Sernik z jabłkami



Sernik piecze często moja mama. Jest przepyszny i super smakuje z jabłkami. Wygląda bardzo efektownie i nie jest bardzo pracochłonny ani drogi. Jako polewy użyta została czekolada mleczna roztopiona w kąpieli wodnej. Przepis na ciasto pochodzi z książki " 103 Ciasta Siostry Anastazji" 

Składniki na ciasto kruche:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 20 dag margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Z podanych składników zarobić ciasto. Margarynę połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać żółtka, cukier puder, śmietanę, Zarobione ciasto wyłożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem pergaminowym.

Składniki ser:
  • 1 kg. sera zmielonego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 kg jabłek

Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami, dodać zmielony ser, budyń i śmietanę. Na koniec dodać piane z ubitych białek, lekko wymieszać.
Na kruche ciasto wyłożyć jabłka pokrojone w ćwiartki, na jabłka masę serową. Piec w temperaturze 200 stopni przez 45 minut. Na wierzch można dać polewę ( u mnie czekolada roztopiona w kąpieli wodnej. 

  
 

20 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam takiego sernika.
    ale widzę, że wygląda baaardzo apetycznie. musi być pyszny!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z jabłkami też pierwszy raz, ale smakuje rewelacyjnie :) POzdrawiam

      Usuń
  2. uwielbiam serniki a taki z jabłkami to musi być poezja :-)

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny serniczek,jabłka i czekolada to coś dla mnie:)zapraszam ponownie na swoją stronę ponieważ zmieniłam adres bloga;http://kulinarnefantazjemarioli.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Rzeczywiście, wygląda bardzo efektownie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ten sernik wygląda cudnie! tak smacznie :) mam ochotę na kawałek! akurat piję kawę, byłby idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zaprosiłabym ,ale już zjedzony ;)))))) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. mm urzekła mnie ta czekolada roztopiona:))
    mm na pewno rozpuszcza się w ustach:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale się zapowiada!
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. JAKIE WYMIARY BLASZKI MA TEN SEROWIEC

    OdpowiedzUsuń
  9. Właśnie zaczynam przygotowywać ten sernik. Czy budyń śmietankowy dodać w proszku czy normalnie ugotować z mlekiem??

    OdpowiedzUsuń
  10. czy ser może być wiaderkowy ?

    OdpowiedzUsuń
  11. Sernik zachęcił mnie swoim wyglądem i składnikami do upieczenia na święta, zobaczymy jakie cudo mi wyjdzie :) Smakowicie wygląda :) Pozdrawiam Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  12. piana i ilu ma być białek ? 2 czy 4 :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger