środa, 18 lipca 2012

Cukinia faszerowana ryżem




Wiecie, że cukinia ma bardzo niską wartość energetyczną, ale zawiera za to dużo witam: C, A, K, i wit. z grupy B.Bogata jest również w beta-karoten, magnez, potas, żelazo i składniki mineralne. Można ją jeść dosłownie ze wszystkim. Ja ja uwielbiam i w sezonie gości u nas bardzo często :)) 
Dzisiaj faszerowana ryżem z parówkami. oliwkami i tym co było w domu :)

Składniki dla 2 osób:
  • 1 większa cukinia
  • 1 torebka ryżu
  • parówki
  • cebula
  • czarne oliwki
  • marchewka
  • pomidor
  • sól
  • pieprz
  • bazylia



Z cukinii wydrążyć środek ( ja go zostawiam, ponieważ kroję go na kawałeczki i dodaję do pozostałego farszu), środek doprawić. 
Ryż ugotować. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę, marchewkę, pokrojoną cukinię (wydrążony środek), parówki, czarne oliwki, ryż,  na końcu dodać pomidora i doprawić. 



Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonej cukinii. Całość można  troszkę polać oliwą z oliwek.
Wkładamy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego i zapiekamy około 40 min. w temperaturze 160 - 180 stopni.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...