wtorek, 28 sierpnia 2012

Ciasto kakaowe z masą białą



Ciasto od mojej szwagierki Doroty :)) Ciasto ciemne i masa z budyniem, śmietaną kremówką. Dodatkowo do masy dodane jeszcze orzechy, czekolada i rodzynki. Pyszności :)) Ciasto kakaowe idealnie pasuje do tej masy, ponieważ całość nie jest wtedy aż tak bardzo słodka. Na wierzchu polewa, ale można ciasto posypać cukrem pudrem:)) Zachęcam do wypróbowania. Pomysł na masę  zaczerpnięty z książki "143 przysmaki Siostry Anastazji".

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jaj
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao

Białka ubić, dodać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni około 30 do 40 minut. Ciasto przekroić na 2 lub 3 części ( wedle uznania)

Składniki na masę:
  • 1/2 litra mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • bakalie
  • cukier puder do smaku

Na mleku ugotować budyń i dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Dobrze wymieszać i przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem, dodając 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklani wody. Połączyć z przestudzonym budyniem. Delikatnie wymieszać. Do masy dodane są jeszcze pokrojone orzechy i czekolada.
Na wierzchu polewa czekoladowa - przepis tutaj.





16 komentarzy:

  1. oj, zdolna ta Twoja szwagierka! :) ciasto wygląda obłędnie *.* chętnie zjadłabym kawałeczek!

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem pod ogromnym wrażeniem, wygląda zachwycająco!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe ciasto! Musi być strasznie dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a wracając do nominacji w zabawie Versaitle Blogger Award, też postanowiłam Cię nominować.
    naprawdę, nie na zasadzie kontrakcji!
    cieszę, się, ale jednocześnie uważam, że zasługujesz na te nominację w pełni!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Jest mi strasznie miło :)

      Usuń
  5. alez apetycznie wyglada to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  6. to jest przepis na jakiej wielkości blaszkę???

    OdpowiedzUsuń
  7. Witaj, na jaką wielkość blaszki jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  8. witam z 1,5 szkl. mąki wyjdzie aż tyle ciasta aby mozna je przekroic? pozdr.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam,
    Ciasto wygląda pysznie, planuję zrobić, ale mam pytanie. Czy żelatyna ma być przestudzona? I czy budyń ugotować bez cukru? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi

    1. Żelatyna musi być przestudzona :) Budyń gotujemy bez cukru, do śmietany dodajemy puder i to wystarczy :))

      Usuń
  10. A czy masa jest takiej konsystencji jak krem czy bardziej jak galaretka? Pysznie wygląda. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Po ostudzeniu bardziej jak ptasie mleczko :))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...