piątek, 23 listopada 2012

Konkurs z Kamis :)



Dzięki uprzejmości firmy Kamis zapraszam do konkursu, w którym do wygrania jest blender oraz przyprawy.

Nagrody: 

Nagrodą w konkursie jest zestaw przypraw KAMIS Kulinarne Inspiracje oraz praktyczny blender marki Zelmer.

Zasady konkursu:
  1. Proszę o przesłanie przepisu z wykorzystaniem przypraw dostępnych w gotowych zestawach Kamisa Kulinarne Inspiracje.
    Informacje o produktach znajdziecie tutaj:
    http://www.kamis.pl/Produkty/Kulinarne-Inspiracje/Kulinarne-Inspiracje.aspx 
  2. Odpowiedź zamieść w komentarzu pod konkursowym wpisem. 
  3. Pod podanym przepisem podaj swój adres e-mail, na który wyślemy informację o wygranej. 
  4. Sponsorem nagrody jest firma Kamis.
  5. Konkurs trwa od 23 listopada do 8 grudnia 2012r

 Zapraszam do zabawy :)) 

11 komentarzy:

  1. do mojej potrawy wykorzystam zestaw składający się z przypraw: słodka papryka, tymianek, czosnek, imbir oraz płatki chilli.

    Pasztet marchwiowy z soczewicą
    Składniki:
    1 kg marchwii
    1 szkl. soczewicy czerwonej
    0,75l bulionu warzywnego
    150g masła
    4 jajka
    4 łyżki mąki
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    100 ml gęstej śmietany
    sól, pieprz
    zestaw przypraw Kamis (przyprawy z zestawu na Pikantną wołowinę w winie)
    olej do wysmarowania formy

    Marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki. Gotować w bulionie przez 20 minut.
    Soczewicę opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
    Ugotowane i ostudzone marchewki zmiksować, dodać jajka, śmietanę, masło i mąkę. Połączyć z soczewicą, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy: szczyptę słodkiej papryki, tymianek, czosnek, imbir oraz płatki chilli. Doprawić solą i pieprzem.
    Formę keksową wysmarować olejem. Wlać do niej masę, piec przez 1,5 godz. w kąpieli wodnej, w temp. 180 st. Po ostudzeniu pasztet najlepiej włożyć na całą noc do lodówki. Podawać pokrojony w plastry.
    Smacznego!

    aneecia94@vp.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ziemniaczane tartaletki z aromatycznym kurczakiem w sosie śmietanowym
    Składniki:
    tartaletki:

    ziemniaki (około kilograma)
    sól
    pieprz
    pieprz cayenne
    masło do natłuszczenia foremek

    nadzienie:

    1 podwójna pierś z kurczaka
    mieszanka przypraw Kulinarne Inspiracje Rozmarynowy kurczak z warzywami
    śmietana 18% 200ml
    pęczek koperku
    świeżo mielony pieprz
    łyżka masła
    Przygotowanie:
    Ziemniaki gotujemy w mundurkach (ze skórkami) w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórek i trzemy na tarce z dużymi oczkami. Do ziemniaczanego farszu wsypujemy łyżkę pieprzu czarnego i cayenne. Foremki do tartaletek (do muffinek też mogą być) smarujemy masłem i napełniamy jedną łyżką masy ziemniaczanej. Dokładnie ugniatamy do brzegów foremki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220st. na 40min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Pierś z kurczaka dokładnie oczyszczamy. Lekko rozbijamy, przyprawiamy mieszanką Kamis oraz zmielonym pieprzem, smażymy pięć minut z każdej strony. Usmażonego kurczaka kroimy w drobne kawałki, odstawiamy. Śmietanę mieszamy z 50ml zimnej wody i wlewamy na patelnię. Gotujemy aż powstanie gęsty sos. Do sosu wrzucamy posiekany koperek oraz mięso z kurczaka. Dusimy razem 5 minut. Upieczone tartaletki napełniamy ciepłym sosem. Smacznego!

    maartynciaa@gmail.com
    http://smakiempisany.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo.. może się skuszę :) muszę tylko coś wymyślić, wypróbować i będzie dobrze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. "Kulinarne Inspiracje Kamis - Kurczak ze śliwką i morelą"

    Składniki:

