykwintna czarna herbata, w pełni sfermentowana, pochodząca z wysokich wzgórz Ceylonu, o czerwono-brązowej barwie i subtelnym smaku. Dodatkowo wzbogacona przyprawami korzennymi oraz suszonymi owocami. W jej skład wchodzą: cynamon, śliwka, pomarańcza, rodzynki, orzechy oraz kardamon. Jest jedną z najpopularniejszych herbat na świecie. Proces jej wytwarzania składa się z czterech etapów: więdnięcia, zwijania, fermentowania i suszenia. Czarna herbata ma wiele właściwości zdrowotnych.

Skład: Ceylon BOP I, cynamon, śliwka, pomarańcza, rodzynki, orzech, kardamon
Właściwości: Działa pobudzająco, poprawia krążenie, wpływa korzystnie na układ trawienny oraz odpornościowy, poprawia nastrój.
Temperatura parzenia: 95°C
Czas parzenia: 3 minuty (po tym czasie uwalnia się tanina, która neutralizuje pobudzające działanie kofeiny i teofiliny - herbata staje się gorzka)
Kraj pochodzenia: Sri Lanka
Waga opakowania: 50g


Opinia: Herbatka bardzo aromatyczna o delikatnym miłym zapachu. Najbardziej wyczuwalna nuta cynamonu, co mnie bardzo cieszy, bo uwielbiam cynamon. Po zaparzeniu zapach dalej się utrzymuje i miło zachęca do picia :) Smak bardzo łagodny jak na czarną, niesłodzoną herbatę. Herbatkę polecam, również ze względu na swoje właściwości np. poprawia nastrój :)) 

Ocena: 5/5
Sklep: camelliatea.pl, cena:6,99 - 50g

Deserowo - biszkopt, gruszki, mascarpone i orzechy laskowe :)



Oj jak ja lubię desery :)) a jeszcze bardziej je robić :). Składniki deseru to biszkopt, którego kawałek zostało mi z placka (placek jutro), serek mascarpone, gruszki i orzechy. Deser wyszedł pyszny, nawet nie spodziewałam się  takiego efektu smakowego :)

Składniki dla 3 osób:
  • biszkopt ( u mnie pozostały od placka)
  • 125g serek mascarpone
  • 150g serek waniliowy
  • 4 średnie gruszki
  • kilka orzechów laskowych

Biszkopt pokruszyć i ułożyć na dnie pucharków. Serek mascarpone wymieszać z serkiem waniliowym i wyłożyć na biszkopt. Gruszki obrać i pokroić ( u mnie w kwadraciki), wyłożyć na serek, na wierzch pokrojone orzechy laskowe. Smacznego :))




wtorek, 9 października 2012

Cytrynowy łosoś z kuskusem Halina i pomidorki koktajlowe



Dziś kolejne testowanie produktów marki Halina , a mianowicie kuskus. W książce Nigelli znalazłam ciekawy przepis na łososia cytrynowego i do tego właśnie kuskus. Łososia uwielbiamy wszyscy, a takiego jeszcze nie jedliśmy, no i z kuskusem też nie. Trzeba było w takim razie robić :) Smak łososia bardzo ciekawy, ryba niezwykle smaczna i soczysta. Przepis troszkę zmodyfikowany.

Składniki dla 4 osób:
  • 200g  kuskusu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka utartego świeżego imbiru
  • 250 ml wrzącej wody
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1/2 małej czerwonej cebuli drobno posiekanej
  • skórka  i sok z 1 małej cytryny
  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżeczka
  • 300g pomidorków koktajlowych
  • 1 większy, albo 4 mniejsze filety z łososia
  • 4 łyżki świeżych posiekanych ziół (np. kolendra)

Kuskus przesypać do miski i zalać zimną wodą. Chwilkę namoczyć, następnie kuskus przesypać do żaroodpornej miski lub naczynia, dodać 1 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki słodkiej papryki i cały utarty imbir. Wymieszać wszystko i zalać wrzątkiem (250ml). Przykryć miskę plastikową folią, luba talerzem i odstawić na chwilę.
Do innej miski wrzucić drobno posiekaną czerwoną cebulkę.
Teraz weź szerokie, płaskie naczynie, na tyle duże, by później zmieścił się w niej łosoś, zetrzyj do niego skórkę z cytryny. Wróć do miski z cebulą i wciśnij do niej sok z cytryny. Do naczynia ze startą skórką z cytryny dodaj pozostałą sól oraz paprykę i wlej łyżkę oliwy. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i wrzuć do jeszcze jednej miski, zalej dodatkową łyżeczka oliwy, wymieszaj delikatnie, po czym odstaw na bok. Rozgrzej dużą patelnię. Zanim będzie gorąca, obtocz filety z łososia w misce ze skórką cytrynową, papryką, oliwą i solą ( przed obtoczeniem składniki dobrze wymieszaj). Ułóż filety na gorącej patelni i smaż z każdej strony, zależnie od ich grubości: muszą być w środku soczyste i zachować koralową barwę. W tym czasie odkryj kuskus, który powinien wchłonąć całą wodę, i roztrzep go widelcem. Wrzuć do niego pomidorki oraz cebulę z sokiem z cytryny, po czym dobrze wymieszaj widelcem. Na koniec dodaj posiekana zieleninę, wymieszaj i sprawdź czy nie trzeba go jeszcze dosolić. Nałóż porcje kuskusu na każdy talerz i obok filet z łososia :)

    
Kuskus opinia: Kasza kuskus marki Halina produkowany jest ze szlachetnych ziaren twardej pszenicy Durum. Poddawana jest wcześniejszemu procesowi gotowania na parze, dzięki czemu czas jej przygotowania jest znacznie krótszy. Rzeczywiście czas przygotowania kaszy jest bardzo szybki, kasza jest bardzo przyjemna w smaku.Kasza jakoś wcześniej nie gościła na naszym stole, ale muszę przyznać ze szkoda. Na pewno będzie teraz gościć częściej, bo jest jeszcze masę propozycja właśnie z kaszą kuskus, których jestem bardzo ciekawa. Super nadaje się do sałatek, drobiu, ryb, rożnego rodzaju deserów. Kaszę polecam :)

Ocena: 5/5

 


poniedziałek, 8 października 2012

Camembert panierowany i pieczone ziemniaczki



Szybka i smaczna propozycja na obiad lub przekąskę. Gratka dla tych, którzy lubią tego typu sery :) Ja bardzo :) Do tego sosik i pychota.

Składniki dla 2 osób:
  • 2 serki camembert ( u mnie naturalny)
  • bułka tarta
  • mąka
  • jajko
  • przyprawy

Sos chrzanowo - majonezowy:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka
  • rukola

Ziemniaczki:
  • 6-8 ziemniaków
  • przyprawy
  • oliwa z oliwek

Ziemniaki obrać, podgotować, pokroić wedle uznania, wyłożyć na blaszkę wysmarowaną oliwą z oliwek, doprawić i zapiec. Temperatura 180 stopni około 30 minut. Ser camembert przekroić na pół, na osobnych talerzykach przygotować mąkę, jajko i bułkę tartą. Ser można dodatkowo przyprawić. Moczyć po kolei najpierw w mące, następnie w jajku i na koniec bułce tartej. Piec na rozgrzanej patelni z olejem do momentu, aż skorupka nabierze złotego koloru. Składniki na sos wymieszać, dodać pokrojoną rukolę. U mnie dodatkowo była sałatka z pomidorów, papryki, kukurydzy i czarnych oliwek ( wszystko troszkę posolić, dodać dosłownie troszeczkę oliwy z oliwek, wymieszać) Smacznego :))

   




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...