piątek, 26 października 2012

Krokiety z kapustą i marchewką



Jedno z moich ulubionych dań :) w tym wydaniu z kapusta i marchewką. Wyszły delikatne i bardzo smaczne. Lubię je robić jak muszę zrobić coś na kilka dni, a wszyscy je lubią :)

Składniki na około 10-12 krokietów:
  • 3 szklanki mąki
  • około 2 szklanki mleka
  • troszkę wody ( ja daję na oko, ale wychodzi tak nie pełna szklanka)
  • 2 jajka + 2 do panierki
  • sól 
  • przyprawy 
  • mała kapustka
  • 2 cebule
  • 4 większe marchewki
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kapustę zszatkować. Przełożyć do garnka i zalać wodą. Gotować do momentu, aż będzie miękka. Przygotować ciasto na naleśniki i je upiec. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubszych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na drobno. Na patelni podsmażyć cebulę i marchewkę. Dodać odciśniętą kapustę i chwilę dusić. Doprawić do smaku. Tak przygotowany farsz nakładać na naleśniki, zwijać i moczyć najpierw w jajku potem w bułce tartej. Tak przygotowane krokiety podsmażyć na patelni do uzyskania złotego koloru. 




4 komentarze:

  1. Też uwielbiam krokiety. Zamiast marchewki dodaję pieczarki. Ale kiedyś wypróbuję twojej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oo, nie jadłam jeszcze, ciekawe, ciekawe;)))

    OdpowiedzUsuń
  3. z marchewą biorę od razu! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...