środa, 7 listopada 2012

Pyszna zupka z dyni z grzankami :)



Sezon na dynie jeszcze trwa to i ja pokusiłam się o zakup i zrobienie kilku dań z tym bardzo ciekawym i wszechstronnym warzywem. Dynia ma bardzo mało kalorii (27 kcal w 100 g miąższu), szybko szyci i dostarcza błonnika. Zawiera beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami. Ma sporo potasu oraz kwas foliowy. Pestki dyni mają wysoką zawartość cynku oraz lecytyny. Zwiększają przemianę materii oraz wpływają korzystnie na czynności mózgu. Zimowe odmiany dyni można przechowywać w chłodnym miejscu (10 - 12 ℃) do 6 miesięcy. Po pokrojeniu niewykorzystaną część można przechować 2 - 3 dni w lodówce. Obraną i pokrojoną dynię można też zamrozić. Dynie bardzo lubię pod każdą postacią. Najpierw skusiłam się na przygotowanie zupki z dodatkiem dyni i warzyw. Wyszła pyszna :)

Składniki:
  • 1 duża marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duży ziemniak
  • 1 większe jabłko
  • dynia ( ilość wedle uznania)
  • kostka rosołowa
  • przyprawy (sol, kurkuma, można dodać odrobinkę imbiru)
  • chleb tostowy ( na grzanki)

W garnku zagotować niewielką  ilość wody z kostką rosołową. Do tego dodać obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę, ziemniaka, jabłko i dynię. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wszystko zmiksować blenderem. Doprawić. Chleb tostowy pokroić w kwadraciki i podsmażyć bez tłuszczu na patelni.




1 komentarz:

  1. mmm.. lubię dynie:) zazdroszczę, że udało ci się ją wykorzystać w tym roku:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...