piątek, 31 sierpnia 2012

Sakiewki naleśnikowe z kurczakiem i warzywami



Fajny obiad, który na pewno cieszy podniebienie, a zarazem oczy, bo wygląda bardzo efektownie :) U mnie sakiewki z kurczakiem i warzywami, do tego troszkę sera zółtego i pomidorki koktajlowe :) Farsz to po prostu to co było w lodówce:) Naleśniki przepis tradycyjny, według którego od zawsze u mnie naleśniki robiła mama, tylko bez dodatku cukru. Ja dodałam przyprawy.

Składniki na około 8 naleśników:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • troszkę wody ( ja daję na oko, ale wychodzi tak nie pełna szklanka)
  • 1 jajko (można dodać 2)
  • przyprawy 
  • olej do smażenia

Nadzienie:
  • 2 filety z kurczaka
  • mała papryka
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała cukinia
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 10 dkg sera zółtego
  • szczypiorek
Do miski lub garnka wlać mleko, wbić jajko i zmiksować razem z mąką i przyprawami. Na końcu dodawać wodę - ilość tak żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.

Filety pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzana patelnię i podsmażać, do tego dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, cukinię (u mnie pokrojona w paseczki) i paprykę. Pod koniec podsmażania posiekany szczypiorek i przyprawić. Jak farsz ostygnie to ja nakładałam go na naleśniki. Na farsz dawałam jeszcze po 2 małe pomidorki i całość posypywałam startym na grubych oczkach serem zółtym. Formować sakiewki. Przewiązać szczypiorkiem ( mnie kilka udało się szczypiorkiem, ale ciągle mi się urywał i przewiązałam sznureczkiem he he ) Gotowe sakiewki włożyłam do naczynia żaroodpornego i zapiekałam przez 20 minut w piekarniku w temperaturze 160 stopni. Sakiewki można podawać z ulubionym sosem. U mnie ketchup wymieszany z majonezem :)) Smacznego :)

 

czwartek, 30 sierpnia 2012

Pasztet z Cukinii



Przepis na owy pasztet dostałam od znajomej jakieś 5 lat temu. Wszystkim bardzo smakował. Ja go sobie troszkę zmodyfikowałam i dodałam paprykę i ser biały. Wyszedł smaczny i o dziwo mi nie siadł, ale to chyba tylko dlatego, że zmniejszyłam ilość oleju. Smakowało nawet mojemu synkowi, który czasem do jedzenia to podchodzi z dystansem :)) ale dziś tylko mlaskał i mówił " pyszne to mama wiesz" :))))))))))))))))))))


Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 2 marchewki
  • 4 jajka
  • 1 cebula
  • 20 dkg sera zółtego
  • 10-15 dkg sera białego
  • 1/2 papryki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki oleju
  • przyprawy

Cukinię obrać, wydrążyć nasiona. Następnie zetrzeć na grubej tarce, zasypać solą i pozostawić na chwilę, żeby puściła sok. Ja do startej cukinii od razu ścieram marchewkę i kroje na drobno paprykę i tak wszystko na chwile zostawiam, później odciskam nadmiar wody. Do tego dodaję bułkę tartą, mąkę, olej, starty ser zółty, pokruszony ser biały, posiekaną natkę pietruszki,cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, roztrzepane jajka, przyprawy i wszystko mieszam. Formę keksówkę natłuściłam małą ilością oleju i posypałam bułką tartą. Przygotowaną masę włożyć do formy, piec w temperaturze 200 stopni około 1 godziny. Pyszności :)) 



  

środa, 29 sierpnia 2012

Sernik na petitkach według babci Marysi



Sernik na ciastkach petitkach. Bardzo dobry, ogólnie szybki, bo wszystko za nas robi malakser. Przepis od babci Marysi ze starego zeszytu :) Sernik jest bardzo popularnym ciastem i często gości na naszych stołach. Jest wiele rożnych przepisów na to ciasto, ja uwielbiam na zimno, ale koło takich tez nie przejdę obojętnie :)) POlecam :)

Składniki:
  • 1,8 kg sera
  • 12 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 budynie cytrynowe
  • szczypta proszku dopieczenia 
  • herbatniki petitki

Z białek ubić pianę. Do malaksera dawać kolejno pozostałe składniki: ser, żółtka, cukier, masło i margarynę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kaszę mannę, na końcu budynie i pianę z białek. Do masy można jeszcze rodzynki lub inne bakalie ( wedle uznania) Blachę wyłożyć herbatnikami, na nie wyłożyć masę serową. Piec w 200 stopni około 40-45 minut. Wierzch przyozdobiony polewą czekoladową :) Smacznego.





