poniedziałek, 19 listopada 2012

Papryczki faszerowane :)



Długo mi zeszło zanim się zabrałam za ich zrobienie. Zmobilizowała mnie koleżanka z pracy, która faszerowane papryki robi dość często i bardzo je chwaliła. Więc zrobiłam po swojemu z tego co miałam w domu. Wyszły rzeczywiście bardzo smaczne. 

Składniki:
  • 3 większe papryki
  • 2 torebki ryżu ( u mnie naturalny brązowy Halina)
  • 300 g mięsa mielonego drobiowego
  • mieszanka warzyw ( u mnie Jamar)
  • 100 g sera zółtego
  • cebula
  • pieprz, sól
  • oliwa do smażenia

Papryki rozkroić i wydrążyć środek. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Mięso mielone podsmażyć na patelni z cebulą i resztą papryki ( z odkrojonej góry), która ja kroję do farszu. Pod koniec smażenia dodać mieszankę warzyw i ugotowany wcześniej ryż. Wszystko razem dokładnie wymieszać i chwilkę jeszcze podsmażyć. Tak przygotowany farsz wkładamy do papryk. Na wierzch posypujemy startym zółtym serem. Wkładamy do naczynie żaroodpornego wcześniej natłuszczonego oliwą. Piec w temp. 180 stopni około 30-40 minut. Smacznego :)


Do przygotowania papryczek użyłam mieszanki warzyw Jamar, oraz ryżu naturalnego Halina.



4 komentarze:

  1. No proszę, a my akurat wczoraj byliśmy u znajomych na faszerowanych papryczkach, przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam faszerowane papryczki, racja...kombinacji jest mnóstwo;)

    OdpowiedzUsuń
  3. faktycznie-wygląda smacznie;) nic tylko jeść..

    OdpowiedzUsuń
  4. Ponieważ bardzo lubię Twój blog, nominowałam go do Liebster Blog Award
    http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...