    Opakowanie Kulinarnych Inspiracji Kamis
    4 filety z kurczaka (ok 750 g)
    8 suszonych śliwek
    8 suszonych moreli
    300 g dobrej szynki w plasterkach
    500 g boczniaków
    375 śmietanki 30%
    700 g ziemniaków
    łyżeczka soli
    2 ząbki czosnku
    4 plastry sera
    1 łyżka oliwy z oliwek
    20 g masła
    szczypta pieprzu

    Przygotowanie:

    Piersi dokładnie myjemy i robimy w nich kieszonki ostrym nożem. Środek każdej doprawiamy połową porcji czosnku granulowanego i wkładamy po dwie morele oraz dwie śliwki. Mięso doprawiamy papryką oraz tymiankiem. Każdy filet ściśle owijamy serem oraz wędliną (o wiele wygodniej jest, jeśli jest to jeden duży plaster szynki). Roladki układamy w naczyniu żaroodpornym.

    Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Doprawiamy pozostałym czosnkiem, rozmarynem, szczyptą soli i łyżką oliwy z oliwek. Dokładnie mieszamy i wkładamy do drugiego naczynia żaroodpornego.

    Mięso i ziemniaki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 40 - 45 minut.

    W tym czasie na odrobinie masła podsmażamy pokrojone boczniaki, doprawiamy je pieprzem i pozostałą solą. Po dziesięciu minutach wlewamy śmietankę, doprawiamy sos kolendrą, startymi ząbkami czosnku i dusimy na maleńkim ogniu.

    Kiedy ziemniaki się upieką, dodajemy je do sosu i łączymy ze sobą. Do tego pyszna, upieczona roladka - niebo w gębie! ;)

    Serdecznie pozdrawiam, Paulina Babiuch

    paulinababiuch@gmail.com

    http://podniebiennepieszczoty.blox.pl/html

    OdpowiedzUsuń
  5. Kulinarne Inspiracje: Pikantna wołowina w winie, składająca się ze słodkiej papryki, tymianku, czosnku, imbiru oraz płatków chilli
    Zestaw ten idealnie pasuje do mojej ulubionej zupy z czerwonej soczewicy.
    Zupa jest rozgrzewająca, w sam raz na chłodniejsze dni.

    Zestaw Kulinarne Inspiracje: Pikantna wołowina w winie, składający się ze słodkiej papryki, tymianku, czosnku, imbiru oraz płatków chilli
    1 szklanka czerwonej soczewicy
    2 cebule posiekane w kostkę
    500 g włoszczyzny paski
    5-6 łyżek koncentratu pomidorowego
    liście laurowe, ziele angielskie
    sól, pieprz
    kurkuma
    majeranek


    Pokrojoną cebulę podsmażyć. Do gotującej się wody wsypać wypłukaną soczewicę oraz podsmażoną cebulę i włoszczyznę. Przyprawić przyprawami w ilości według uznania, z wyjątkiem czterech (chili, czosnek, majeranek i tymianek) i gotować na małym ogniu, aż soczewica zmięknie i rozgotuje się (ok.20min.). Przed samym końcem gotowania dodać pozostałe cztery przyprawy. Uzupełnić wodą (w zależności czy lubimy gęstą czy rzadką zupę). Można posypać pietruszką.

    nietracczasunagotowanie@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  6. KRÓLIK W BIAŁYM WINIE Składniki:
    2 kg królika
    2 cebule
    1 1/5 szkl wina białego
    2 łyżki oleju 2 łyżki masła 1 szkl wody 1 marchewka kawałek selera
    sól do smaku 1op kulinanych inspiracji kamisa pikantna wołowina w winie 1. Mięso z królika dokładnie myjemy, osuszamy i przekładamy na półmisek. 2. Do rondla wkładamy masło i podsmażamy na nim marchew,
    selera i cebulę na złoty kolor. Do podsmażonych warzyw
    wkładamy mięso, obkładamy go warzywami i wlewamy wino. 3 . Całość gotujemy przez chwilę, a następnie wlewamy wodę i zagotowujemy, dusimy przez ok.90 minut. Pod koniec duszenia potrawę solimy i dodajemy przyprawy słodką paprykę, tymianek, czosnek, imbir oraz płatki chili. Podajemy na ciepło, polane sosem z warzywami. SMACZNEGO!! :-) pozdrawiam oliwcia2007@buziaczek.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. aromatyczne dzwonka z łososia na karmelizowanej cebuli:
    - mieszanka przypraw kamis kulinarne inspiracje pikantna wołowina w winie składająca się ze słodkiej papryki, tymianku, czosnku, imbiru oraz płatków chilli.
    -3-4 dzwonka z łososia
    - 3 łyzki oliwy
    -2 łyzki cukru
    -szczypta soli
    -2 łyzki octu balsamicznego
    -2 czerwone cebule