 

wtorek, 28 sierpnia 2012

Ciasto kakaowe z masą białą



Ciasto od mojej szwagierki Doroty :)) Ciasto ciemne i masa z budyniem, śmietaną kremówką. Dodatkowo do masy dodane jeszcze orzechy, czekolada i rodzynki. Pyszności :)) Ciasto kakaowe idealnie pasuje do tej masy, ponieważ całość nie jest wtedy aż tak bardzo słodka. Na wierzchu polewa, ale można ciasto posypać cukrem pudrem:)) Zachęcam do wypróbowania. Pomysł na masę  zaczerpnięty z książki "143 przysmaki Siostry Anastazji".

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Białka ubić, dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 30 do 40 minut. Ciasto przekroić na 2 lub 3 części ( wedle uznania)

Składniki na masę:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • bakalie
  • cukier puder do smaku

Na mleku ugotować budyń i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Dobrze wymieszać i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodając 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklani wody. Połączyć z przestudzonym budyniem. Delikatnie wymieszać. Do masy dodane są jeszcze pokrojone orzechy i czekolada.
Na wierzchu polewa czekoladowa - przepis tutaj.





Versatile Blogger Award



 Bardzo miła niespodzianka .. otóż zostałam nominowana do Versatile Blogger Award :) przez Ole La Lolla  z bloga :)))
Bardzo dziękuję jest to bardzo miłe wyróżnienie :)))

Zasadami są:
* nominacja 15 blogów, które Twoim zdaniem zasługują na wyróżnienie
* poinformować nominowanych blogerów o tymże fakcie
* wyłonić o sobie 7 faktów;))
* podziękować Blogerowi, który Cię nominował u Niego na blogu
*dołączyć nagrodę The Verstite Blogger Award u siebie na blogu

Zatem nominuję blogi, do których często zaglądam, które uwielbiam...i które napędzają mnie do działania i są inspiracją ;))

* kolejność przypadkowa*

1. Od 7 lat żona :)), a od 4 lat mama super faceta, który ma na imię Eryk :))
2.  Uwielbiam serial "Przyjaciele" mogłabym go oglądać na okrągło i za każdym razem kiedy do niego wracam to mnie bawi :))
3. Kociara i psiara :)), która nie ma ani kota, ani psa, ale marzy żeby mieć i będzie miała :))
4. Nie lubię obłudy, fałszu i zakłamania
5. Uwielbiam gotować, piec ( pieczeniem zaraziła mnie moja mama) :)), a jak jeszcze moje wytwory smakują to już wogóle  :))))
6. Uwielbiam podróże :))
7. Śpioch, który nigdy nie jest wyspany :))
 

poniedziałek, 27 sierpnia 2012

Zapiekanka z kiełbaską, makaronem, bananem i gruszką :)


Dziś coś szybkiego i smacznego :)) czasem czas nas goni i trzeba właśnie szybko coś przygotować :)
Zapiekanka z makaronem, kiełbaską, marchewka, troszkę cukinii, makaron. Żeby było ciekawiej to banan i gruszka. Uwielbiam zapiekanki, bo nie dość, że można je zrobić z prawie wszystkiego, to są bardzo smaczne i mało pracochłonne :) 

Składniki dla 4 osób:
  • 3 duże marchewki
  • kiełbaska ( ilość wedle uznania)
  • mała cukinia 
  • makaron ( ilość wedle uznania)
  • 1 duży banan
  • 2 gruszki
  •  przyprawy

