Sernik na petitkach według babci Marysi



Sernik na ciastkach petitkach. Bardzo dobry, ogólnie szybki, bo wszystko za nas robi malakser. Przepis od babci Marysi ze starego zeszytu :) Sernik jest bardzo popularnym ciastem i często gości na naszych stołach. Jest wiele rożnych przepisów na to ciasto, ja uwielbiam na zimno, ale koło takich tez nie przejdę obojętnie :)) POlecam :)

Składniki:
  • 1,8 kg sera
  • 12 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 margaryna
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 budynie cytrynowe
  • szczypta proszku dopieczenia 
  • herbatniki petitki

Z białek ubić pianę. Do malaksera dawać kolejno pozostałe składniki: ser, żółtka, cukier, masło i margarynę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kaszę mannę, na końcu budynie i pianę z białek. Do masy można jeszcze rodzynki lub inne bakalie ( wedle uznania) Blachę wyłożyć herbatnikami, na nie wyłożyć masę serową. Piec w 200 stopni około 40-45 minut. Wierzch przyozdobiony polewą czekoladową :) Smacznego.





 

24 komentarze:

  1. Narobiłąś mi ogomnej ochoty na taki pieczony sernik. O każdej porze dnia i nocy w ogormnej ilości proszę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, właśnie o tym dziś marzę. Kawał dobrego, porządnego sernika, kubek gorącej herbaty i Facet obok. Tak.

    Pozdrawiam :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super :)) Ja zamiast herbaty wybrałabym kawę :) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. To naprawdę taki babciny sernik, a ja lubię wypieki z nutką retro:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj:) bardzo mi miło, ze dołączyłaś do moich gości i zapraszam na smakołyki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się doczytałam, że jesteś z Rzeszowa!:)Wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie też jest bardzo miło Ciebie gościć u mnie ;)) Super, że jesteś z okolic :))

      Usuń
  6. wygląda przepysznie! moja Babcia robi podobny wizualnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny...wysoki sernik,właśnie takie lubię najbardziej,ja używam sera wiaderkowego z Lidla bo już jest sprawdzony i zastanawiam się czy użyć dwóch wiaderek albo może zmielić ser w kostce:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja raz robiłam z wiaderkowym i niestety mi nie wyszedł, ale może ser był nie bardzo. Muszę wypróbować z Lidla, a połączenie wiaderkowego i kostki może okazać się super pomysłem :))

      Usuń
  8. Uwielbiam stare zeszyty z przepisami :} Serniczek wygląda zabójczo :]

    OdpowiedzUsuń
  9. kocham serniki, to taka czysta klasyka :)

    OdpowiedzUsuń
  10. czy aby 1/2 kg cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie jest 1/2 szklanki cukru a nie 1/2 kilograma.

      Usuń
  11. sernik rewelacja !! blaszka 24/35 za mała?

    OdpowiedzUsuń
  12. Oj te kochane babcie. Rozpieszczaja :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy na wierzch też są ciastka

    OdpowiedzUsuń
  14. Co za wspaniały sernik jak znalazł na swięta

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger