poniedziałek, 16 lipca 2012

Kotlety z kwiatów cukinii




Kotlety z kwiatków cukinii kiedyś do pracy przyniósł mi mąż ( wtedy jeszcze nie ). Spróbowałam  i teraz jak tylko zaczyna się sezon na cukinie to zawsze kotlety goszczą na naszym stole :)
A teraz trochę o cukinii : wytwarza ona kwiaty męskie i żeńskie. Z mniejszych, żeńskich kwiatów, wytwarza się owoc, natomiast większe, męskie kwiatostany pozostawione same sobie obumierają. To właśnie męskie kwiaty doskonale nadają się na smakowite przekąski: można je grillować, panierować, nadziewać. 

Składniki :
  • kwiaty cukinii
  • sól, pieprz

Panierka:
  • jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Kwiatki umyć, usunąć ze środka szypułki i słupki kwiatowe. Są troszkę gorzkie i mogą popsuć smak. Kwiatki możemy trochę posolić i dodać troszkę pieprzu. Do jednej miseczki wbijamy jajka ( jajek cukinia potrzebuje dużo), do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Kwiatki najpierw moczymy w jajku, potem obtaczamy w bułce tartej i smażymy. 
Podawać z ziemniaczkami i ulubioną surówką ( bardzo fajnie smakują z mizerią).
Polecam :))))


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...