sobota, 15 września 2012

Sałatka z cukinii i ogórków


Wczoraj dzień robienia sałatek na zimę :)) Oto jedna z nich - ja ją uwielbiam. Cukinia, ogórki, marchewka i cebula. Sałatka idealna jako dodatek do obiadów :)) Polecam

Składniki:
  • 4 kg ogórków
  • 4 kg cukinii
  • 1 kg marchwi
  • 1 kg cebuli
  • 2 szklanki octu 6 %
  • 1 szklanka oleju
  • 8 łyżek cukru
  • 6 łyżek soli
  • 15 łyżeczek natki pietruszki 
  • 1 łyżeczka pieprzu

Ogórki, cukinię, cebulę i marchewkę zszatkować i zasolić. Włożyć do jednego gara i odstawić na 2 godziny.  Przygotować zalewę: Do wielkiego gara wlać olej, ocet, dodać cukier, sól, natkę pietruszki i pieprz. Do zalewy dodawać wyciśnięte warzywa (ogórki,marchewkę, cukinię i cebulę). Gotować w zalewie około 15 minut. Gorące przekładać do słoików. Pasteryzować 15 minut. 

15 komentarzy:

  1. a co z marchewka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zapomniałam o marchewce :( Już poprawione :)

      Usuń
  2. Nie ma wody w zalewie? Przykryje ta zalewa całą zawartość słoików?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak spokojnie wystarczy, warzyw proszę nie wyciskać tak bardzo. Jak się je będzie gotowało z zalewą, to puszczą jeszcze soki i na pewno wystarczy. Warzywa przekładamy do słoików razem z zalewą.

      Usuń
  3. Właśnie warzywka czekają...:) Dzięki za szybką odpowiedź:) Bardzo ładnie wygląda u Ciebie ta sałatka. Zobaczymy jak mi wyjdzie bo miałam trochę przerośnięte cukinie ale pokroiłam na mniejsze kawałki więc powinno być ok ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ile soli dodać do zasolenia warzyw?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę solić i próbować, każdy lubi inaczej słone i ilość soli trzeba dopasować do własnych smaków :)

      Usuń
  5. czy moze byc 10% ocet i czy ewentualnie moze byc 5% ocet jabłkowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, że dopiero dzisiaj, ale na weekendzie mnie nie było. Jeśli 10% to proszę go dać trochę mniej, a jeśli chodzi o ocet jabłkowy to nie wiem, na pewno smak sałatki będzie inny.

      Usuń
  6. Mam problem, za każdym razem gdy robiłam tego typu sałatkę, to się zaczęła się psuć po jakimś czasie (najprawdopodobniej od cebuli). Czy można tę sałatkę zrobić bez cebuli?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę spróbować, zawsze można, ale czy smak będzie dobry tego nie mogę zagwarantować.

      Usuń
  7. A czy da radę zrobić taką sałatkę z troche przerośniętych cukini i ogórków?

    OdpowiedzUsuń
  8. a ta sola z przepisu solimy czy to sól osobna?

    OdpowiedzUsuń
  9. Trzeba obierać ze skórki cukinie i ogórki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie tylko dobrze wyszorować, chyba, że skóra na cukinii jest twarda to wtedy trzeba obrać.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...