Makaron ugotować al dente. Resztę składników pokroić w plasterki. Układać warstwami w naczyniu żaroodpornym. U mnie marchewka, cukinia, kiełbaska, makaron, banan i gruszka. Na wszystko natka z pietruszki. Całość przyprawić wedle uznania. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut. Smacznego :)



czwartek, 23 sierpnia 2012

Klopsiki drobiowe z ryżem i sosem pomidorowym



Przepis na klopsiki dostałam od mamy :) wersja drobiowa. Ja użyłam filetów i je po prostu zmieliłam. Można oczywiście użyć gotowego mięsa mielonego wtedy jest dużo szybciej :) Ja bardzo lubię drobiowe bo są delikatne w smaku. Sos do nich to pomidory podduszone na kostce rosołowej i zagęszczone mąką. Wyszedł bardzo smaczny :)

Składniki:
  • 1 filet drobiowy
  • 1/2 kg filetu z indyka
  • 1 duża cebula
  • 1 jajko
  • 1 saszetka ryżu
  • przyprawy

Sos: 
  • 3 większe pomidory
  • 1 kostka rosołowa warzywna
  • 1 łyżka maki
  • przyprawy

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni. Filety przemielić przez maszynkę i na końcu przemielić też podsmażoną cebulkę. Ugotować torebkę ryżu.Mięso doprawić, dodać do niego jajko i ugotowany ryż. Wszystko razem wymieszać i formować kulki ( wielkość wedle uznania). Klopsiki smażyć na patelni lub wrzucić do wrzątku i gotować.

Pomidory obrać pokroić w kosteczkę. Do rondelka dać troszkę wody i wrzucić kostkę warzywną ( może być inna) Jak kostka się rozpuści, dodać pomidory. Dusić na małym ogniu aż pomidory zmiękną. Wszystko zblenderować ( ja zostawiałam takie jakie było). Na koniec podbić mąką rozpuszczoną w małej ilości ciepłej wody. Doprawić wedle uznania i gotowe. U mnie klopsiki z ziemniaczkami :))




Łosoś z fetą i szpinakiem zapiekany w cieście francuskim



Mój ulubiony :)) a w takim wydaniu to już mega ulubiony :)) Przepis kiedyś znalazłam chyba w internecie już dokładnie nie pamiętam skąd go mam ;) Łosoś w tym w tej wersji jest przepyszny ( oczywiście kwestia gustu, ale mnie smakuje) Nawet mój synek wcina o dziwo, bo za rybami nie przepada na razie :)

Składniki dla 3 osób:
  • około 30 - 40 dkg filetu z łososia 
  • ser feta
  • szpinak u mnie świeży
  • jajko 
  • 2 ząbki czosnku
  • odrobinka masełka do podsmażenia szpinaku
  • przyprawy 
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego

Szpinak umyć, pokroić i podsmażyć na masełku. Dodać pokrojony na drobno czosnek i poddusić jeszcze dosłownie minutkę. Ciasto francuskie można troszkę rozwałkować ( u mnie nie było), na niego położyć obrany ze skóry i przyprawiony filet z łososia, na niego dać szpinak i pokrojony w kosteczkę ser feta. Całość zawijamy, robi zgniatamy, tak aby nic nie wystawało.Górę ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Pychota :)) 






środa, 22 sierpnia 2012

Ciasto Zapleśniak z papierówkami



Ze względu na to, że zostało mi trochę papierówek chciałam je wykorzystać do jakiegoś ciasta. Mój mąż fan placków z jabłkami zażyczył sobie taki :)) Ja tez bardzo go lubię i robić i jeść he he. W wersji oryginalnej jedna warstwa ciasta ma być z kakao, ale ja o nim zapomniałam. Nic się nie stało, bo i tak wyszedł pyszny :)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 jaj
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki kakako
  • 1 kg. jabłek 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon
  • kisiel

