wtorek, 23 października 2012

Zapiekanka z kaszą jęczmienną Halina



Kolejny produkt do testowania marki Halina, a mianowicie kasza jęczmienna. Kasza jęczmienna należy do grupy naturalnych, pełnoziarnistych, bardzo wartościowych produktów zbożowych.Jest źródłem białka roślinnego, witamin (głównie z grupy B) i składników mineralnych (żelazo, miedź, potas i fosfor). Ja do kaszy dodałam mięso mielone, marchewkę, paprykę i kukurydzę. Zapiekanka wyszła bardzo smaczna :)

Składniki dla 3 osób:
  • 2 woreczki kaszy jaglanej Halina
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego ( u mnie od szynki)
  • 2 większe marchewki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 papryka zielona
  • przyprawy

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Do naczynia żaroodpornego wkładamy pokrojoną marchewkę ( ja na spód naczynia zawsze daje troszkę oliwy z oliwek), następnie mięso mielone, kaszę jaglaną, pokrojoną paprykę i kukurydzę. Całość przyprawić. Zapiekać w 180 stopniach około 30-35 minut. 


Opinia: Kasza jaglana po ugotowaniu ma fajne duże ziarna, nie skleja się. W gotowaniu rzeczywiście zwiększa swoją objętość :)) dlatego trzeba uważać ile się daje. Zapiekanka z kaszą wyszła bardzo smaczna. Taką kasze ja osobiście bardzo lubię dodawać do zup, można ją  stosować do różnych dań. Kasza jest też bogata w składniki mineralne ( żelazo, fosfor, miedź, potas), witaminy z grupy B.

Ocena: 5/5

1 komentarz:

  1. bardzo lubię kaszę, bardzo wdzięczna i do tego smaczna;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...