    2 łyzki oliwy, sól i przyprawy mieszam razem. powstałą pastą smaruje dokałdnie łososia i odstawiam na kwadrans do lodówki. w międzyczasie obieram cebule i kroje w piórka. łososia zawijam w folię aluminiową, wstawiam do piekarnika i pieke ok 15 minut w temp 180. cebule podsmażam na łyżce oliwy, gdy stanie sie szklista, dodaję cukier i ocet, smażę jeszcze chwilke aż wszystko sie połączy a cukier z octem ładnie pokryje cebulkę. cebule przekładam na talerze, na wierzch kładę upieczonego łososia i gotowe :)

    slodkiepychotki@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajny konkurs :) lubię wymyślać i kombinować z przepisami. Wybrałabym mieszankę gdzie w skład wchodzi czosnek, rozmaryn, oregano tymianek i słodka papryka.
    Proponuję aromatyczną zapiekankę z mięsem mielonym i warzywami.

    Składniki:
    mieszanka przypraw:
    6 dużych ziemniaków
    por
    ok 400g mięsa mielonego
    cebula
    2 marchewki
    200ml jogurtu naturalnego
    4 łyżki śmietany 18%
    ok 100ml wody
    2 ząbki czosnku
    pieprz
    sól
    4-5 łyżeczk ketchupu
    olej
    ok 2 szklanki startego żółtego sera

    Wykonanie:
    Ziemniaki obieram, myję i kroję w plasterki o grubości ok 0,5cm. W tym czasie na patelni podsmażam mięsko na odrobince oleju - mięso doprawiam rozmarynem, oregano i papryką. Cebulę obieram, kroję w dowolna kostkę i dorzucam do mięsa. Całość lekko solę oraz podsmażam aż mięso i cebulka się ładnie zarumienią. Na dno kładę pokrojone ziemniaki tak aby lekko na siebie nachodziły i obsypuję tymiankiem i czosnkiem. Na to kładę równo mięso z cebulką. Brokuła myję i dzielę na małe różyczki. Układam na całą zapiekankę. W osobnej miseczce mieszam jogurt ze śmietaną i wodą. Ząbki czosnku obieram i wyciskam do sosu. Dodaję też suszonego czosnku, soli i pieprzu. Całość wylewam na wierzch. Marchew obieram, myje i kroję w talarki. Rozkładam na zapiekankę. Całość posypuję startym żółtym serem.
    Piekę w temp 180C przez około 35 minut.

    Smacznego =)
    pozdrawiam
    elficzna@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Mieszankę „Kulinarne Inspiracje Pikantna wołowina w winie” zawierającą mieszankę słodkiej papryki, tymianku, czosnku, imbiru oraz płatków chilli wykorzystałabym do przyprawienia pikantnego curry z dyni. Idealne jesienno-zimowe, rozgrzewające danie.

    Składniki:
    - 1 posiekana cebula
    - przyprawa z serii „Kulinarne Inspiracje Pikantna wołowina w winie
    - 1 łyżeczka kurkumy
    - 600 g dyni obranej
    - 150 ml bulionu
    - 400 ml mleczka kokosowego
    - garstka świeżej posiekanej kolendry
    - do podania: ryż jaśminowy

    Podsmażyłabym cebulę, dodała przyprawy z serii Kulinarne Inspirację oraz odrobinę kurkumy. Zalałabym całość bulionem, dodała pokrojoną w kostkę dynię i dusiła 10 minut. Na koniec dodałabym mleczko kokosowe, garstkę świeżej kolendry. Podałabym curry z ryżem jaśminowym.