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem. Mąkę wysypać na stolnicę, dodać do niej proszek do pieczenia i margarynę, zsiekać nożem, dodać masę z zółtek, śmietanę i zagnieść ciasto. Ja ciasto dziele na 3 części. Do jednej dodać kakao. Jedną część ( u mnie zawsze największa) wyłożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i podziurkować ciasto widelcem. Pozostałe 2 ciasta wkładam na chwile do lodówki.  Na ciasto wyłożyć jabłka starte na grubych oczkach ( jabłka odcisnąć, żeby nie miały za dużo soku), posypać cynamonem.Na jabłka zetrzeć na tarce (grubych oczkach) ciasto kakaowe ( u mnie białe). Ubić piane z białek do której dodajemy 2-3 łyżki cukru pudru i ja dodaję kisiel ( obojętnie jaki, teraz dałam żurawinowy). Ubitą piane wykładamy na ciasto. Na piane ścieramy na tarce ostatnie ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut. Smacznego :))






wtorek, 21 sierpnia 2012

Sałatka z ananasem



Jedna z moich ulubionych sałatek :) Z reszta uwielbiam sałatki. Bardzo szybka w przygotowaniu - dla niespodziewanych gości. U mnie byli w sobotę :)) Przygotowanie zajmuje nie więcej niż 10 minut :) Jeśli ktoś lubi sałatki z ananasem to polecam :)) Pychota :)

Składniki:
  • 1 puszka ananasa 
  • 1 słoiczek selera
  • 1 puszka kukurydzy
  • około 20 dkg sera żółtego
  • majonez

Ananasa i ser zółty  pokroić w kosteczkę. Kukurydzę wysypać na sitko, żeby odsączyć od wody. Tak samo robimy z selerem. Wszystkie składniki dajemy do miski, dodajemy majonez, mieszamy i już :)) Smacznego :))




poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Cukinia faszerowana mięsem mielonym z sosem musztardowo-śmietanowym



Znowu cukinia :)) ale trzeba korzystać póki jeszcze jest :) Dziś faszerowana mięsem mielonym, makaronem, pomidorem, cebulką, marchewką i papryką. Wszystko polane sosem musztardowo - śmietanowym Do tego na górę troszkę sera zółtego i natka pietruszki. Wyszło pyszne :)) Polecam, takie eksperymenty z cukinią - do wszystkiego pasuje i dania z nią są naprawdę smaczne :)

Składniki dla 2 osób:
  • 1 większa cukinia
  • 1/2 kg. mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pomidory
  • 3 garście makaronu ( u mnie razowy mini kokardki)
  • pieprz, sól 
  • ser zółty ( ilość wedle uznania)
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki musztardy ( u mnie sarepska)
  • 3 łyżki śmietany

Cukinie umyć, przeciąć na pól, wydrążyć środek, posolić i popieprzyć ;)) odstawić na około 30 minut żeby naciągnęła się woda. W tym czasie ugotować makaron al dent, pokroić warzywa. Z cukinii odlać naciągniętą wodę. Na spód włożyć mięso mielone i resztę składników: ( można wszystkie razem wymieszać lub kłaść warstwowo) marchewkę, cebulę, makaron, paprykę i pomidory. Wszystko zalać sosem: wymieszać 3 łyżki musztardy z 3 łyżkami śmietany. Całość posypać startym na grubych oczkach serem zółtym i posiekaną natką pietruszki. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Smacznego :))

 


niedziela, 19 sierpnia 2012

Sernik z jabłkami



Sernik piecze często moja mama. Jest przepyszny i super smakuje z jabłkami. Wygląda bardzo efektownie i nie jest bardzo pracochłonny ani drogi. Jako polewy użyta została czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej. Przepis na ciasto pochodzi z książki " 103 Ciasta Siostry Anastazji" 

Składniki na ciasto kruche:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zarobić ciasto. Margarynę połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać żółtka, cukier puder, śmietanę, Zarobione ciasto wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym.

Składniki ser:
  • 1 kg. sera zmielonego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 kg jabłek

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmielony ser, budyń i śmietanę. Na koniec dodać piane z ubitych białek, lekko wymieszać.
Na kruche ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ćwiartki, na jabłka masę serową. Piec w temperaturze 200 stopni przez 45 minut. Na wierzch można dać polewę ( u mnie czekolada roztopiona w kąpieli wodnej. 