    mhadrys@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  10. rozmaryn, czosnek, papryka słodka, szałwia oraz tymianek
    Zainspirował mnie Kamisowy opis: aromatyczna szałwia stanowi ciekawe dopełnienie dla słodkiego smaku jabłek, podczas gdy płatki chili nadają całości charakteru i sprawiają, że danie doskonale rozgrzewa. Myślę jabłka? Mówię KACZKA!
    Kaczka z zielonymi oliwkami i pomidorami
    Składniki:
    1 kaczka
    Pieprz młotkowany KAMIS
    Sól morska KAMIS
    Przyprawy z Kulinarne Inspiracje Polędwiczki z jabłkiem w sosie szałwiowym
    2 dag stopionego masła
    Średniej wielkości cebula obrana i posiekana bardzo drobno
    2 ząbki czosnku
    Do sosu potrzebujemy:
    350 ml dobrego bulionu
    1 pomidor sparzony i obrany ze skórki
    Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią KAMIS
    Ognista mieszanka przypraw KAMIS
    100 gramów posiekanych zielonych oliwek
    Sól morska prowansalska KAMIS
    Pieprz kolorowy KAMIS
    Przygotowanie:
    Kaczkę nacieramy pieprzem tymiankiem i solą zarówno na wierzchu, jak i wewnątrz i pozostawiamy w przyprawach Kulinarne Inspiracje na 12 godzin. Brytfankę smarujemy masłem, do niej wkładamy kaczkę ułożoną na grzbiecie. Polewamy ptaka resztą masła, obok rozłożyć cebulę wymieszaną z czosnkiem brytfannę wsuwamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Po około 20 minutach zmniejszamy temperaturę do ok. 190°C i pieczemy kaczkę do miękkości często polewając ją masłem z dna naczynia. Gdy kaczka będzie już miękka wyciągamy ją , kroimy na porcje i ponownie wkładamy do piekarnika tym razem rozgrzanego do temperatury 250°C by się zrumieniła. Gdy kaczka będzie już rumiana wyciągamy ją a w brytfance przygotowujemy sos szałwiowy zgodnie z opisem na opakowaniu. Dodatkowo wlewamy bulion dodajemy pomidora posiekanego w kostkę oliwki, doprawiamy do smaku solą pieprzem, do gotującego się sosu dodajemy łyżkę przyprawy Kamis suszone pomidory oraz szczyptę ognistej mieszanki przypraw Kamis. Po odparowaniu sosu do ok. 250 ml przelewamy do sosjerki i podajemy do kaczki.
    Przepis dosyć rozgrzewający, ale myślę, że warto wspomóc się grzanym winem :)

    Pozdrawiam smacznie,
    DD
    dagus90@o2.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Mój Mikołaj z zimnego kraju obiecał przed Świętami przywieźć mi mięso renifera, więc bez chwili zastanowienia pomyślałam, że przygotowanie z niego rozgrzewającego gulaszu z wykorzystaniem przypraw z serii Kulinarne Inspiracje Kamis musi być strzałem w dziesiątkę! I bez obaw, nie będzie to mięso z renifera z jego magicznych sań, a z... supermarketu!

    Gulasz z renifera... w rewanżu za nietrafione prezenty ;)
    Składniki:
    * 0,5 kg mięsa z renifera,
    * 1 łyżka masła,
    * 1 łyżka oliwy z oliwek,
    * 2 - 3 plastry chudego boczku,
    * 0,5 szklanki śmietany,
    * kieliszek imbirowego piwa,
    * 0,5 łyżeczki tymianku,
    * 0,5 łyżeczki papryki słodkiej,
    * sól,
    * pieprz,
    * po szczypcie chili, czosnku i imbiru.

    Umyte, osuszone mięso z renifera należy pokroić na bardzo cienkie kawałki, lub kupić specjalnie pokrojone wcześniej mięso do gulaszu. Pokrojone mięso natrzeć chili, czosnkiem i imbirem i odstawić na 20 minut w chłodne miejsce. W tym czasie na patelni zarumienić boczek pokrojony drobno, a gdy tłuszcz już się wytopi - zebrać boczek. Pokrojoną drobno cebulę wrzucić na patelnie z pozostałym po boczku tłuszczu, dodać masło i oliwę z oliwek (z oliwy możemy zrezygnować, dając 2 łyżki masła). Gdy cebula ładnie się zarumieni należy dodać mięso, podlać piwem i odrobiną wody lub bulionu. Całość dusić na wolnym ogniu około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przyprawić solą, pieprzem, papryką i tymiankiem i pozostawić na ogniu na około 5 minut. Po tym czasie zagęścić śmietanką. Podawać z ziemniakami, bagietką lub jakimkolwiek dodatkiem, na który mamy ochotę!
    Polecam i smacznego :)

    Pozdrawiam,
    senninha@vp.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...