  
 

sobota, 18 sierpnia 2012

Ciasto Doroty



Ciasto Doroty dlatego, że wymyśliła go moja szwagierka Dorota :)) Upiekła go na imieniny mamy. Ciasto pyszne. Na dole orzechowe, masa jabłkowo - budyniowa, ciasto kakaowe i masa z chałwą, następnie petitki i polewa czekoladowa :)) Polecam :))

Składniki:
  • 9 jaj
  • 10-11 łyżek orzechów ( połowa mielonych, połowa krojonych)
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 9 łyżek cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki kakao
  • ciastka petitki
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić, dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki, oraz orzechy. Ciasto podzielić na 2 części jedna zostaje z orzechami a do drugiej też orzechowej dodać kakao. Piec w temp. 180 stopni około 30-40 minut.

Masa jabłkowa:
  • 1 litrowy słoik usmażonych jabłek ( można usmażyć lub gotowe)
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe

Jabłka włożyć do rondelka i zagotować, do gotujących się wlać budynie rozpuszczony w jak najmniejszej ilości wody. Pogotować około 5 minut i odstawić do ostudzenia.

Masa chałwowa:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • chałwa

Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki ciepłej wody. Śmietanę kremówkę ubić, dodać przestudzoną żelatynę i pokruszoną chałwę. Wszystko razem zamieszać. 

Polewa:
  • 4 łyżki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 łyżki wody

Margarynę roztopić, dodać cukier i resztę składników. Pogotować około 2 minutki, aż składniki dobrze połączą się. 

Przełożenia ciasta: ciasto orzechowe - masa jabłkowo - budyniowa, ciasto ciemne - masa chałwowa - petitki - polewa :)))))




piątek, 17 sierpnia 2012

Pyszny deserek z monte i malinami :)



Szybciutki, łatwiutki i pyszniutki deserek z monte, malinami i ciasteczkiem owsianym :) Specjalnie dla mojego synka, który uwielbia monte. Z resztą jest pyszne, to chyba każdy się skusi :)) Polecam :))

Składniki dla 3 osób:
  • 3 większe serki monte
  • 3 ciasteczka ( u mnie owsiane)
  • maliny ( ile kto chce)
  • bazylia do dekoracji

Do szklanki na spód  włożyć maliny, na nie wyłożyć monte. Na końcu pokruszyć ciasteczko lub kilka ciasteczek ( proporcje dowolne). Przybrać malinkami i u mnie bazylia. Gotowe :)) Deserek ekspresowy i bardzo dobry :)) Polecam i smacznego :))






czwartek, 16 sierpnia 2012

Ciasto Venus



Venus moje ulubione ciasto :) Przepis znalazłam gdzieś w internecie jakieś 3 lata temu. Każdy ciastem był zachwycony i ja też. Jest to ciasto, które mi zawsze wychodzi, nie jest bardzo pracochłonne, a bardzo dobre. Lekko cytrynowy smak, ser biały i bita śmietana, na wierzchu prażony kokos :) Polecam.

Składniki na biszkopt:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek

Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę, do ubitej piany dodać szklankę cukru pudru, następnie dodawać po jednym żółtku i krótko ucierać. Dodać mąkę i mąkę ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia. Ciasto przelać do blaszki i piec w temp. 180 stopni około 30-40 minut. Po ostudzeniu przekroić na pół.

Masa:
  • 25 dkg. sera białego
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 opakowanie śnieżki
  • 10 dkg. margaryny
  • 10 dkg. kokosu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • mały słoiczek dżemu ( dowolny)

2 galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody. jak zaczną się zastygać to podzielić na 2 części. Ja podczas mieszania z serem dzielę na oko, bo później i tak masy się łączy. Ser utrzeć, lub zmielić. Część galaretki wlać do sera i wymieszać. Śmietanę kremówkę ubić z 1 opakowaniem śnieżki i dodać 2 łyżki cukru pudru. Masy razem wymieszać. 
 W rondelku roztopić margarynę i wsypać do niej kokos. Smażyć do momentu uzyskania złotego koloru kokosu.

Przełożenie: biszkopt - masa - biszkopt - dżem - posypka kokosowa
 
Ciasto wstawić przed podaniem na około godzinę do lodówki.

.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...